Republica Moldova - o tema pe agenda europeana, nu si pe cea a Romaniei UPDATE Ce a decis Parlamentul European pentru Chisinau

Joi, 05 Iulie 2018, ora 16:28
6337 citiri
Republica Moldova - o tema pe agenda europeana, nu si pe cea a Romaniei UPDATE Ce a decis Parlamentul European pentru Chisinau
Foto: Facebook/Andrei Nastase

La Chisinau, Andrei Nastase a castigat alegerile pentru Primarie, dar instanta a invalidat scrutinul. Ambasada SUA a denuntat asaltul politic asupra Justitiei, Comisia Europeana a amanat prima transa de bani, iar Parlamentul European dezbate, joi, cum pot fi sanctionate autoritatile care indeparteaza tara de traseul european.

De la Bucuresti, insa, nu se aude nimic, in afara zgomotului pe care PSD il face pentru a-l salva pe Liviu Dragnea.

Pana acum, Romania nu a avut nicio pozitie oficiala, desi declarativ, spune expertul in politici publice Ana Otilia Nutu, sustinem drumul european pentru Moldova. Cu atat mai paradoxal cu cat "diversi europarlamentari romani incearca de zor sa spele imaginea regimului Plahotniuc in Parlamentul European zilele acestea".

"Nu ma mir ca MAE, pesedistii care se ocupa de relatii cu Moldova, 'analistii' care-l prezinta pe Plahotniuc ca pro-european tac in fata abuzurilor de la Chisinau. Ma surprinde in schimb tacerea PNL si a presedintelui Iohannis", remarca europarlamentarul Cristian Preda.

Joi, pe masa deputatilor europeni, se aflau sase propuneri de rezolutii, cu nuante importante pentru Chisinau:

- PPE: propunerea e de suspendare atat a asistentei macrofinanciare, cat si a sprijinului bugetar

- ALDE - suspendarea asistentei macrofinanciare pana dupa alegeri

- Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni - suspendarea platilor prevazute pentru asistenta macrofinanciara pana dupa alegerile parlamentare

- Verzii - suspendarea platilor prevazute pentru asistenta macrofinanciara pana dupa alegerile parlamentare

- Socialistii - nicio sanctiune financiara, desi amintesc ca nu sunt intrunite preconditiile

- Stanga Unita Europeana- nu precizeaza clar o sanctiune financiara, aminteste ca nu sunt indeplinite insa preconditiile pentru asistenta financiara.

UPDATE: Parlamentul European a adoptat, joi, cu o larga majoritate, o rezolutie comuna, prin care se recomanda suspendarea tuturor finantarilor catre Chisinau - asistenta macrofinanciara, cat si suportul bugetar - pana cand vor fi intrunite conditiile unui stat democratic.

*************

Inaintea dezbaterii, am vorbit cu europarlamentarul PPE Cristian Preda, cel care isi asuma rezolutia PPE, si cu Ana Otilia Nutu, de la ExpertForum, pentru a intelege ce parghii are Uniunea Europeana pentru a asigura un traseu european pentru Chisinau.

Care este politica Uniunii Europene fata de Chisinau si care sunt mecanismele pe care le are pentru a spijini traseul democratic al tarii? Dar vointa politica?

Ana Otilia Nutu, ExpertForum:

"Moldova are acord de asociere cu UE din 2014 si s-a angajat sa respecte valorile si principiile Uniunii. Ceea ce se intampla de cativa ani de zile incoace (povestea miliardului si coruptia sistemica, schimbarea sistemului de vot, anularea unor alegeri perfect legitime) incalca grav aceste principii. UE are ca instrumente in special finantarea (granturi si imprumuturi), care sunt insotite de conditii ce tin de statul de drept si respectarea principiilor democratice.

Toata finantarea UE trebuie suspendata pana cand autoritatile de la Chisinau demonstreaza clar ca respecta aceste conditii. Conditiile au fost concepute in sprijinul cetatenilor, nu in sprijinul unei clase politice corupte, care incalca vointa cetatenilor exprimata prin alegeri si incearca sa instaureze un regim dictatorial, controland toate institutiile, inclusiv Justitia.

Suspendarea finantarii ar demonstra exact acest lucru: UE tine cu cetatenii impotriva unui regim corupt cu apucaturi autoritariste.

Degeaba dai ajutor financiar de cateva zeci de milioane de euro, daca in Moldova nu se investigheaza furtul unui milliard din buzunarul propriilor cetateni".

Raportul integral al ExpertForum

Cristian Preda, europarlamentar:

"UE asteapta de la Republica Moldova sa pastreze mecanismele democratiei. In ultimul an, autoritatile de la Chisinau au mers impotriva acestui principiu. Ignorarea recomandarilor Comisiei de la Venetia in privinta legii electorale si anularea rezultatelor scrutinului de la Chisinau arata dispret fata de normele agreate la nivel international, nu doar in Europa.

Mai e ceva. Guvernul Filip cere asistenta macrofinanciara. Nu poate fi acordata cata vreme nu e lamurit cum a fost furat miliardul si nu sunt pedepsiti cei care au facut-o.

De ce am da bani unor oligarhi care au capturat statul, care refuza justitia independenta si care au ajuns sa anuleze alegeri, pentru a pastra in fruntea Primariei de la Chisinau protejata lui Plahotniuc?"

SUA si UE au reactionat ferm dupa mentinerea deciziei de anulare a alegerilor din Chisinau: hotararea Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova a intarit perceptia publicului asupra ingerintei politice in sistemul judiciar al Republicii Moldova, se arata intr-un mesaj postat pe pagina oficiala de Facebook a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chisinau.

La randul sau, ambasadorul UE in Republica Moldova, Peter Michalko, s-a aratat extrem de dezamagit de decizia CSJ de a nu admite apelul contra invalidarii alegerilor pentru Primaria orasului Chisinau:

"Vointa oamenilor exprimata in alegeri libere si corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea carora Republica Moldova s-a angajat in relatiile cu UE nu au fost respectate", sustine Peter Michalko.

La Bucuresti nu a fost nicio reactie institutionala.

E bine ca Romania sa taca sau, din contra, ar trebui sa isi compuna un mesaj diplomatic clar, care sa nu insemne imixtiune in politica interna a Republicii Moldova, dar nici indiferenta?

Ana Otilia Nutu, ExpertForum:

"Este inadmisibil ca Romania nu are o pozitie, invalidarea alegerilor e ceva nemaiintalnit nici in dictaturi declarate, iar noi declarativ sustinem drumul european pentru Moldova.

Ba chiar diversi europarlamentari romani incearca de zor sa spele imaginea regimului Plahotniuc in Parlamentul European zilele acestea. Acum o saptamana, doi europarlamentari romani au organizat o dezbatere in PE ca sa laude eforturile antipropaganda ale autoritatilor de la Chisinau.

Acum, alti europarlamentari romani incearca sa convinga lumea ca nu trebuie suspendata finantarea pentru Moldova, inaintea dezbaterii de maine (joi - n.red.) . De altminteri, trebuie sa vedem mai larg pozitia Romaniei fata de Moldova. S-a mai scris ca noi finantam oficial site-uri de stiri in Moldova, despre care ONG-isti de media din Moldova au demonstrat ca publica fake news si propaganda.

Am dat si noi imprumuturi Guvernului de la Chisinau, ultima transa s-a dat fara conditii, subminand practic eforturile UE de a conditiona finantarile de reforme in Justitie. Exista insa si cativa politicieni romani care sustin cauza Moldovei, si la noi, si in Parlamentul European. E ingrijorator insa ca nu vedem pozitii publice din partea celor de la Putere."

Cristian Preda, europarlamentar:

"E simplu. Dragnea si Plahotniuc sunt frati gemeni. Fiecare din ei controleaza Guvernul prin marionete: Dancila si, respectiv, Filip. Amandoi detesta alegerile corecte: sa nu uitam ca Dragnea a fost condamnat mai intai pentru fraude electorale; Plahotniuc a mers si mai departe, fortand anularea unor alegeri considerate OK de observatori si pe care nu le-au contestat competitorii.

Nu ma mir ca MAE, pesedistii care se ocupa de relatii cu Moldova, "analistii" care-l prezinta pe Plahotniuc ca pro-european tac in fata abuzurilor de la Chisinau. Ma surprinde in schimb tacerea PNL si a presedintelui Iohannis. Acesta din urma n-a gasit timp nici macar pentru o scurta intalnire cu Maia Sandu si Andrei Nastase, dar i-a primit pe Andrian Candu si premierul Filip, doua unelte ale oligarhului de la Chisinau. Trist".

Care este cea mai mare piedica pentru ca Republica Moldova sa devina o tara europeana cu drepturi depline?

Ana Otilia Nutu, ExpertForum:

"In principal coruptia sistemica si faptul ca de doi ani incoace vedem concentrarea intregii puteri in mainile unui singur om".

Cristian Preda, europarlamentar:

"Sunt doua piedici. Cea interna e coruptia elitelor. Cea externa e linia impusa de PSD in privinta Chisinaului. Deciziile luate de pesedisti cu referire la Republica Moldova n-au avut niciodata trecere in UE. Ele le-au dat apa la moara celor care vor, in Europa, ca extinderea sa se opreasca la Prut.

Singurii care au reusit sa miste lucrurile la nivel european in privinta Moldovei, fiind realmente credibili, fiindca erau rationali, au fost ministrii Ungureanu si Baconschi, sub autoritatea presedintelui Basescu".

Citeste si

Cum s-au pozitionat europarlamentarii romani

Daca deputatii PPE sprijina Rezolutia cea mai drastica, prin care este ceruta atat stoparea asistentei macrofinaciare, cat si a suportului bugetar, sunt si europarlamentari romani care sustin ca treburile interne de la Chisinau nu ar trebui sa atraga sanctiuni financiare.

Acestia nu se pozitioneaza de partea pro-europeanului Andrei Nastase, in pofida semnalului puternic dat de ambasadorul UE la Chisinau, iar argumentul pe care il construiesc se vrea o reflectare in oglinda a referendumului pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, a carui invalidare a fost constatata de CCR.

Sa le dam cuvantul reprezentantilor ALDE si PSD - pe noi UE ne-a obligat sa respectam decizia CCR, de ce nu ar fi la fel la Chisinau?

Norica Nicolai, ALDE, citata de presa de la Chisinau: Uniunea Europeana trebuie sa respecte decizia luata de judecatori in cazul invalidarii alegerilor, chiar daca nu este foarte placut ce s-a intamplat la Chisinau.

"Pentru mine este foarte dificil de comentat, pentru ca, imi aduc aminte, in 2012, cand am procedat la suspendarea presedintelui Traian Basescu, populatia ne-a urmat. 7,5 milioane de romani au votat pentru demiterea lui Basescu, dar Curtea Constitutionala a spus "nu" si atunci Uniunea Europeana ne-a obligat sa respectam decizia Curtii Constitutionale.

Instantele au spus "nu" si, de fapt, Uniunea Europeana ar trebui sa aiba acelasi tip de standard, in opinia mea. E foarte neplacut ce s-a intamplat, e o lectie pe care Republica Moldova a primit-o. Nu stiu cat este de motivata sau nemotivata decizia judecatoreasca, dar stiu foarte clar ca eu trebuie sa o respect, ca om politic", a spus europarlamentarul.

Andi Cristea, europarlamentar PSD:

"La Chisinau, in 2018, decizia oamenilor, care au ales prin vot primarul Chisinaului, a fost intoarsa de o serie de decizii judecatoresti. Principiul in sine e odios intr-o democratie, pentru ca decizia oamenilor exprimata prin vot este sfanta. Acum, Chisinaul este incurajat de UE sa modifice legea, sa ignore decizia judecatorilor si sa respecte alegerea oamenilor, fiindca oamenii sunt cei mai importanti, iar principiul e sfant..

La Bucuresti, in 2012, in cazul referendumului de demitere a presedintelui, invalidat cu "nu e bine domnu Chestor", erate si alte asemenea, cu Viviana Reding si Barroso aplaudand in picioare, nu a mai fost vorba nici de principii sfinte si nici oamenii nu au mai fost cei mai importanti.

Si uite asa, UE, care foloseste dintr-o greseala administrativa "limba moldoveneasca", valorizeaza diferit nu doar principii, dar si oameni..", a scris acesta pe contul de Facebook.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Republica Moldova Chisinau alegeri Plahotniuc , #Moldova