Republica Moldova, in fata alegerilor ultimei sanse

Autor: Cosmin Popa - cercetator
Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 08:54
7932 citiri

Viata politica din Republica Moldova, parca mai mult decat in orice alt loc, este un veritabil joc al umbrelor, in care nimeni nu este cu adevarat ceea ce vrea sa para ca este.

Daca cineva mai avea dubii in legatura cu faptul ca Maia Sandu, candidata Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), este foarte diferita de ceea ce propune sistemul politic moldovenesc in mod curent, evenimentele saptamanii in curs ar fi trebuit sa-i risipeasca orice indoieli.

Felul in care Maia Sandu si-a facut campanie este mult mai mult decat un simplu exercitiu de comunicare publica. Este un veritabil efort de constructie statala a Moldovei.

Pentru prima oara, prin Maia Sandu, dezbaterea politica din Moldova a depasit clasica paradigma a alegerii intre Vest si Est, intre Rusia si Europa.

Pe fondul transformarii, nu fara temei factologic, a oligarhului Vladimir Plahotniuc in simbol al tututor relelor de care sufera Moldova, Maia Sandu a reusit sa propuna intregii societati, indiferent de limba in care se exprima, o tema unica de discutie; coruptia.

Indiferent de capcanele care i s-au intins, fie ca au fost ale presei sau ale politicenilor, Maia Sandu s-a priceput sa raspunda astfel incat sa lase podurile intacte. Intrebata de ziarul Kommersant cui apartine Crimeea, Maia Sandu a raspuns ca Ucrainei, dar ca acest lucru nu o va impiedica sa aibe relatii bune cu Moscova, caci Putin respecta oamenii puternici.

Clipurile sale electorale, in care mesajul este atent distribuit pe categorii si genuri, sunt invariabil subtitrate in limba rusa, iar referirile la Romania lipsesc cu desavarsire.

Adevaratele lovituri au venit insa din partea fostilor parteneri de coalitie. Mai intai, pretinsa retragere din cursa a interpusului lui Plahotniuc, Marian Lupu. Aparentul sprijin acordat Maiei Sandu de Plahotniuc nu urmarea decat sa semene confuzia in randul electoratului acesteia, acreditand in subtext ideea unei intelegeri prealabile.

In realitate, "resursa administrativa" a Partidului Democrat, adica primarii si sefii de institutii, este mult mai apropiata de lumea pe care o reprezinta Igor Dodon decat de idealul tablou al Maiei Sandu.

Expresia de pe fata lui Plahotniuc, din timpul in care Lupu isi citea propria condamnare la moartea politica, aceea a unui om fortat sa inghita cu entuziasm soareci morti, spunea mult mai mult decat o putea face orice declaratie politica.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, propunerea candidatului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, ca Maia Sandu sa-i preia proiectul unionist in schimbul retragerii sale, a complicat si mai mult lucrurile.

Incercarea de a conditiona sprijinul lui Mihai Ghimpu, destul de modest potrivit sondajelor, de eventuale declaratii prounioniste ale Maiei Sandu nu este nici pe departe un ajutor acordat liderului PAS. Astfel de declaratii nu ar fi facut decat sa o puna pe Maia Sandu pe picior de egalitate cu Igor Dodon, restrangandu-i astfel bazinul electoral.

Prin trecutul sau si prin valorile pe care le impartaseste, Maia Sandu este aproape de Romania in mod structural. In context electoral, astfel de juraminte de credinta, asa cum pretinde Rusia de la vasalii sai, nu doar ca nu ar ajuta cauza unionismului, ba mai mult i-ar fi facut pe adversarii Maiei Sandu sa pretinda ca "vorbaria europeana" nu este decat un mod de a disimula discursul unionist.

Cu un alt mar otravit au venit si socialistii lui Dodon, care i-au cerut candidatei PAS sa semneze un angajament prin care sa promita ca nu se va alia cu nici unul dintre partidele pe care ea insasi le-a numit in campanie "oligarhice".

In conditiile in care PAS nu este reprezentat in Parlament, iar Maia Sandu nu va avea niciun interlocutor apropiat in Legislativul de la Chisinau, propunerea socialistilor e aproape ilara.

Evident, trimisii lui Dodon au fost refuzati si au primit in schimb un "dosar Dodon" in care erau investigatiile de presa despre averea liderului "proletariatului" din Republica Moldova.

Dragostea lui Dodon pentru Rusia este atat de mare incat ea a intrat in coliziune cu minima inteligenta politica. In decurs de o saptamana, liderul socialistilor a reusit sa-i ostilizeze, mai mult decat cerea calcului electoral, pe ambii vecini ai Moldovei.

Raspunsul dat tot ziaristilor de la Kommersant cu privire la Crimeea, despre care a spus ca "cinstit vorbind este a Rusiei", a reusit sa-i faca pe cei din Kiev sa vorbeasca despre o posibila blocada a Moldovei, in cazul victoriei socialistilor in alegeri.

Chiar daca prioritatea conservarii propriului bazin electoral o impunea, Dodon si-a ales cel mai prost moment sa irite Kievul.

Rusia nu doreste sa se implice direct in campanie, caci o politica agresiva in Moldova ar fi exact impulsul care lipseste pentru un nou val de sanctiuni, care s-ar adauga problemelor generate de excesiva incordare a muschilor lui Putin in Mediterana si Orientul Mijlociu.

Mai mult, acerba batalie economico-electorala din Transnistria, caci si acolo vor fi alegeri prezidentiale in decembrie, intre presedintele Sevciuk si "grupul Serif" al fostului presedinte Smirnov, complica si mai mult situatia.

Pe langa toate acestea, sa te declari de acord cu un rapt al Rusiei, in conditiile in care pretinzi ca vrei "reunificarea Moldovei" prin reintrarea Transnistriei sub control central, arata ca adevarata intentie a lui Dodon este de a transforma Republica Moldova intr-o Transnistrie ceva mai mare.

In rest, campania socialistilor se adreseaza aproape exclusiv populatiei rusofone si electoratului comunist captiv, nereusind sa construiasca nicio punte intre acestia si cealalta parte a populatiei.

Mesajele pe care le-a lansat, aparent indreptate impotriva "sistemului oligarhic", nu faceau decat sa incerce sa asocieze ideea de cinste si prosperitate cu aceea de reorientare exclusiva catre Rusia.

Ca falimentul modernizarii "gandirii socialiste" sa fie complet, Dodon a promis celor de la Izvestia ca Moldova va fi un stat federal, cu o Transnistrie avand largi competente, iar Acordul de asociere cu UE va fi denuntat.

Cinic si nu excesiv de inteligent, cel putin din punct de vedere politic, Dodon stie ca o orientare totala a Moldovei catre Rusia si structurile sale economice este imposibila, in conditiile in care cei doi vecini ai tarii au relatii nu tocmai cordiale cu Moscova.

Incapacitatea partidelor prorusesti de a depasi stadiul unei veritabile retorici de tip "razboi rece", dublata de stangacele incercari de a se prezenta drept partide antisistem, arata ca problema consolidarii societatii din Basarabia nu se afla la ordinea zilei pentru ele.

Ceea ce o deosebeste pe Maia Sandu, clasata ca fiind a doua in preferintele electoratului dupa Dodon, dar cu sanse mari de a-l depasi in turul al doilea, este ca dintre toti concurentii doar ea intelege mizele fundamentale ale Duminicii.

Introducerea alegerii directe a presedintelui a reusit sa dea un ultim impuls de vitalitate unui sistem politic aflat in colaps.

Daca presedintele ales direct de popor va esua in greaua misiune de a da basarabenilor, indiferent de limba pe care o vorbesc in bucatarie, fie si o firava raza de speranta, dupa aceasta urmeaza doar contabilizarea esecului general.

Astfel, primele alegeri prezidentiale din Republica Moldova au mari sanse sa fie si ultimele.

Cosmin Popa este cercetator stiintific al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane, conferentiar-asociat la Facultatea de Istorie si Stiinte Politice, Universitatea "Ovidius", Constanta, conferentiar-asociat la Institutul Diplomatic Roman. Este specializat in istoria URSS/Rusiei si istoria Europei Centrale si de Sud-Est, perioada comunista si contemporana. A studiat la Bucuresti si la Moscova si este membru al Comisiei bilaterale a istoricilor din Romania si Rusia.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri prezidentiale Moldova, #alegeri Moldova Maia Sandu , #Moldova