Moldova si Ucraina se indeparteaza de aderarea la UE - analiza Stratfor

Marti, 26 Martie 2013, ora 17:29
2893 citiri
Moldova si Ucraina se indeparteaza de aderarea la UE - analiza Stratfor

In pofida faptului ca afirma contrariul, Uniunea Europeana a intampinat dificultati in relatia cu statele vecine aflate la periferia sa, in special Ucraina, Moldova si Georgia. UE a emis un raport la 20 martie, pe marginea statusului Politicii Europene de Vecinatate, unde scrie ca s-au facut progrese cu Moldova si Georgia in anul care a trecut, insa situatia in Ucraina a cunoscut un regres, in relatie cu blocul european.

In realitate, scrie Stratfor intr-o analiza, factiunile politice pro-europene din fiecare din aceste tari au slabit in anul ce a trecut. Desi aceste tari nu renunta complet la Europa pentru a se incolona spre Rusia, perspectiva ca aceste tari sa se apropie de Uniunea Europeana, ca sa nu mai vorbim despre aderare, se diminueaza.

Politica Europeana de Vecinatate, creata in 2004, este o initiativa care incearca sa construiacsa relatii mai apropiate intre UE si tarile apropiate de bloc din Estul Europei, Caucaz si Mediterana, in special prin promovarea democratiei si drepturilor omului.

In completarea acestei initiative vine un al program regional european, Parteneriatul Estic, ce vizeaza in mod specific fostele state sovietice de la periferia UE: Belarus, Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia si Azerbaijan.

Desi ambele incearca sa dezvolte legaturi prin promovarea democratiei si transparentei conform regulilor UE, Parteneriatul Estic ofera si stimulente politice si financiare pentru a intari relatiile cu tarile vizate.

Dintre statele vizate de Parteneriat, Ucraina, Moldova si Georgia eraui privite, in special de Polonia si Suedia, initiatoarele programului, drept o prioritate pentru UE.

Aceste tari sunt asezate strategic, Ucraina si Moldova izoland UE de Rusia, in vreme ce Georgia serveste drept coridor important de tranzit energectic. Aceste tari au avut guvernele cele mai pro-occidentale din toate tarile tinta si au avut drept scop politic aderarea la UE. Cu toate acestea, dinalica politica interna in toate cele trei tari a pus probleme mari eforturilor UE, iar integrarea statelor in interiorul blocului european s-a oprit.

In Ucraina, presedintele Viktor Ianukovici si-a consolidat puterea prin trimiterea in inchisoare a catorva politicieni ai opozitiei, printre care fostul premier Iulia Timosenko. Acestea au declansat critici din partea Europei si au tensionat relatiile UE- Ucraina. In 2012, Ucraina a initiat acorduri de asociere si liber schimb cu UE, aceasta fiind cea mai avansata etapa a integrarii europene obtinuta de vreunul din cele trei state din Parteneriat. Cu toate acestea, niciunul dintre documente nu a fost semnat sau ratificat, dupa trimiterea la inchisoare a lui Timosenko si alegerile parlamentare din 2012, considerate impartiale de UE. In urma acestei situatii, in raportul din 20 martie UE scrie despre relatia cu Ucraina ca "treneaza".

Si in Moldova si Georgia este dificil de observat progresul in relatiile cu UE. Raportul UE a laudat Georgia pentru organizarea de alegeri libere si corecte in 2012, insa acestea au avut drept rezultat indepartarea de la putere a partidului preseidntelui Mihail Saakasvili, care a fost inlocuit de Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanisvili, care cere normalizarea relatiilor economice cu Rusia. Dupa parlamentare, angajamentul pro-european al Georgiei a fost pus sub semnul intrebarii si Ivanisvili i-a atacat pe loialistii lui Saakasvili aflati in nenumarate pozitii politice si economice, concediindu-i sau trimitandu-i la inchisoare. Desi Ivanisvili a spus ca Georgia va continua sa isi doreasca sa devina membru NATO si UE, aceasta orientare va slabi, cel mai probabil, cat este premier.

In fine, in ceea ce priveste Moldova, scrie sursa citata, raportul UE a observat evolutiile pozitive in ceea ce priveste acordurile de asociere si liber schimb intre Chisinau si UE. Cu toate acestea, recenta cadere a aliantei pro-europene de guvernare a adus tara inapoi in paralizia binecunoscuta. Aceasta situatie a deschis posibilitatea alegerilor anticipate, ce ar putea conduce la o revenire a comunistilor prorusi la guvernare. Chiar daca PCRM nu va ajunge sa controleze guvernul, este posibil ca blocajul politic sa inabuse orice integrare semnificativa intre Moldova si UE in lunile, poate chiar anii urmatori.

Rusia are cel mai mult de castigat de pe urma acestor evolutii politice si slabirea relatiilor acestor tari cu UE. Moscova are parghii suficiente in toate cele trei tari si ar avea de castigat politic si economic daca se diminueaza perspectivele integrarii europene. Cu toate acestea, diviziunile politice interne din cele trei state limiteaza impactul oricarei puteri externe, inclusiv Rusia, in influentarea orientarii statelor si cele trei guverne vor avea grija sa isi pastreze ambele optiuni de politica externa deschise.

Pozitia UE a slabit ca urmare a evolutiilor politice din fiecare tara si criza economica si politica din Europa a redus energia si apetitul blocului pentru a se concentra pe vecinii din est. Toti acesti factori arata ca procesul de integrare al Ucrainei, Moldovei si Georgiei in UE sa devina tot mai improbabil.

A.I.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Moldova aderare UE, #Ucraina aderare UE , #Moldova