Moldova sub regimul Plahotniuc - taramul desfraului si al schemelor de neimaginat

Vineri, 19 Iulie 2019, ora 16:50
5829 citiri
Moldova sub regimul Plahotniuc - taramul desfraului si al schemelor de neimaginat
Foto: Arhiva Ziare.com

Scheme ilegale incredibile, prin care exponenti ai fostei guvernari de la Chisinau adunau bani negri, sunt facute publice de catre noua guvernare.

Presedintele Comisiei securitate nationala, aparare si ordine publica a Parlamentului, Chiril Motpan, a declarat joi ca 25-30 la suta din cei care sunt detinuti astazi in penitenciarele din Moldova fac puscarie degeaba. Potrivit lui, multi din ei au fost bagati in puscarie doar ca sa li se ia afacerile.

"La Comisia securitate nationala parvin aproape zilnic materiale, probe, documente care confirma ca in Republica Moldova au fost create, sub fosta guvernare, o sumedenie de scheme privind contrabanda cu alcool etilic, cu tigari, cu chihlimbar... Comisia poseda aceste documente, care contin nume concrete si care confirma increngatura dintre interesele unor grupari criminale cu cele ale unor demnitari de rang inalt. Vorbim de demnitari din MAI si Serviciul Vamal", a mentionat Motpan.

Potrivit lui, sunt "scheme de neimaginat" in care apar inclusiv indivizi din Parlamentul actual, unii dintre cei care deja au fugit din tara.

Puscariile, pusculita cu bani negri a regimului

In ceea ce priveste schema ilegala aplicata la Administratia Nationala a Penitenciarelor, Motpan a mentionat ca acolo institutiile statului pur si simplu girau schemele criminale: "Va spun, Administratia Nationala a Penitenciarelor a devenit un instrument efectiv de estorcare a unor sume considerabile - un organ represiv, utilizat impotriva oponentilor politici si a persoanelor incomode, care indrazneau sa deconspire activitatile ilicite ale exponentilor fostei guvernari. (...) In penitenciarele din Moldova mita este la ea acasa, interesul criminal este la el acasa, gruparea Makena face legea. Penitenciarele din Republica Moldova sunt institutii de groaza. Inclusiv angajatii acestora duc o viata de mizerie si sunt permanent in pericol. 80% din puscariile din Moldova sunt deteriorate", a spus Motpan.

El i-a cerut noului ministru al Justitiei sa intervina de urgenta pentru a remedia starea de lucruri pe acest segment.

De asemenea, Motpan s-a aratat socat de numarul mare de interceptari telefonice si de usurinta cu care judecatorii moldoveni le autorizeaza. Potrivit lui, timp de un an in Republica Moldova au fost autorizate peste 12.000 de interceptari. In comparatie, in tarile UE autorizarea a 3-4 mii de interceptari pe an se considera mult.

In plus, "nu exista un mecanism de informare post-factum privind interceptarea telefonica, iar organele care efectueaza activitati speciale de investigatie nu informeaza subiectii ale caror convorbiri telefonice au fost interceptate", a mentionat presedintele Comisiei securitate nationala.

Au incercat sa fure si dupa cedarea puterii

Cu dezvaluiri a iesit joi si presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, dupa sedinta Consiliului Suprem de Securitate. El a spus ca in timpul apropiat Procuratura Generala ar putea solicita Parlamentului ridicarea imunitatii mai multor deputati in legatura cu frauda bancara de 1 miliard de dolari, din 2014.

Pana atunci, insa, el a anuntat despre aplicarea sechestrului pe unele active apartinand "unor persoane care ar fi implicate in frauda bancara". Este vorba de magazine si posturi de televiziune controlate de fostul lider al PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, care a parasit Republica Moldova in luna iunie, inainte ca PDM sa anunte cedarea puterii. Dodon a precizat ca sunt mai multe cauze penale care sunt pe rol in acest sens.

Presedintele a vorbit si despre recenta vanzare a companiei care detine retelele electrice de distributie din Republica Moldova. El a spus ca autoritatile au invitat la discutii noii investitori, pentru a se asigura ca banii utilizati in aceasta tranzactie nu sunt murdari.

De asemenea, Consiliul Suprem de Securitate a reusit sa blocheze instrainarea, la un pret infim, a celei mai mari companii de asigurari din Republica Moldova. Dodon a spus ca s-a incercat cumpararea acestei companii cu capital de stat contra sumei de 15 milioane de lei moldovenesti, in conditiile in care activele acesteia depasesc 600 de milioane de lei.

O alta decizie a Consiliului Suprem de Securitate a vizat proiectul "Chisinau Arena", demarat in conditii opace de fosta guvernare. Potrivit lui Igor Dodon, statul a oferit pentru acest parteneriat public-privat 200 de milioane de lei (bani din buget in conditii de criza) si 70 de hectare de teren, in conditiile in care Arena este construita doar pe 10 hectare.

Consiliul Suprem de Securitate a decis securizarea activelor statului, pentru ca terenul respectiv sa nu poata fi instrainat si a cerut Ministerului Economiei sa ia o decizie in privinta acestui proiect, propulsat de fosta guvernare prin decizii considerate de Dodon ca fiind suspecte.

In plus, presedintele a anuntat despre suspendarea programului care permitea dobandirea cetateniei moldovenesti prin investitii - un proiect controversat promovat subit de fosta guvernare, despre care societatea civila din Moldova si partenerii externi spuneau ca este "un mecanism de legalizare a banilor murdari".

Trafic cu armament prin Aeroportul Marculesti

Dezvaluiri a facut in fata presei si fostul sef al Aeroportului international Marculesti (aeroport militar), Vladimir Maiduc. La o intalnire cu jurnalistii de investigatie din Republica Moldova, el a prezentat probe vizand mai multe scheme de trafic ilegal cu armament, delapidari de fonduri si avioane dezasamblate si vandute pe bucati - toate fiind scheme girate de exponentii guvernarilor precedente.

Informatia privind vanzarea de armament din Moldova, prin intermediul Aeroportului Marculesti, catre gruparea "Statul Islamic", este confirmata inclusiv de rapoartele NATO.

Autor: Vitalie Calugareanu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Republica Moldova Plahotniuc , #Moldova