Moldova, incotro? Ponta e categoric: Obiectivul reunificarii cu R. Moldova e un obiectiv national

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 18:22
4049 citiri
Moldova, incotro? Ponta e categoric: Obiectivul reunificarii cu R. Moldova e un obiectiv national

Premierul Romaniei, si viitorul candidat din partea PSD la fotoliul de presedinte al Romaniei, a afirmat in cadrul unui interviu pentru Adevarul Live ca obiectivul reunificarii este un obiectiv national si ca in mod catagoric el va ramane valabil si dupa plecarea presedintelui Traian Basescu.

Declaratia sa vine in concordanta cu cele declarate de presedinte, desi anumite nuante se pot observa.

In primul rand premierul nu pare la fel de grabit ca si presedintele Romaniei. Este de altfel normal din moment ce al doilea este la sfarsit de mandat si posibil si de cariera politica.

Cu o varsta semnificativ mai mare, Traian Basescu simte ca nu mai este timp si atunci vorbeste mai categoric, fara alte planuri intermediare. De fapt experienta cu politicul de la Chisinau isi spune si ea cuvantul, dupa ce l-a sustinut pe Vladimir Voronin pentru ca ulterior acesta sa ii intoarca spatele. Apoi presedintele este mult mai bine informat cu privire la acest subiect.

Pe de cealalta parte premierul are tot timpul din lume: e la inceput de drum si posibil viitor presedinte al Romaniei. Obiectivul reunificarii este pentru el unul pe termen mediu si nu scurt. Unirea nu se va face poate in vreo 5 ani, perioada foarte scurta din punct de vedere politic, dar si-ar dori ca acest lucru sa se petreaca in timpul vietii lui, cel mai probabil se referea la viata politica.

Avand in vedere faptul ca in general ciclul prezidential, daca nu se fac greseli majore, poate fi de 10 ani, am putea presupune ca aspiratiile premierului ar fi acelea ca reunirea sa se faca in timpul unui posibil mandat prezidential al sau.

Acest lucru ar reprezenta o mare victorie, cu valoare istorica, in fata principalului oponent politic, Traian Basescu. Ori cine nu ar vrea sa fie alaturi de Cuza, Carol sau Ferdinand.

Presedintele a lansat insa aceasta idee in spatiul public din urmatoarele posibile considerente:

- pentru ca anii de presedinte l-au facut sa inteleaga care este proiectul de tara al poporului roman;

- pentru ca electoral da bine, trei din patru romani sustinand acest proiect;

- pentru a atrage atentia Federatiei Ruse ca daca va incerca blocarea traseului european al Republicii Moldova atunci vom oferi aceasta varianta;

- pentru a pune pe agenda publica europeana o posibila abordare de acest fel, cu directie mai ales catre Germania, care se stie ca se afla in bune relatii cu Federatia Rusa;

- pentru a porni dezbaterea publica interna, absolut necesara pentru pregatirea unui asfel de proces;

- in semn de recunostinta fata de cei care l-au repus in scaunul de presedinte tocmai pentru ca a fost perceput dincolo de Prut ca un presedinte unionist.

Pe de cealalta parte insa premierul a prezentat joi si un plan ce pare a se implimenta de ceva timp:

- sa facem institutii similare, aici amintind de Curtea Constitutionala, fiind de stiut ca patru din cei cinci membri sunt cetateni ai Romaniei, unii fosti demnitari;

- sa reducem decalajele administrative si economice;

- sa crestem procentul celor care vor reunirea in Republica Moldova la mult peste 50% (in momentul de fata putin peste 50% din romanii basarabeni sunt favorabili unui astfel de subiect) ;

- pentru ca toate acestea de mai sus dureaza haideti sa le facem sub forma integrarii europene si daca pe parcurs obtinem conditii favorabile ne reunim.

In momentul de fata premierul prezinta aparent, din acest punct de vedere, un avantaj electoral fata de Klaus Johhanis, care in cel mai categoric mod a afirmat ca reunirea nu face parte din programul sau politic. Pentru neamt este mult mai simplu: daca moldovenii nu vor atunci noi nu trebuie sa ne propunem nimic, sa nu facem nimic. Poate or veni lucrurile de la sine. Adica reunificarea Germaniei a fost buna, dar nu e un model bun pentru noi.

Premierul Romaniei, desi pe scurt, a aratat ca el personal dar si Romania ca stat, si-a propus sa lucreze in aceasta directia si ca integrarea europeana nu reprezinta decat un pas intermediar, obiectivul final fiind categoric reintregirea neamului romanesc, proiectul de baza al statului roman si initial de pasoptisti.

Victor Ponta a trimis si un mesaj direct celor care in societatea civila se ocupa de acest lucru. Pentru ca in general incearca sa nu abordeze acest subiect explica si de ce: liderii de la Chisinau i-au cerut acest lucru, pentru ca el va fi folosit electoral de catre comunisti. Ramane insa de vazut daca de fapt este vorba de buna intentia a politicienilor pro-europeni sau de fapt de o gresita informare in interes propriu. Cam asa a facut si Voronin cu Basescu.

Aici presedintele are o mai mare experienta si stie ca fara dezbatere publica proiectul unionist nu se poate implimenta, iar experienta cu dualitatea politica de la Chisinau l-a invatat minte.

Ceea ce trebuie tras insa ca si concluzie este faptul ca pe aceasta idee se pare ca cei doi s-au inteles, desi pe toate celelalte par intotdeauna a fi in tabere opuse, chiar si atunci cand nu sunt.

Pentru Republica Moldova este bine de stiut ca in continuare cartea reunificarii ramane deschisa, decizia aflandu-se in continuare la Chisinau si nu la Bucuresti. Daca varianta integrarii se va dovedi prea anevoioasa este foarte probabil ca in urmatorul mandat pro-european sa asistam la implimentarea acestei masuri, cel mai probabil spre sfarsit.

Pentru noi romanii este important sa stim ca abordarea politica exista si este favorabila si in concordanta cu dorinta societatii civile.

Se reconfirma faptul ca asa cum Integrarea Europeana si cea Euro-Atlantica au reprezentat tinte ale intregii clase politice, tot asa este si Reintregirea neamului romanesc.

Lulea Marius Dorin

Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie

Platforma Unionista Actiunea 2012

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reunificare Romania Moldova, #Victor Ponta unire Romania Moldova , #Moldova