Furati si "expulzati" din propria tara, ca sa faca loc strainilor cu bani murdari

Luni, 21 August 2017, ora 22:36
9617 citiri
Furati si "expulzati" din propria tara, ca sa faca loc strainilor cu bani murdari
Foto: Arhiva Ziare.com

Tot mai multi moldoveni isi abandoneaza tara fizic si juridic.

De la preluarea mandatului, in urma cu 8 luni, de catre actualul sef al statului, pro-rusul Igor Dodon, 612 moldoveni au renuntat la cetatenia moldoveneasca.

Printre cei care au renuntat la cetatenia Republicii Moldova se numara si 139 de copii.

Decretele de renuntare la cetatenie (4 decrete pana acum) au fost semnate de Igor Dodon. Moldovenii renunta la cetatenie contrar procedurii extrem de birocratizate, menita sa-i faca sa se razgandeasca, si chiar daca sunt nevoiti sa achite si taxe pentru aceasta.

Majoritatea moldovenilor care au renuntat la cetatenie sunt stabiliti deja in UE, principalele destinatii fiind Germania, Austria, Olanda, Letonia, Lituania, Elvetia, Romania si Slovenia.

Tara pensionarilor

Potrivit unui studiu international facut public recent, zilnic 106 moldoveni pleaca din Moldova si nu se mai intorc decat in vizita.

Expertii Academiei de Stiinte a Moldovei suna alarma. Ei spun ca, daca nu va inceta injustitia si daca nivelul de guvernare nu se va imbunatati, catre 2050, in tara vor mai ramane doar un milion de oameni, fata de 3 milioane, cati se presupune ca ar mai fi acum. Aceleasi tendinte sunt confirmate pentru Moldova si de prognozele ONU.

Conform statisticilor oficiale, majoritatea emigrantilor moldoveni au intre 20 si 35 de ani. Raioanele cele mai afectate de migratie sunt: Donduseni, Drochia, Floresti, Falesti, Ocnita, Rascani, Sangerei, Soroca, Calarasi, Dubasari, Rezina, Ungheni, Causeni, Cantemir, Cimislia si Leova. In aceste raioane, proportia celor plecati pentru totdeauna este de 10-14 plecati la 1.000 de locuitori. La Telenesti si Soldanesti e si mai grav - 15 plecati la 1.000 de locuitori.

In Republica Moldova deja sunt sate in care nu mai locuieste nimeni. Scolile si spitalele se inchid din lipsa de elevi si, respectiv, pacienti, iar profesorii si medicii, in special cei tineri, emigreaza.

Daca ar ramane, munca lor ar fi rasplatita cu 120 de euro lunar - insuficient pentru achitarea facturilor la intretinere pe timp de iarna.

Sistemul de pensionare, o bomba economica

Fenomenul depopularii deja a afectat sistemul de pensii.

In prezent, din contributiile achitate de un angajat sunt intretinuti 4 pensionari. Asta in timp ce in UE proportia este de 1:1.

Migratia, natalitatea scazuta in contrast cu mortalitatea inalta au redus semnificativ populatia Republicii Moldova. Ponderea persoanelor cu varsta de peste 60 de ani este acum de aproximativ 16% din numarul total al populatiei stabile si va creste, pana in anul 2050, la 30-35%.

In acelasi timp, batranii sunt cei mai saraci. Dupa nivelul bunastarii varstnicilor, Republica Moldova se claseaza pe locul 77 din 96 de tari analizate si pe ultimul loc din spatiul ex-sovietic. Sunt datele unui studiu elaborat de Help Age International cu suportul Fondului ONU pentru Populatie.

Pensia medie pentru limita de varsta in Republica Moldova este cea mai mica din Europa si acopera doar 58-60% din minimul de existenta. Aproximativ 90% dintre pensionari au o pensie mai mica de 1.000 de lei (echivalentul a 45 de euro).

Moldova, raiul mafiotilor

Neatractiva pentru propriii cetateni saraci, Moldova ar putea deveni punct de atractie pentru strainii bogati, cu averi dobandite ilicit.

Asta dupa ce Parlamentul de la Chisinau a amendat Legea cetateniei, oferind posibilitate strainilor bogati sa cumpere cetatenia Republicii Moldova contra a 100.000 de euro sau contra unei investitii de 250.000 de euro si sa-si legalizeze banii murdari.

Unul dintre autorii acestei initiative, deputatul PD Sergiu Sirbu, sustine ca, prin aceasta schimbare, "economia Moldovei se va imbogati cu miliarde si cu locuri de munca".

De partea cealalta, expertii sustin ca noile prevederi sunt ca o poarta deschisa pentru bogatii cu venituri murdare. Mai mult, ei cred ca cei pentru care guvernarea a recurs la acest amendament, sunt deja, cu "investitii", in Republica Moldova.

Vitalie Cojocaru

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Moldova saraci imigranti , #Moldova