Se anunta o "toamna fierbinte" in Moldova - Plahotniuc va incerca sa-l "devoreze" pe Dodon

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 17:31
4261 citiri
Se anunta o "toamna fierbinte" in Moldova - Plahotniuc va incerca sa-l "devoreze" pe Dodon
Foto: Dodon.md

In Republica Moldova are loc reimpartirea esichierului politic. Guvernarea controlata de PD si presedintele Igor Dodon monopolizeaza scena politica mimand o stare de rivalitate comica.

Ei mizeaza pe faptul ca cetatenii au uitat cum s-au ajutat reciproc cele doua tabere la ultimele alegeri si la votarea sistemului electoral mixt.

Igor Dodon vorbeste despre razboi la fel de usor cum promitea recuperarea miliardului furat si majorarea pensiilor in campania electorala.

El incearca sa coaguleze electoratul pro-rus apeland la instrumente la limita legalitatii. Dodon a declarat recent pentru "AiF" din Rusia ca este convins ca moldovenii sunt gata sa rastoarne actuala guvernare prin forta daca el, presedintele, le-o va cere.

In mai putin de un an de mandat, Igor Dodon i-a oferit Parlamentului, controlat de PDM, zeci de ocazii de a-l suspenda, pozand mai degraba in rol de agent al Rusiei decat de presedinte al Moldovei.

Majoritatea parlamentara, controlata de oligarhul Vlad Plahotniuc, lider PDM, s-a limitat insa doar la atentionari de genul: "Degetele aratate de Igor Dodon mai pot fi si rupte, la un moment dat".

Coabitarea politica s-a incheiat - incepe anihilarea lui Dodon

In realitate, democratilor le convine aceasta rivalitate retorica cu pro-rusul Dodon. Pana la un punct. Aceasta ii ajuta sa incalece vectorul pro-european, iar, cu ajutorul imperiului mediatic pe care il controleaza, sa inoculeze ideea ca PDM ar fi unica forta capabila sa-l infrunte efectiv pe Igor Dodon la alegerile parlamentare din 2018.

Asta dupa ce socialistii lui Dodon din Parlament si democratii lui Plahotniuc au votat, in iulie 2017, impreuna, contrar recomandarilor Comisiei de la Venetia, trecerea la sistemul electoral mixt, tocmai pentru ca sa-si asigure o majoritate confortabila, in comun, dupa alegerile de anul viitor.

In acest caz, socialistii, care potrivit sondajelor "sunt pe val", nu au facut decat sa-i intoarca PDM-ului datoria, pentru suportul mediatic oferit lui Dodon in campania electorala din 2016.

PSRM este dezavantajat de sistemul electoral mixt (fata de sistemul proportional, pe liste de partid), dar socialistii au votat mixtul tocmai pentru a ajuta PDM-ul, detestat pentru coruptie, sa acceada in Legislativ dupa alegerile din 2018.

Numai ca practica din ultimii ani a demonstrat ca parteneriatele politice cu democratii dureaza putin - exact atat cat are nevoie Vlad Plahotniuc ca sa-si "devoreze" partenerii.

Este greu de crezut ca Plahotniuc, despre care se spune ca ar controla momentan tot ce misca in Moldova, ar fi dispus, dupa 2018, sa imparta cu cineva puterea. Igor Dodon pare sa fi inteles, cam tarziu, ca a intrat in capcana liderului PDM si se chinuie acum disperat sa iasa, invocand o falsa iluzie ca cetatenii ar fi in extaz atunci cand il vad.

De fapt, democratii au zabovit cu suspendarea lui Igor Dodon pentru a-si intari pozitiile - pentru a obtine (cu votul socialistilor lui Dodon) trecerea la sistemul electoral mixt (singura metoda prin care PDM mai putea accede in Parlament dupa 2018) si pentru a-l lasa pe Dodon sa se compromita, afisandu-se alaturi de liderii separatisti si demonstrand incapacitatea de a-si indeplini macar una din promisiunile electorale.

Momentul suspendarii presedintelui se apropie. Si chiar daca, la conferintele de presa, ii incurajeaza pe democrati: "Hai odata, suspendati-ma!", el este constient ca daca se va ajunge la aceasta, rezultatele referendumului de demitere a sefului statului vor arata asa cum vrea Plahotniuc - omul care si-a subordonat toate institutiile de stat.

Dodon isi scoate sustinatorii in strada

Iata de ce, pe 24 septembrie, Dodon isi scoate sustinatorii in strada - ca sa-i transmita un semnal liderului PDM si ca sa incerce sa iasa din capcana.

Acum patru zile, Dodon a anuntat o "toamna fierbinte" in Moldova. El a sugerat ca o eventuala demitere a sa se va solda cu razboi la Nistru.

"Eu am incercat si incerc din toate puterile sa fac tot posibilul pentru ca situatia sa nu se destabilizeze. Insa, daca nu se poate altfel, atunci poporul va iesi si presedintele va fi cu poporul", a mentionat Dodon.

Dar de partea cui va fi Armata? In acest sens, de asemenea, au loc mutari sensibile, care merita a fi urmarite atent.

Conform Constitutiei actuale, seful statului este comandantul suprem al fortelor armate. Dupa ce, saptamana trecuta, militarii Armatei Nationale au ignorat un decret restrictiv al lui Igor Dodon si au mers, totusi, la aplicatiile militare din Ucraina, seful Legislativului, Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, a spus ca "presedintele intelege gresit notiunea de "comandant suprem" si abuzeaza de unele instrumente care ii sunt oferite prin lege".

Iar marti, 12 septembrie, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anuntat la o conferinta de presa ca PDM va initia modificarea Constitutiei (pentru a introduce integrarea europeana ca prioritate nationala) si a Legii Apararii, pentru ca presedintele sa nu mai poata impiedica deplasarea militarilor la exercitii militare in afara tarii.

"Foarte curand, poate chiar in sedinta speciala de Parlament, vom veni cu modificari legislative in acest sens. Este inadmisibil modul in care presedintele Dodon a ajuns sa ameninte militarii cu sanctiuni pentru ca si-au indeplinit misiunile", a mentionat Plahotniuc.

De la ce va porni suspendarea lui Dodon

Tot la conferinta de presa de marti, Vlad Plahotniuc a anuntat numele potentialului ministru al Apararii. Este vorba de Eugen Sturza, vicepresedinte al Partidului Popular European din Moldova - partid care a inlocuit PL-ul in coalitia de guvernare, dupa ce Vlad Plahotniuc i-a anihilat politic, cu dosare penale, pe liderii liberali.

Igor Dodon a anuntat imediat ca va bloca (nu va emite decretul de numire in functie) aceasta candidatura si prima si a doua oara, iar democratii au spus ca il vor inainta pe Sturza si a doua oara si ca in acest caz nu vor accepta compromisuri.

Conform Constitutiei, seful statului poate bloca o singura data o decizie a Parlamentului. Astfel, daca Dodon va refuza sa-l confirme pe Sturza si a doua oara, Parlamentul poate initia suspendarea presedintelui, invocand incalcarea Constitutiei de catre acesta.

Dodon, semnal de razboi

"Scenariul ucrainean nu trebuie sa se repete in Republica Moldova", a declarant marti, pentru "AiF", Igor Dodon, care a continuat: "dar poporul moldovenesc va iesi in Piata, pentru a da jos actuala guvernare - cetatenii Moldovei vor actiona in comun cu presedintele tarii. (...)

Daca presiunea noastra asupra guvernarii se va incununa cu succes, atunci in primavara anului 2018 am putea avea alegeri parlamentare. Aceste alegeri vor fi diferite intrucat avem un nou sistem electoral, asemanator celui din Rusia.

Acest sistem electoral mixt va permite cetatenilor din regiunea transnistreana si din Autonomia Gagauza (sustinatori ai partidelor pro-ruse in proportie de 98% - n.red.) sa-si delege reprezentanti in Parlamentul de la Chisinau", a mentionat Igor Dodon pentru jurnalistii rusi.

Vitalie Calugareanu

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Dodon Plahotniuc Moldova , #Moldova
Comentarii