Ziare.com

De la cititori: Unirea Moldovei cu Romania, imposibila acum

Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 23:02

   

De la cititori: Unirea Moldovei cu Romania, imposibila acum
Doar 3% din moldoveni ar fi pentru o unire cu Romania, arata un sondaj efectuat de CBS in Republica Moldova si publicat in revista "Foreign Affairs".

Populatia Republicii Molova consta in mai putin de 40% moldoveni (basarabeni), gratie deportarilor masive in Siberia si in Urali, facute de Stalin in anii 1940 -1941 si intre 1944 - 1953. Majoritatea populatiei de acolo, conform datelor etnografice ale ONU, este de origina rusa si ucraineana (49%).

In anul 1945, Comisia Aliata a vizitat Basarabia pentru a confirma revendicarile lui Stalin privind caracterul slavic al populatiei locale, pentru justificarea actului de integrare in URSS. Cu acea ocazie, membrii comisiei aliate au fost dusi sa viziteze un cimitir, langa Chisinau, care a fost confirmat de localnici ca avand o vechime de peste 500 de ani.

Reprezentantii URSS au aratat acelor membri din comisie ca toate mormintele au inscrieri cu litere chirilice, deci fiind rusi, fara a mentiona ca in Evul Mediu principatele romane foloseau acel alfabet. Vizita a fost suficienta pentru a legitimiza pretentiile lui Stalin.

Dintr-o populatie de vreo 1,5 milioane de locuitori, in 1940, cam jumatate a fost deportata. In anii 1946-1947, din cauza unei secete extrem de severe si din cauza confiscarii granelor si septelului din Basarabia de catre autoritatile sovietice, pentru a distruge toti "kulacii" (chiaburii), peste 300.000 de oameni au murit de foame. Restul populatiei, grav afectata de malnutritie, a inregistrat, in urmatorii ani, alte sute de mii de morti.

In 1991, la fondarea Republicii Moldova, se considera ca mai existau acolo numai vreo 480.000 de basarabeni.

Basarabia a facut parte din Romania Mare intre 1918 si 1940, dar aceasta perioada nu se poate spune ca a lasat o impresie prea placuta localnicilor.

Guvernul din Bucuresti a "exilat" in Basarabia tot felul de birocrati, care erau cazuri disciplinare, mult mai potriviti pentru inchisoare decat pentru serviciu ca functionari publici. Multi din cei trimisi in Basarabia erau pusi pe capatuiala, corupti, jecmanind localnicii la orice ocazie.

In 1944, cand Armata Rosie a reanexat Basarabia la URSS, peste 300.000 de oameni au fugit in Romania, fiind vanati de NKVD, in timpul ocuparii tarii, dupa 23 august 1944.

Basarabia a ramas, efectiv, fara intelectuali, preoti, mici meseriasi sau agricultori priceputi. Acest exod a condamnat-o la pozitia ultimului vagon in trenul sovietic. La ora actuala, Moldova este considerata inca una dintre cele mai sarace tari din lume, cu un venit, pe cap de locuitor, mai mic de 1.500 dolari pe an (125 dolari pe luna).

Compozitia etnica a tarii determina, de asemenea, atractia pentru anumite ideologii, intre care comunismul e pe primul loc. Multi comunisti din Moldova provin din comunistii care nu au avut succes in Ucraina, promitand locuinte gratis, cartele de masa gratis, transport in comun si slujbe tuturor, probabil in colhozuri.

Ilustrativ este faptul ca in alegerile din 1997 Petre Lucinski, fostul prim-secretar al partidului comunist din RSS Moldova, a fost ales presedinte cu peste 49% din voturi, ceea ce coincide exact cu procentajul populatiei rusofone.

Masurile impuse de el, prin amendarea Constitutiei, au reusit sa alinieze politica Moldovei cu trecutul sovietic: tara a fost denumita, oficial, o republica parlamentara, dupa ce s-a scos din titlu cuvantul "comunista".

Pozitia de presedinte a devenit dominanta in Parlament, iar presedintele nu mai era ales prin vot direct. Ca urmare, Partidul Comunist a castigat alegerile din 2009 cu o majoritate de peste 50%. Partidele din Opozitie, insa, au format o coalitie, compusa din Partidul Liberal, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat si Partidul "Alianta Moldovei Noastre" reusind sa-l forteze pe presedintele comunist Vladimir Voronin sa-si dea demisia. Voronin fusese presedinte din anul 2001.

Aderarea la NATO si CIS, concomitent, a permis populatiei moldovene acces la pietele de munca in vestul Europei si in Rusia, unde se poate trai mai bine ca acasa.

Actualul presedinte al Moldovei, Mihai Ghimpu, favorizeaza ideea unitatii entice a tuturor romanilor, dar, din cauza pozitiei tarii, este obligat sa paseasca precaut prin campul de mine politice puse in calea lui de cei ce regreta prabusirea Uniunii Sovietice.

Unirea cu Romania nu poate fi luata in considerare inainte de a se observa o schimbare pozitiva in politica interna a Romaniei. Basarabenii sunt satui de propria coruptie si abuzurile instaurate de regimul comunist si nu vor sa mai adauge la ele.

Sperantele lor par similare celor ale populatiei Romaniei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2028 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De la cititori: Unirea Moldovei cu Romania, imposibila acum

Poate de la cititorii din Moscova... Unirea poate fi facuta oricand, cu conditia sa avem politicieni romani hotarati si curajosi pe ambele maluri ale Prutului.

 

 

Dumneata faci un calcul elementar...

...pentru ca ai o judecata elementara. Intre 1940-1990, URSS a colonizat puternic RSS moldoveneasca cu alogeni rusofoni, iar o mare parte din romanii deportati s-au putut reintoarce dupa 1961. Mai mult, RSS Moldoveneasca, impreuna cu Uzbekistanul erau fruntasele natalitatii sovietice in anii '70 si '80. Cu alte cuvinte, desi matematica ti-e corecta, istoria si logica te fenteaza.

 

 

De fapt...

...conditia e sa putem suporta material unirea. Patriotii au o calitate: habar n-au pe ce lume traiesc, de aceea totul li se pare simplu. Asta face bine la moral, in schimb da prost cand te-apuci sa vorbesti (scrii) in public.

 

 

UNIREA SE VA FACE CIND BASARABIA

VA INTRA IN UE !!!!
Prin unire doar s-ar grabi procesul de aderare!!!!!!!!
O rugaminte :pentru cel ce se simte putin roman Republica Molotov NU EXISTA,exista doar BASARABIA !!!!

 

 

cu procentele cam bati campii

probabil ii ai din surse sua catre si ele tb sa-si justifice anumite actiuni sau inactiuni

 

 

ESTI TOTAL PE AFARA

Si eu sunt roman ,dar acuma trei saptamini am fost in Basarabia si sa stii ca imi asum cele scrise de mai sus.Dar tu oare pe ce baza comentezi??!?!?!?!

 

 

Roman fiind...

...te-anunt ca n-ai idee ce e Basarabia. Iar Republica Moldova exista cu sau fara voia romanilor, la fel cum exista Irlanda, Turkmenistanul, China, Noua Zeelanda sau Lesotho.

 

 

oare de ce nu-ti vezi de pensie mai pitigoiule...?

"1,5 milioane de locuitori, in 1940"-
"in 1940, cam jumatate a fost deportata" = 750.000-
"peste 300.000 de oameni au murit de foame" = 450.000-
"in urmatorii ani, alte sute de mii de morti" (sa zicem numai 200.000)= 250.000-
"peste 300.000 de oameni au fugit in Romania"= -50.000
nu ti se pare ca fabulezi?

cred ca asta e problema majora a Romaniei...si cine trebuie si cine nu trebuie isi da cu parerea...si mai rau e ca astfel de persoare au toate sansele sa ajunga in pozitii de decizie

 

 

Domnu' Dutty...

...faptul ca matale ai vazut Chisinaul n-are a face cu Basarabia. Basarabia nu face, de fapt, parte din... Basarabia despre care vorbesti dumneata. Ceea ce dumneata denumesti Basarabia, este numele rus, dat dupa 1812 partii Moldovei dintre Prut si Nistru, si dintre Marea Neagra si Hotin - cu alte cuvinte, pe dinafara esti matale si vajnicii istorici comunisti romani, care au preluat orice scria chirilic. Mai citeste, mai discutam.

 

 

Nu conteaza....

Basarabia este pamant romanesc.Haholii si rusii nu au nici un drept sa revendice acest taram.

 

 

bah, marinel...

...lasa-te tata de scris...ca ai bagat la ineptii in articol...de ne doare capu'...aici este vorba despre vitalitatea incredibila a romanilor...vezi pe situl CIA ca romani sunt mai mult de 79% din populatie acum...rusii erau mai mult de 9% in 1990, acum sunt jumate, cam 5% dupa statisticile oficiale... ucrainienii sunt un pic mai multi...problema e ca rusii baga bani mari in mass-media din Basarabia, si nu e de mirare ca uite cate ziare si politicieni au cumparat in europa de Vest, vezi Le Soir in Fr, G. Schroeder in Ge...problema nu e numarul...basarabenii sunt romani si voteaza ca romanii...prost...remember 85% pt Iliescu in 1990 care a inghetat tara pentru 15 ani...cu privire la genocidul rusilor in Basarabie...se vorbeste putin sau deloc de gropile comune si de atrocitatile incredibile asupra populatiei romane...ar trebui sa facem un centru tip S. Wisenthal si sa-i vanam pe criminalii bolsevici din toate tarile in care se ascund acum...pana una alta sa traiasca GHIMPU si sa-l alegem presedintele tuturor romanilor...pun pariu pe orice ca unirea se va face...problema e cand?

 

 

Domnule Julian Chitta

Axest articol pare scris cam cu prea multa graba. Se poate intelege ca Moldova a aderat la NATO ceea ce nu este adevarat.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor