Romania, niciun cuvant pe problema Basarabiei. Fost consilier prezidential: E o chestiune intre Rusia si Occident

Luni, 25 Mai 2015, ora 10:52
4732 citiri
Romania, niciun cuvant pe problema Basarabiei. Fost consilier prezidential: E o chestiune intre Rusia si Occident
Foto: captura Youtube

Rusia a obtinut deja drept de veto asupra marilor transformari geopolitice din Europa de Est, afirma Iulian Fota, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu, care subliniaza ca "Basarabia nu a fost niciodata o chestiune intre Romania si Rusia, ci intre Rusia si Occident".

"Cred ca Rusia a obtinut deja drept de veto asupra marilor decizii si asupra marilor transformari geopolitice din Europa de Est. Ce este sfera NATO ramane sub umbrela Aliantei. Pentru spatiul de la Est de Prut, Rusia a obtinut insa drept de veto, inclusiv asupra Republicii Moldova. (...) Sa nu uitam ca textul celui de-al doilea Acord de la Minsk este un text redactat la Moscova pe baza filosofiei de stat rusesti si pus pe masa Frantei si Germaniei, care au avut posibilitatea doar sa-l amendeze pe ici, pe colo inainte de a-l accepta (...)

Soarta Republicii Moldova, ca si cea a Georgiei, nu mai poate fi hotarata doar de cele doua state sau doar in baza relatiilor lor cu Occidentul. In acest moment Rusia are un cuvant de spus in privinta viitorului lor cel putin in proportie de 50%: o face deja de facto fiindca prin conflictele inghetate controleaza soarta acestor state", a declarat Iulian Fota intr-un interviu acordat pentru Romania Libera.

Fostul consilier prezidential este de parere ca "Vestul nu va mai pune, de facto, problema Crimeii pe agenda internationala, cel putin nu in urmatorii ani".

"Rusia revine ca hegemon al Europei de Est si aceasta este principala ei victorie, nu numai faptul ca a destabilizat Ucraina sau ca a anexat Crimeea. Moscova a 'scufundat' politica de largire a UE si NATO catre Est. Cred ca Rusia le va permite Georgiei, Ucrainei, R. Moldova cooperarea cu aceste entitati, fiindca nu este destul de puternica incat sa intrerupa legaturile dintre aceste state si Occident si nici nu vrea sa plateasca pentru ele, sa le asiste financiar. Este insa suficient de puternica incat sa se opuna acelor procese pe care nu le doreste", a explicat acesta.

Basescu: Solutia Moldovei de a intra in UE este unirea cu Romania

"Am fost invitati in NATO si UE pentru a face Romania mai buna, nu mai mare"

In acest context, Iulian Fota nu vede o cale de unificare a Republicii Moldova cu Romania, pentru ca nu mai sunt indeplinite conditiile necesare.

"Daca ne uitam in istorie, putem desprinde o matrice si vedea ca nici unul dintre elementele pe care le-am avut in 1918, si care toate ne-au fost favorabile, astazi nu le avem: 1) majoritatea populatiei din R.Moldova nu vrea, deci nu avem elementul de autodeterminare; 2) nu exista sprijin in Occident pentru unire; 3) Rusia nu este slaba; 4) poate cel mai important unificarea cu R Moldova nu este politica oficiala a statului roman.

Trebuie sa ne aducem aminte ca atunci cand am aderat la NATO si la UE am inteles conditiile acestei aderari si ne-am asumat printr-un gentlemen agreement respectarea tuturor granitelor tarilor din zona. Noi nu suntem o tara revizionista. Am fost invitati in NATO si UE pentru a face Romania mai buna, nu mai mare", a explicat acesta.

Zeci de mii au cerut unirea la Chisinau. Guvernul alege calea lui Ianukovici?

"Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta" - Zeci de mii de moldoveni au cerut Unirea. Duminica vin spre Romania (Galerie foto & video)

In plus, Iulian Fota a subliniat faptul ca trebuie sa intelegem o lectie istorica: "Basarabia nu a fost niciodata o chestiune intre Romania si Rusia, ci intre Rusia si Occident. Deci cei care vor decide in ce lume va fi incadrata R. Moldova, intr-una europeana sau intr-una eurasiatica, vor fi liderii marilor puteri vestice impreuna cu liderii de la Moscova".

In opinia sa, exista doua cai de a aborda unirea cu R. Moldova: "in matrice occidentala, cum s-a intamplat in 1918, sau pe matrice ruseasca, adica in conditiile Rusiei, cum de altfel ni s-a fluturat pe la nas".

"Cand s-a discutat in Parlament despre ratificarea Tratatului de aderare la NATO, Vadim Tudor, ca sef al PRM, a spus foarte clar ca partidul sau e impotriva aderarii la NATO pentru ca acest lucru inseamna ca Romania pierde Basarabia. Argumentul lui era ca in afara NATO aveam sansa reintregirii, fiindca exista posibilitatea ca Rusia, ca recompensa a respingerii NATO, sa ne dea Basarabia inapoi.

Nimeni nu vrea sa discute acest lucru deschis. (...) Vadim Tudor exprima doar cealalta varianta posibila: Rusia ar fi putut accepta unificarea R. Moldova cu Romania, dar ar fi fost un pas pe care Occidentul nu l-ar fi recunoscut", a declarat fostul consilier prezidential.

Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită cu evenimente culturale pe 27 martie la București și Chișinău
Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită cu evenimente culturale pe 27 martie la București și Chișinău
Ziua Unirii Basarabiei cu România va fi sărbătorită miercuri, 27 martie, la aniversarea a 106 ani de la unirea istorică. Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente culturale...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Iulian Fota unire Moldova Romania, #Iulian Fota Rusia veto Moldova, #unire Basarabia Romania , #Moldova