Ziare.com

Frontul de pe Nistru si bataia pe umar de 4 minute - Interviu (II) cu Dan Dungaciu

de Camelia Badea
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 07:31

   

Frontul de pe Nistru si bataia pe umar de 4 minute - Interviu (II) cu Dan Dungaciu
Daca ar fi mai atenta la ce se intampla peste Prut, Romania ar observa ca presiunea Rusiei in R.Moldova este extrem de solida in acest moment si ca rusii percep Nistrul ca pe o linie a frontului, neavand nicio intentie de a retrage trupele din Transnistria, subliniaza Dan Dungaciu in partea a doua a interviului acordat Ziare.com.

R.Moldova este intr-o stare de incoerenta, criza politica nefiind depasita pe fond, asa ca "multe se mai pot intampla acolo" pentru ca Federatia Rusa nu are niciun interes in acest moment sa paraseasca spatiul de securitate pe care il percepe ca vital, mai sustine Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.

Dan Dungaciu este convins ca Romania va recunoaste Kosovo si crede ca nu ar trebui sa mai fie atat de "artagoasa verbal" in ceea ce priveste Transnistria, fiind mai bine sa astepte ca R.Moldova sa se pozitioneze fata de Federatia Rusa.

In ceea ce priveste relatia directa intre Bucuresti si Moscova, aceasta nu se va dezgheta politic pana la finalul mandatului prezidential al lui Traian Basescu, iar intarirea parteneriatului strategic dintre Romania si SUA, care se preconizeaza, nu va ajuta desigur, subliniaza directorul ISPRI, autor al volumului "Romania si Rusia dupa 20 de ani".

Cat despre intalnirea de 4 minute dintre Victor Ponta si Angela Merkel, mesajele date de Germania au fost foarte clare, iar premierul a beneficiat de un context favorabil, dat de "valtoarea din jurul Romaniei".

"Daca Victor Ponta reuseste sa mentina o zona de stabilitate inclusiv prin acordul semnat cu presedintele, atunci merita si Romania sa capete o sansa in plus sau cel putin merita o bataie pe umar de 3-4 minute", a explicat Dan Dungaciu care a fost pozitia cancelarului german.

Cititi prima parte a interviului Dungaciu: Romania nu a gresit niciodata atat de grav precum vecinii nostri(I)

S-au limpezit apele la Chisinau, dupa desemnarea lui Iurie Leanca in functia de premier?

Nu. Intr-o prima instanta da, dar pe fond nu. Chisinaul se afla inca in acea stare de incoerenta, de improvizatie in sensul ca depinde de puterea care tine parghiile guvernamentale sau executive pentru a mentine vectorul geopolitic. Daca se schimba puterea politica la Chisinau, se schimba si vectorul politic. Este ecuatia statelor care sunt in afara spatiului euro-atlantic, ca e vorba de Ucraina, ca e vorba de Republica Moldova.

Daca maine vine la putere actuala Opozitie, accentul se va pune sigur spre Est. Acum se pune spre Vest. Moldova nu e ca un tren care odata pus pe sine merge in aceeasi directie indiferent de mecanicul de pe locomotiva. Deci este evident ca nu este lamurita situatia - R.Moldova este imponderabila.

La ce se poate spera in acest moment este, din nou, la o mare presiune europeana, care va tine R.Moldova ferma pe directia Vest, si probabil la o parafare la Vilnius care sa mai dea un pic de elan si vant in pupa politicienilor si cetatenilor cu aspiratii pro-europene.

Dar nu trebuie sa ne facem nicio iluzie. Sigur ca noi nu ne mai uitam atent la ce se intampla peste Prut pentru ca sunt multe temele care ne preocupa la nivel european, dar cine se uita mai atent la Chisinau observa ca presiunea Rusiei in R.Moldova este extrem de solida in acest moment, ca rusii percep Nistrul ca pe o linie a frontului, ca rusii nu vor pleca niciodata cu trupele din Transnistria si ca orice discutie legata de retragerea trupelor sau de rezolvarea problemelor transnistrene in favoarea Chisinaului in acest moment este o discutie complet superflua.

Deci raspunsul este da, R.Moldova si-a rezolvat pe moment criza, dar este inca in criza si nu va avea cum sa scape decat atunci cand intra intr-un sistem politic si de securitate coerent.

Deocamdata, cu toata incoerenta lor, singurele pe care le are la dispozitie sunt UE si NATO, dar sunt departe. Multe se mai pot intampla acolo pentru ca Federatia Rusa nu are niciun interes in acest moment (si, sincer, de ce ar avea?) sa paraseasca spatiul de securitate pe care il percepe ca vital si nici linia frontului, care pentru ei este Nistrul.

Care ar trebui sa fie pozitia Romaniei fata de Transnistria si Kosovo?

In primul rand, Romania n-ar trebui sa se comporte fata de Transnistria mai activ pe scena publica decat o fac alti colegi din spatiul UE sau chiar Chisinaul, pentru ca suntem in situatia paradoxala in care Romania nu este in formatul 5+2 de negocieri, ci doar parte, ca membru al UE, dar de fiecare data este cea mai contondenta si cea mai plina de initiativa, la nivel declarativ doar, apropo de evolutiile din Transnistria.

Cand Rogozin spune ceva, apar oficiali romani care comenteaza. Eu nu am vazut pana acum nici un oficial polonez, bulgar sau ungur care sa comenteze afirmatiile Federatiei Ruse apropo de R.Moldova inainte ca oficiali de la Chisinau sa ii dea replica lui Rogozin.

Postura asta de comentator de serviciu (pentru ca, din nefericire, doar comentarii am facut) cred ca ar trebui sa fie modificata, nu ne ajuta in niciun fel si nu schimba cu nimic datele problemei, face doar mai vizibila diferenta dintre politica de vorbe si politica de fapte a Romaniei.

In al doilea rand, pentru ca ati intrebat despre Transnistria si Kosovo, oricat am incerca noi, cu toate sofisticariile posibile, sa aratam ca nu exista nicio legatura intre ele, este evident ca in momentul in care Kosovo va deveni independenta, iar Serbia va dobandi un statut mai apropiat in parcursul euro-atlantic decat are in acest moment, tocmai ca urmare a recunoasterii cedarii Kosovo, atunci sigur se va pune urmatoarea intrebare: Daca sarbii au renuntat la o provincie pe care oricum nu o controlau pentru a obtine ceva mai bun in schimb, de ce n-ar face-o si R. Moldova?

Senzatia mea este ca in momentul in care se va recunoaste Kosovo, cu sau fara voia Romaniei (in paranteza fie spus Romania va recunoaste Kosovo, n-are incotro, tot jocul ei pragmatic nu a adus niciun rezultat, pentru ca Romania s-a incapatanat sa aiba o pozitie diferita fara sa castige dividende din asta nici macar din partea Belgradului), intrebarea care s-a pus, 'cedarea de teritorii pe care nu le controlezi in schimbul dobandirii a ceva mai bun?', se va pune si la Chisinau.

Care ar trebui sa fie pozitia Romaniei? In primul rand fata de Transnistria trebuie sa vorbim mai intai despre pozitia Chisinaului si in acest moment nu o putem descifra cu foarte multa claritate.

Pe de o parte, Chisinaul nu mai ridica problema retragerii trupelor rusesti din Transnistria. Pe de alta parte, cand Sevciuc a venit la Chisinau, premierul Filat a scos toata simbolistica R.Moldova pentru ca Sevciuc sa nu se simta deranjat. Deci in acest moment pozitia Chisinaului fata de solutionarea chestiunii este neclara. Iar Romania trebuie sa astepte reactia R.Moldova fata de ce ii face Federatia Rusa si dupa aceea sa se exprime, daca doreste.

Dar nu trebuie sa fie atat de activa si artagoasa, cum a fost pana acum (doar la nivel verbal).

Apoi, Romania va recunoaste Kosovo. Va pune totul sub ideea de politica pragmatica. Nu spun ca e bine sau rau spun doar ca e rau ca nu a reusit sa obtina mai mult, diplomatic vorbind, din recunoasterea Kosovo dupa ce s-a mentinut asa de multa vreme intr-o pozitie diferita fata de a majoritatii colegilor din spatiul euro-atlantic.

Ce perspective se intrevad pentru relatia Romaniei cu Rusia?

In acest moment, relatia Romaniei cu Rusia este in zona griurilor, nu e nici alba, nici neagra. Este o zona a micilor deschideri, care insa nu se vor deschide pana la capat pana in 2014. Senzatia mea este ca daca se va intampla un mic dezghet va fi la nivel de vizita de ministru de Externe la Moscova, eventual de premier in 2014. Dar la nivel de presedinti, care inseamna dezghetul relatiei politice intre Bucuresti si Moscova, asta nu se va intampla in conditiile actualei presedintii din Romania.

Cred ca rusii nu fac niciun secret din asta si nu vad niciun motiv pentru care ar proceda altminteri.

Dar nu trebuie sa privim chestiunea asta cu dramatism. Am trait pana acum cu Federatia Rusa in relatia in care am trait, n-ar fi rau sa fie bine, dar nu e nicio drama nici pentru noi, nici pentru ei.

Singurul care poate sa dezghete relatia este politicul (restul - dimensiuni culturale, societate civila, chiar economie - sunt copilarii) si daca nu se va intampla nimic la nivel inalt, relatia va ramane asa cum e acum adica indefinita.

Eu cred ca toate aceste crize din jurul nostru, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Turcia chiar, fac ca Romania sa fie vazuta ca fiind mai stabila. Ea poate sa fructifice asta intr-un singur mod: un parteneriat strategic cu SUA care sa devina eficace, adica si mai consolidat.

Asta inseamna atractivitate economica, deschiderea unei relatii pe dimensiune energetica fara precedent, pentru ca, le place unora si nu le place altora, Romania este un pivot de stabilitate. Gafe, greseli, brese precum cele petrecute in Bulgaria sau Cehia si deviatii precum cele de la Budapesta nu s-au petrecut niciodata in Romania.

Dar un asemenea parteneriat strategic cu America, pe care il intrevad indiferent de cine va fi presedinte in Romania, nu va face un bun preambul la o deschidere politica cu Federatia Rusa pentru ca un parteneriat strategic cu America inclusiv pe dimensiunea energetica este evident ca va cauza probleme geoeconomice Federatiei Ruse.

Gazele de sist sunt o problema strategica pentru Romania si e evident ca Federatia Rusa nu este si nu va fi deloc incantata ca acest parteneriat energetic cu SUA, cu rezultate concrete, sa se intample.

Cum comentati vizita lui Victor Ponta la Berlin? Unii au spus ca nu are nicio valoare, altii ca e o vizita istorica.

E un spatiu foarte mare de apreciere intre cele doua. Stiti care e paradoxul? Vizita lui Victor Ponta la Berlin devine importanta si din cauza crizelor care se petrec in jurul nostru. Pentru ca si germanii sunt si vor fi exasperati de atatea crize.

Vor fi exasperati de ce se intampla in Turcia, au fost exasperati de ce s-a intamplat in Grecia, sunt exasperati de ce se intampla in Cehia, sunt deranjati de ce se intampla in Bulgaria, sunt iritati de ce se intampla in Ungaria, ca sa nu mai vorbesc de prestatia Ucrainei sau de jocul de la Chisinau.

Deci, din aceasta perspectiva, Romania apare ca o zona stabila, cel putin comparativ. Sigur ca, la cata criza e in jur, esti dispus tu, ca si cancelar al Germaniei care are o sumedenie de probleme pe agenda, sa treci peste dificultatile foarte mari care au existat cu functionarea institutiilor din Romania si care au devenit mult mai putin vizibile in momentul in care a inceput valtoarea din jurul Romaniei si sa spui 'Daca Victor Ponta reuseste sa mentina o zona de stabilitate inclusiv prin acordul semnat cu presedintele, atunci merita si Romania sa capete o sansa in plus sau cel putin merita o bataie pe umar de 3-4 minute'.

Mesajele pe care le-a dat Germania sunt foarte clare. Dincolo de problema statului de drept, pe care nemtii atunci cand o invoca chiar o iau in serios, ei mai pun problema coruptiei si a securitatii juridice - una din temele fundamentale pe care le pun pe agenda marile companii germane. De fiecare data Angela Merkel, pe langa problemele politice, care tin de statul de drept, are si agenda marilor corporatii germane.

Eu am mai spus chestiunea asta public: Ar fi fost o idee buna sa fie construite institutii care sa se ocupe de problemele marilor corporatii, in primul rand ale celor germane, pentru ca ele sunt un factor de lobby foarte important in functionarea relatiilor bilaterale romano-germane. Si Angela Merkel exact asta a pus pe agenda.

Sigur ca a fost o vizita neimplinita, in 4 minute de intalnire nu se pot intampla minuni, a fost o vizita nepregatita de partea romana, pentru ca nici nu cred ca era ragazul necesar, a fost mai degraba o intalnire politica, nici macar o vizita politica, dar, una peste alta, ea capata importanta in contextul din ce in ce mai accidentat din zona sud-estului european, si mai mult, din zona central-europeana.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5942 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Republica Securista INTERLOPA SCLAVA Romania

Cat Romania va mai avea zacaminte va fi PRADUITA de toti Interlopi Politici interni si Internationali.

Romania va ajunge mai RAU decat Republica Moldova datorita INTERLOPILOR POLITICI care o distrug din 90 fara nici o culpa.

Cand Romania va avea un minister al justitie liber ,iar Interlopi Securisti Politici NU va mai sechestra M.J. atunci va rugam sa ne anuntati si penoi. In special va rugam sa ne anuntati candacele "SERVICII" NU isi vormai TRADA TARA.

 

 

Banditii bolsevici condusi de Stalin

au talharit pamantul vecinilor romani in complicitate cu banditii nazisti germani. Rusia are obligatia sa il restituie imediat proprietarilor de drept. Urmarile odiosului pact Ribbentrop-Molotov trebuie sa inceteze.

 

 

Care Rusia?

Tu ai o harta? Teritoriile, inclusiv insula Serpilor, sunt la Ukraina! Asa ca, ce sa ne dea? Desigur tezaurul, dar parca, cat e Basescu la Cotroceni, e mai in siguranta la rusi! Ca daca ni-l dau.....sa vezi pe Eba cu ce salbe la gat o sa se plimbe prin Parlamentul European!

 

 

Nu este nimic complicat...

...daca pornim de la premizele reale si obiective. Istoria este scrisa de cei mari, mai putin conteaza dorintele si nazuintele popoarelor etnice.
In 1989 s-au reimpartit zonele de influenta intre marile puteri ale lumii in urma falimentului (economic, desigur, al) sistemului comunist. Uniunea Sovietica s-a destramat din punctul de vedere al constructiei unice in mai multe "state independente, iar rusii au trebuit sa dea cativa pasi inapoi. Zidul Berlinului s-a mutat, practic, spre est, fiind acum la granta de est atat a Uniunii Europene, cat si a zonei NATO (poate pentru unii ar parea o coincidenta bizara, dar nu este de loc o coincidenta, este efectul unei rempartiri pragamatice a unor zone de influenta intre marile puteri ale lumii): granitele de est ale republicilor baltice, Poloniei, Slovaciei, Romaniei si tarmul de vest al Marii Negre. Rusii oricum au dat multi pasi inapoi, este evident ca nu sunt dispusi sa mai faca si alti pasi inapoi. Din pacate, spatiul romanesc a ramas, in continaure, divizat. Noul zid trece prin mijlocul Moldovei lui Stefan cel Mare.

 

 

Ucraina si Belarusul

sunt tot Rusia. Numai naivii nu inteleg asta.

 

 

E complicat jocul politicii externe in Europa de sud-est iar domnul

Dungaciu prin explicatiile domniei sale ni-l prezinta si mai complicat!

 

 

Stimate domn!

Eu zic sa lasam Transnistria pe mana rusilor, ca poate catigam ceva din asta,nu-i asa?
Sa dam apoi si Tinutul Secuiesc, la fel cum am dat deja destule: petrol, gaz (cu tot cu Insula Serpilor), aur, aluminiu..si ce a mai fost pe aici.
Apoi mai dam si Dobrogea Turcilor ca au ceva Minarete de revendicat(normal ca vom castiga si din asta!)..si uite asa disparem de pe harta.

Pragmatic vorbind, Romania poate ar fi dispusa intre-un final sa recunoasca Transnistria, dar nu o Transnistrie unde esti batut mar daca te declari roman.
Asa ceva niciodata...altfel sa nu se mai miram ca si in Este si in Vest se sterg cu cuvantul roman pe picioare.

Ca de dragul de a striga "Hua Base!" unii si-ar vinde si mama si glia asta nu e nou..s-a mai intamplat in trecut si o sa se mai intample.

PS: Eu nu voi vota niciodata cu cineva care va promite asa aceva.

Tot inainte! 7 milioane de libelule ne sustin!

 

 

oare ce interese sau ce ordine are dungaciu?

abureala, baliverne si dovezi clare de incompetenta.... eu cred ca "domnul" dungaciu reprezinta interesele tradatorilor care s-au aliat cu islamul. Ceea ce e grav e ca traieste din banii contribuabililor, eu ii recomand sa isi caute de lucru in kosovo.

 

 

daaaaa

si eu zic ca Tezaurul e mai in siguranta la rusi..ce sa iti povestesc?
Pune vreo uslama mana pe el si se duce dupa bratarile dacice ca pe vremea lui Bombo.
Gandire tipic uslamista: o vinzi si pe mama numai sa ramai la putere.
Vai de noi cu voi in frunte.

Tot inainte!

 

 

sa avem grija sa nu castige puterea rusofoni

Iar hotarul Republicii MOLDOVA sa fie pe NISTRU nu mai departe. In Transnistria sunt doar 25% moldoveni iar restul oamenilor sunt rusi, rusofoni care vor cu mama rusia si tata putin. Romania sa ofere repede cetatenia romana la 200,000 de rusi, ucrainieni, gagauzi si alti dintre Nistru si Prut care nu cunosc limba romana si in cel mult 10 ani multi din ei vor pleca in alte tari din lumea democrata pentru o viata buna iar partidele comuniste si socialiste in Republica Moldova nu vor mai castiga 40-50% la alegeri cum este acum. Moldoveni trebuie sa stie ca in caz de conflict armat vor pierde in fata rusiei (este foarte puternica militar) si vor pierde si regiunea mica si saraca transnistria (care aduce doar probleme la toti). Oricum romani nu vor sa accepte ca rusia acum este cea mai puternica tara din toata Europa.

 

 

NU trebuie recunoscut Kossovo ...

Indiferent CINE ne o cere.
Dulce sau imperativ ...

Ceausescu a fost DASTEPT daca NU s-a dus in Cehoslovacia in 1968, cu Trupe.
DACA mai SI TACEA, ar fi fost si mai DASTEPT ...

NU putem recunoaste o Provincie a unei TARI, chiar daca, pe Fond,

Albanezii au FOST ACOLO, de Mii de Ani.
Ar insemna sa NEGAM Serbia, Bulgaria, Ungaria, TOATE, To'arasi Venituri, PESTE Bastinasii Ancestrali.

NU ca NU ar fi DREPT ... :)):)):))
Cestia este DACA putem ...

Prin Re_Cunoasterea Kossovo,
le DAM Nas "Secuilor" sa ceara de la Liphtacks

"Drum catre Fratii Nosttri Maghiari" ...
Sau INVERS, ca TOT, To'arasi AIA este ...

Germania SI Austria le vor da Aus_Weiss IMEDIAT ...
Altii, mai_MICI sau mai MARI de prim'pe Jur vor CERE si EI.
Au mai facut-o in 1940.
Cu Succesuri, pe BAZA a EXACT acelorasi Comportamente Interne si Externe, de DISTRUGERE a Statului Roman,

a "Decidentilor Politici" DIN Romania, din Inter_Belic SI de ACUM ... ...
CE va face Big Brother ACTUAL ?
Amicuu' Nost' Cel Mare ?
Ca NU ma duce Mintea sa am Curaj sa intuiesc a intrezari ... :)):)):))
Io as ridica Doua Deste TIMID si as pro_PUNE cautarea SI a Altui Big Brother ... :)):)):))
AFARA de ASTIA Doi, de FURA (Adica de AU FOST, CE credeati ? )

 

 

Asa zic si eu

Kosovo 7% sarbi, Transnistria 32% (40% 1989) romani.

 

 

CATZI Simpatizantzi de "Secui" avem NOI, Romanii in Carca ... :)):))

La Ze. Ka, CE ma mir ... :)):)):))

 

 

schimb

de ce nu face schimb R.Moldova cu Ucraina de teritorii; raioanele din stanga Nistrului pe cateva raioane din sudul judetului Hotin si vestul judetului Izmail:Storojinet, Hliboka(Fantana Alba) Herta Novoselita(Nouasulita) in nord si Reni in sud.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor