Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Jocul periculos al presedintelui. Usor cu unirea pe scari! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 13:48
10999 citiri
Jocul periculos al presedintelui. Usor cu unirea pe scari! (Opinii)

Traian Basescu joaca periculos in relatia cu UE si Republica Moldova in chestiunea unionista. Anuntul facut miercuri seara, potrivit caruia unirea cu R. Moldova ar trebui sa devina al treilea mare proiect national al Romaniei, are darul unic de a enerva si la Bruxelles, si peste Prut.

Cred ca trei sunt chestiunile care trebuie serios dicutate in privita fezabilitatii acestui proiect: este dorit?, suntem in stare? si care este pretul lui?

Ar trebui sa fim realisti si sa admitem ca dincolo de Prut procentul unionistilor este mic, 10 -15%. Cetatenii R. Moldova doresc integrarea in UE, pentru ea au iesit cu sutele de mii in strada, dar nu isi doresc si unirea. Din doua motive. Pe de-o parte pentru ca isi iubesc independenta si dupa atata dominatie sovietica nu vor sa schimbe un stapan cu altul. Pe de alta parte, pentru ca nu vorbim despre o populatie omogena.

Republica Moldova este un amalgam destul de eterogen, care contine o imensa comunitate ruseasca. Este principalul motiv pentru care unificarea RFG - RDG nu poate fi luata ca model. Acolo vorbeam de populatii omogene si identice. Ceea ce nu e cazul. Teritorul a fost romanesc, dar populatia nu mai e decat partial asa.

Am fi in stare sa sustinem un proiect unionist de asemenea anvergura? Am mari indoieli. Noi nu suntem in stare sa face o regionalizare, nu suntem in stare sa realizam o coordonare pe orizontala intre doua judete si credem ca am fi in stare sa uniformizam infrastructura statala a doua tari? E o gluma.

Am putea suporta costul unificarii? Cam 20 de miliarde de euro este nota de plata estimata la prima strigare. Si RFG a resimitit din greu costul unificarii, cum credeti ca l-am duce noi? Ce am face noi cu o comunitate de un milion de rusi? Cum am rezolva aceasta problema etnica delicata care ar schimba, si nu in bine, paradigma relatiei cu Rusia? Nici sangele rusesc apa nu se face, ca sa-l parafrazez pe presedinte.

Riscurile abordarii transante a acestui subiect sunt atat in relatia cu UE, cat si in cea cu Republica Moldova.

Ultimul lucru pe care si-l doreste acum Bruxelles-ul sa il auda este deschiderea revizionismului frontierelor. O cutie a Panadorei pe care nu o mai poti inchide odata ce ai facut imprudenta sa o deschizi. Ce ar fi ca fiecare tara din UE sa isi aduca aminte de teritorii pierdute, de conflicte vechi, de frustrari istorice ingropate. Explozia constructiei europene ar deveni iminenta.

Pe de alta parte, cum sa fie Bruxelles-ul incantat de asemenea ambitii ale celui mai neputincios stat al sau, din punct de vedere institutional, din punct de vedere financiar, din punctul de vedere al justitiei. Noi in curand vor suporta o extindere a MCV si ne bate gandul de unire? Adica sa avem probleme si mai mari decat pana acum, dar pe un teritoriu si la o populatie mai mari, care sa ne sporeasca ponderea in diferite institutii europene, precum PE, sa ne indreptateasca la bugete mai mari si altele asemenea.

Sa emiti tema aceasta fara sa ai un accept de la Bruxelles, dupa ce tocmai ai calificat politica europeana drept aroganta si egoista, cand Bucurestiul s-a transformat pentru doua zile intr-un fel de China Town, iar premierul chinez facea netulburat si indelung aplaudat apologia comunismului de la tribuna Parlamentului, nu mi se pare exact o dovada de intelepciune. Este o sfidare la adresa celor care ne-au salvat si l-au salavat pe Traian Basescu in extremis vara trecuta.

In relatia cu Republica Moldova asemenea declaratii creeaza mai degraba nemultumire, si nu ma refer la clasa politica de la Chisinau. Am spus si mai sus, cetatenii moldoveni nu vor sa se vada din nou in pozitia de dominion. De ce anexati Romaniei si nu independenti in UE?

"Este suparator sa fim martorii modului in care o perioada atat de propice pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale este atat de inept risipita. Nu se stie daca Romania va avea un interlocutor la fel de pragmatic si deschis dupa alegerile de la sfarsitul lui 2014 in Moldova. Mesajele unioniste nu fac decat sa alieneze intr-o anumita masura idea de Romania ca locomotiva a integrarii pentru majoritatea moldovenilor", explica pentru Ziare.com Octavian Milewski, politolog specializat in spatiul postsovietic.

Tocmai aceste alegeri ar trebui sa indemne la o atitudine mai rezervata. "Partidul Comunist indubitabil va fi atent la declaratiile care vin de la Bucuresti si va incerca sa instrumentalizeze subiectul Romaniei pentru a ataca politica coalitiei pro-Europene. In acest context, este important ca Romania sa ofere cat mai putine ocazii de atac Partidului Comunist in perioada pre-electorala si electorala", atragea atentia expertul CRPE, Stanislav Secrieru.

Nu e de ignorat nici un alt aspect. Conflictul din Transnistria a inghetat cu conditia ca R. Moldova sa ramana in situatia actuala. Unirea ar redeschide instantaneu acest conflict pe care Romania l-ar importa cu funda rosie cu tot.

Daca vrem sa ajutam ar trebui sa incepem cu ratificarea tratatului cu privire la regimul de frontiera cu R.Moldova. Cetatenii moldoveni au nevoie de ajutor pentru integrarea in UE, au nevoie de ajutor pentru a rezista presiunilor si boicotului rusesc, dar nu au nevoie de imbratisari fratesti sufocante.

Eu inteleg ca Traian Basescu are nevoie pe final de mandat de un proiect national cu impact emotional major. Dar cred ca unirea ar trebui tratata cu infinit mai multa prudenta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Moldova Romania unire, #Traian Basescu unire, #UE Republica Moldova , #Moldova