De ce Basarabia nu mai e Romania

Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 14:52
7857 citiri
De ce Basarabia nu mai e Romania

Era vara anului 1991, la putin timp dupa puciul esuat al comunistilor de la Moscova, momentul in care URSS intra in disolutie.

Boris Eltin se instalase la Kremlin ca nou tar al Rusiei. Ma aflam intr-un cort din Vama Veche si ascultam stirile la radio. Pe atunci nu exista decat radio si TVR, nimic altceva, vorba fiicei mele, "nu stiu cum traiati".

Oricum, la Vama Veche aerul era mai respirabil, mai putina lume si mai romantic. De la tribuna noului Parlament din Chisinau se citea declaratia de independenta a Republicii Moldova, era 27 august.

A trecut de atunci aproape un sfert de secol ca sa ajungem in acest punct. Cetatenii micii republici au facut multi pasi inainte, nimeni nu-si mai aminteste, dar conditiile de viata au fost crunte in anii '90. Mult mai grele chiar in comparatie cu noi care eram si mai suntem saracii Europei. Tara a ramas sub controlul comunismului vreme de aproape 20 de ani sub o forma sau alta.

Nu stiu cine mai tine minte, dar despre Republica Moldova, noi romanii vorbim inca de atunci, vedem Basarabia ca un teritoriu romanesc, iar statul de dincolo de Prut il percepem ca pe o constructie artificiala. Ceea ce si este.

Dar pentru Moldova, regimurile politice de la Bucuresti n-au putut sa faca mare lucru. Cele mai mari realizari fiind procesul de acordare a cetateniei romanesti si dreptul de libera circulatie in spatiul Uniunii Europene, doua realizari imense din perspectiva modernizarii tarii.

Opinia publica din Romania e mai degraba sceptica fata de unirea cu Basarabia. Cei mai multi vad intr-un astfel de gest o complicare a situatiei si aducerea in interiorul granitelor tarii a unui focar de instabilitate. Din pacate, evenimentele de peste Prut din ultimul sfert de secol n-au fost deloc linistitoare.

Desi pe toate gardurile din tara scrie "Basarabia e Romania!", de multa vreme "Basarabia nu mai e Romania si nici nu prea a vrut sa devina!"

Uitam de faptul ca acolo e un teritoriu modificat de Stalin atat din punct de vedere administrativ, cat si al populatiei. Basarabenii au emigrat, au fost aruncati in lagarele din Siberia sau ucisi, iar in locul multora dintre ei au fost adusi rusi.

Noi, romanii de dincoace de Prut, i-am urat pe rusi pentru ca ne-au ocupat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, i-am urat pentru ca au adus comunismul si au distrus tara. Dupa 1989, manifestatia din Piata Universitatii, impotriva regimului neocomunist al lui Ion Iliescu, a setat in constiinta elitelor nationale faptul ca noi apartinem de cultura occidentala. Si asa a fost.

Din 1990 a existat tot timpul un vector in interiorul societatii romanesti care ne-a impins spre Occident, iar in 1996, Conventia Democratica a castigat alegerile printr-o platforma politica anticomunista si prin promisiunea de a reforma Romania si a o integra in spatiul european.

Ion Iliescu, in 2000, cand a revenit la putere, a realizat ca, daca vrea sa supravietuiasca politic, trebuie sa duca Romania in NATO si-n Uniunea Europeana.

Dar Basarabia n-a avut o elita intelectuala pro europeana. Intelectualii de la Chisinau aveau un orizont care se limita la Romania, la trecutul glorios si la un patriotism pasunist, fiind din aceeasi familie cu Adrian Paunescu si Corneliu Vadim Tudor.

Nu au putut impune o agenda politica pro europeana si pentru faptul ca nu exista nici macar o spoiala de clasa de mijloc care sa adere la valorile occidentale.

Noi, cei din Romania, n-am inteles si nu intelegem prea bine ce se intampla la Chisinau. Am fost prea saraci ca sa putem sa investim acolo si sa estompam influenta Moscovei, influenta care nici la Bucuresti nu putem s-o anulam cu totul.

Din pacate, Republica Moldova, in acest moment, e un stat esuat, cred ca rusofonii vor prelua din nou puterea, iar Vladimir Putin va folosi reduta de la Chisinau ca sa hartuiasca flancul estic al Uniunii Europene.

Acum, la Chisinau sunt puse in aplicare cele mai murdare strategii de manipulare si intoxicare a opiniei publice, iar Uniunea Europeana e incapabila sa reactioneze si sa salveze micutul stat din ghearele Moscovei.

La putere sunt inca formatiunile pro europene, dar care se afla sub o presiune fantastica, asta si din cauza coruptiei clasei politice si a lipsei de solidaritate, dar, pana la urma, nu exista solutii magice. Pentru ca Basarabia sa fie Romania, oamenii de-acolo trebuie sa-si doreasca asta din tot sufletul si sa actioneze in consecinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Republica Moldova Romania, #Basarabia Romania, #unire Romania Moldova , #Moldova