Oficialii moldoveni nu mai merg in Rusia, in semn de protest fata de abuzurile la care sunt supusi de serviciile secrete. Dodon nu e de acord

Joi, 09 Martie 2017, ora 16:11
5500 citiri
Oficialii moldoveni nu mai merg in Rusia, in semn de protest fata de abuzurile la care sunt supusi de serviciile secrete. Dodon nu e de acord
Foto: Arhiva Ziare.com

Republica Moldova a transmis, joi, o nota catre conducerea Rusiei, acuzand o serie de abuzuri comise de serviciile secrete asupra oficialilor sai si precizand ca acestia din urma vor evita deplasarile in Rusia pana la solutionarea problemei.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, si premierul Pavel Filip au avut o intrevedere cu ambasadorul rus, Farit Muhametsin. La discutii au fost prezenti si ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justitiei, Vladimir Cebotari, precum si un reprezentant al MAE.

Tema discutiei a constituit-o transmiterea unei note catre conducerea politica a Federatiei Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise impotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale si partidele Coalitiei de Guvernare din Republica Moldova.

In nota este descris modul in care oficialii moldoveni sunt opriti abuziv la intrarea in Federatia Rusa, interogati, perchezitionati, tratati in mod umilitor de catre reprezentanti ai serviciilor speciale ruse.

"Un asemenea comportament este atat inadecvat, cat si nejustificat", afirma Parlamentul intr-un comunicat.

De asemenea, in document este descris modul abuziv in care una dintre institutiile de la Moscova a incercat de mai multe ori in ultimele luni sa puna sub monitorizare internationala mai multi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputati, folosindu-se in acest scop de informatii false.

Solicitarile lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar si din considerente ce tin de o incercare evidenta de hartuire a oficialilor moldoveni, se arata in nota.

Au fost situatii in care astfel de solicitari s-au transmis de 15 ori doar in cazul unei singure persoane, ceea ce subliniaza caracterul de hartuire politica, au adaugat oficialii moldoveni.

Dupa acest esec, institutiile respective din Federatia Rusa au trecut la o noua forma de abuz, incercarea de punere sub monitorizare internationala a categoriei de persoane mentionate prin intermediul relatiei bilaterale ale Federatiei Ruse cu anumite tari, in speranta ca acestea nu vor verifica minutios informatia, pentru a descoperi datele false care stau in spatele ei, scrie Deschide.md, citand comunicatul Parlamentului si nota de protest.

Ca urmare, autoritatile din Republica Moldova au inceput o comunicare cu aceste tari, pentru a stopa acest nou abuz, adauga portalul.

Toate aceste abuzuri, hartuirea oficialilor moldoveni la intrarea in Federatia Rusa si punerea lor sub monitorizare internationala, au luat amploare odata cu avansarea de catre anchetatorii moldoveni in investigatiile privind spalarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniti din Federatia Rusa, scrie Deschide.md.

Mai exact, abuzurile s-au intensificat odata cu solicitarile transmise de anchetatorii moldoveni in Federatia Rusa, pentru a obtine informatii privind provenienta sumei de bani mentionata, se arata in comunicatul Parlamentului.

"Mentionam ca ancheta a relevat inclusiv legaturi intre o parte din banii respectivi si tentativa de corupere a unor deputati din Parlamentul Republicii Moldova. Evidentiem si faptul ca doar in ultimele luni, cel putin 25 de oficiali moldoveni au fost opriti si tratati abuziv la intrarea in Federatia Rusa", a mai anuntat Legislativul, citand nota de protest.

In nota transmisa este semnalat si abuzul asupra ofiterilor moldoveni din institutiile care au in gestiune ancheta mentionata, acestia fiind de asemenea vizati de abuzuri la intrarea in Federatia Rusa.

Doar in cazul unui angajat al Ministerului Afacerilor Interne au existat 35 de interventii abuzive asupra lui la intrarea sau la parasirea unui aeroport din Moscova, precizeaza autoritatile de la Chisinau.

O alta sursa de ingrijorare exprimata este legata de lipsa totala de cooperare a institutiilor de drept din Federatia Rusa cu anchetatorii moldoveni in acest caz, precum si refuzul de a raspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni in ancheta privind spalarea celor 22 de miliarde de dolari.

Au fost incalcate in acest sens mai multe acorduri bilaterale, dar si acorduri internationale la care Federatia Rusa este parte, noteaza Parlamentul.

Atat in nota transmisa la Moscova, cat si in discutia cu ambasadorul Farit Muhametsin, presedintele Parlamentului si premierul au mentionat ca din datele analizate pana acum reiese ca natura problemei semnalate nu ar fi una politica, aceste abuzuri fiind initiate la indicatia unuia dintre serviciile speciale ruse, ai carui reprezentanti conduc interogarea oficialilor moldoveni cand ajung in Federatia Rusa.

In aceste conditii, liderii de la Chisinau le cer autoritatilor politice ruse sa clarifice situatia abuziva din perspectiva interna.

Ambasadorul rus, Farid Muhametsin, a fost anuntat ca, pana la solutionarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere sa se abtina de la deplasari in Federatia Rusa.

Anterior, aceste abuzuri au fost semnalate autoritatilor Federatiei Ruse prin mai multe demersuri si de catre Ministerul Afacerilor Externe, insa ele au ramas fara raspuns, au afirmat oficialii.

In replica, presedintele Igor Dodon sustine ca nu cunoaste detaliile cazurilor mentionate in nota, dar apreciaza ca decizia luata astazi, "de a le interzice oficialilor statului sa mearga in Federatia Rusa este una deplasata".

"Eu voi continua sa merg la Moscova si sa promovez interesele tarii noastre, sa muncesc pentru consolidarea parteneriatului strategic pe care il avem cu Federatia Rusa. Va informez si despre faptul ca o vizita de lucru in acest context va avea loc chiar saptamina viitorare, in perioada 17-18 martie curent", a scris pe Facebook presedintele Republicii Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#oficiali Moldova protest abuzuri Rusia , #Moldova
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Se pare ca fratii nostri din Basarabia au mai multa coloana vertebra