Ziare.com

Decizie istorica: Limba romana, limba oficiala in Republica Moldova

de Alex Varzaru
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 16:02

   

Decizie istorica: Limba romana, limba oficiala in Republica Moldova
Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis, joi, ca limba romana va deveni limba oficiala.

Potrivit deciziei CC a Republicii Moldova, limba romana este limba de stat a R.Moldova, deoarece acesta este termenul precizat in Declaratia de Independenta a tarii. Decizia a fost anuntata in jurul orei 16.00 de catre presedintele CC, Alexandru Tanase. Decizia va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Joi, 5 decembrie, Curtea Constitutionala a examinat doua sesizari privind interpretarea art. 13 din Constitutie privind limba oficiala a republicii, care au fost conexate intr-un singur dosar la initiativa Curtii.

Una dintre sesizari a fost inaintata de deputata partidului Liberal Ana Gutu, care a apelat la Inalta Curte pentru interpretarea articolului 13 din Legea Suprema, solicitand verificarea posibilitatii de echivalare a sintagmei "limba moldoveneasca, functionand pe baza grafiei latine" cu expresia "limba romana".

Gutu a cerut sa se constate caracterul stiintific nul al articolului. Sesizarea a fost depusa la CC pe 26 martie si a fost judecata astazi.

Inlocuirea limbii moldovenesti cu romana: Dupa umilinte, vom avea un moment de demnitate - Interviu

"Decizia este definitiva, nu poate fi supusa niciunei cai de atac, intra in vigoare la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial", a subliniat Alexandru Tanase, presedintele Curtii Constitutionale a Republicii Moldova.

Dan Dungaciu: Curtea Constitutionala, identitatea romaneasca si alegerile din R. Moldova

Dupa declararea independentei Moldovei in 1991, constitutia a continuat promovarea existentei limbii moldovenesti. O incercare din 1996 a presedintelui moldovean Mircea Snegur de a schimba numele limbii in romana a fost anulata de catre parlamentul moldovean.

In 2002 guvernul Moldovei a incercat sa dea limbii ruse aceleasi privilegii ca limbii de stat, prin introducerea acestei limbi ca limba straina obligatorie in ciclul primar de invatamant.

Potrivit wikipedia.org, aceasta masura a starnit un val de indignare in randul populatiei majoritare vorbitoare nativa de romana, fiind organizate proteste impotriva acestei decizii in Chisinau si in alte orase importante. In cele din urma noile legi au fost suspendate.

Conform datelor finale ale recensamantului din 2004 publicate de Biroul National de statistica al Republicii Moldova, 60% din cei 3.383.332 de locuitori ai Republicii Moldova (fara regiunea nistreana) au declarat limba moldoveneasca ca limba materna si ca aceasta este limba in care vorbesc de obicei; 16.5% din locuitorii statului au afirmat ca au limba romana ca limba materna si ca aceasta este limba in care vorbesc de obicei.

In 2003, Vasile Stati, considerat unul dintre promotorii cei mai activi ai teoriei moldovenismului propagata in perioada sovietica, a publicat un Dictionar moldovenesc-romanesc. Potrivit acestei teorii, moldovenii si romanii ar fi doua natiuni distincte si ar vorbi doua limbi diferite.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23618 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta da veste minunată!

Pentru că vine de la frati,fără să fie rugati,curtati,
amenintati,ci pentru că in aceast decembrie geros,ai lor si ai nostri mosi,au mai făcut-o,ramnind la cealaltă unire,cu ardelenii.
Multi se vor infoia in pene,dar meritul mare e al lor,că si-au dat seama cu ce trebuie incepută reintregirea,cu limba comună!Si ne-om intelege si in altele,pană la Casa Comună,intr-o Europă in care Romania să fie văzută ca PARTENER!
In ciuda hulitorilor,care odată plecati si imbuibati ori plătiti cu arginti,ne improscă cu sudalme,spunand unii fără jenă,de acolo de departe,că le e rusine a spune că sunt romani...Otetul se face otet cu incetul.

 

 

Ziarul se numea Moldova Socialista

In liceu mi-au bagat 2 ani de rusa pe gat. Ca sa ma obisnuiesc cu alfabetul chirilic, cumparam din cand in cand ziarul.

 

 

traisca ROMANIA MARE

cea mai buna veste din 2013!

 

 

Conjunctura favorabila oricaror proclamatii

Oare armata a 14-a stie?
Sa nu fie prea devreme.

 

 

Trăiască amata a 14-a!

Voronin a fost precursorul deciziei istorice pt că el a dat șpagă unui țepar comunist matrafocsizat nu mai puțin de 1.000.000 de sticle de vin și țuică moldovinească. Voronin va fi in istorie și nu nanistul.

 

 

mai da-o naibii de armata 14

prea devreme ? dumnezeule !

 

 

Da, o decizie istorica!

Bravo lor, asa cum cele 2 Germaniei unite au doar o limba comuna (limba germana), asa si Romania si Moldova, vor avea impreuna doar limba romana!

 

 

succesuri.....

de la moscova pan la intrusii de pe dambovita.
base va ureaza.urmeaza....oricum vom iesi la liman.
la buna vedere romani.

 

 

CCM

O institutie basista!

Prin aceasta decizie asculta de Basescu si da nas ideei de unire pt care romanii nu stint pregatiti si care nu a fost chibzuita indelung si drept urmare nu trebuie pomenit despre ea. Trebuie sa mai asteptam 100 de ani timp in care sa tacem chitic sa nu-i suparam pe rusi, europeni, gagauzi, congolezi si suahiliezi, poate si pe americani si pe mayashi sau pe aborigenii australieni. Sa nu cumva sa le dam copiilor inainte de culcare motive de cohmaruri ca Moldova se va uni cu Romania.

Sau cel putin asa am vazut ca reactioneaza, cu iz arogant si sfatos pe alocuri, ziaristii si istoricii de tot felul si de pe ambele maluri ale Prutului, tremurindu-le chiloteii ca se va supara cineva sau ca ca-ca-rau va fi trezit din somnul din padurea de parlamentari adormita. Bine ca ungurii, rusii, si altii nu se tem sa aduca vorba de uniri sau despartiri de orice fel, cum le casuneaza, si pt care sint in permanenta pregatiti. Doar romanii nu sint pregatiti decit pentru un singur lucru: sa inghita ra-ha-t in permanenta si din partea oricui!

Desteapta-te romane!

 

 

O, ce veste minunata;

Cu pasi marunti, fratii mei, cu pasi marunti, dar nu incetati ritmul.
Cred ca multi dintre romanii de dincoace de Prut nici nu-si dau seama ce lupta s-a dus in Moldova de dincolo de Prut pentru Limba Romana.

 

 

!

Este normal

 

 

domnule giurgiu

sunt roman si va intreb frateste la Ardeleni cine o sa le deie inapoi bunastarea din timpul ungariei inainte de unire cu tara muma? ca daca este sa aleg mai bine sa am bunastare decit o limba oficiala care i-mi este aproape de inima!!! si acuma sa ma lase patrioti cei viteji ca majoritatea tinerilor sunt peste hotare si nu din pricina limbi!!!

 

 

Adevarul poate fi ascuns, dar nu infrant,

la un moment dat va iesi la lumina. Republica Moldova este teritoriu romanesc, moldovenii de peste Prut sunt romani, la fel ca limba pe care o vorbesc. Indiferent de cat s-ar stradui unii sau altii, aceste realitati nu pot fi schimbate.

 

 

Foarte bine!

Dupa asta urmeaza recunoasterea limbii maghiare ca si limba oficiala in Transilvania! Drepturi egale pentru toata lumea, nu? :)

 

 

Dar nu tin minte ca dupa 91 sa fi fost alta limba folosita !?

No ca am aflat si eu. Deci sa inteleg ca moldovenii nu vorbeau romaneste ci 'moldoveneasca'!? Adica nu pricepeau ce vorbesc si scriu si acum subit au invatat intre timp limba romana!? Si eu care credeam ca vor oficial sa faca o cerere ca in 1917 in care doresc sa se uneasca cu Romania! Sa imi spuneti si mie cand vor face o astfel de cerere ca sa ma bucur mai tare de mos Nicolae.

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor