Talentatul domn Plahotniuc sau cum sa furi un (nou) miliard

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 25 Februarie 2017, ora 13:29
13745 citiri

Republica Moldova s-a nascut speranta si va muri deceptie.

Astrele nu i-au stat nicicum impotriva dar, dupa 27 august 1991, populatia dintre Prut si Nistru s-a afundat din ce in ce mai mult in saracie si deznadejde, iar statul cu denumirea Republica Moldova a devenit studiu de caz pentru sintagma "stat esuat".

Nimic nu pare sa mearga acolo, nimic nu pare sa se dezvolte, totul se pierde, se fura sau se aneantizeaza.

Ei bine, astazi, Republica Moldova in cifre sintetice prezinta o imagine infioratoare: - peste un milion de locuitori plecati de acasa (cam 30% din totalul de 3,5 milioane) - o sesime din teritoriul oficial secesionat si functionand demult ca un alt stat (auto-intitulat Republica Moldoveana Nistreana - pazit de armata rusa)

- un PIB de putin peste 6 miliarde de dolari

- un deficit comercial de peste 2 miliarde dolari (exporturi de 2 miliarde dolari si importuri de 4 miliarde dolari)

- un deficit bugetar de 400 de milioane dolari

- o pondere a bugetului in PIB de doar 20%

- o datorie neplatita catre furnizorul de gaze de 800 milioane dolari (cam 13% din PIB)

- dependenta cronica de ajutoare nerambursabile si finantare externa

Nu exista nicaieri in Europa un asemenea colaps al vreunui stat.

Stat mic si neputincios, dar animat de spectaculoase actiuni de praduire; unul dintre jafurile celebre de pe mapamond s-a petrecut aici, de curand (acum doar doi ani): Guvernul a luat 1 miliard de dolari din rezerva Bancii Nationale (cam 40% din aceste rezerve), l-a trimis catre doua banci comerciale, de unde miliardul de dolari a zburat in doar doua zile in paradisuri off-shore.

Sa furi 1 miliard de dolari dintr-un stat care produce sase este o performanta de nivel mondial si lumea intreaga a apreciat respectiva performanta la justa sa valoare: toate finantarile internationale au inghetat!

Elvetia Estului, o pacaleala spectaculoasa

Inca de la infiintare, Republica Moldova putea sa aleaga o varianta din cele doar doua posibile: sa mearga impreuna cu Rusia (gen Transnistria) sau sa mearga impreuna cu Romania (unindu-se cu aceasta din urma).

Politicienii locali au decis, insa, o operatiune spectaculoasa de marketing: Republica Moldova s-a declarat stat neutru si doritor sa devina Elvetia Estului, care sa cultive relatii bune cu toata lumea.

Romanii au fost pacaliti cu "podurile de flori" (adica erau alintati ca fiind frati), iar ceilalti au fost pacaliti de statul multietnic, de natiunea civica etc.

Visul "elvetian" al moldovenilor a luat forma moderna de "parcurs european", adica lumea intreaga a fost pacalita cu fantezia unui stat care a apucat-o hotarat spre Uniunea Europeana pastrand insa relatii privilegiate cu ceilalti "europeni", rusii estului inghetat.

Operatiunea de marketing a demarat cu succes prin disimularea nationalitatii in "natiune civica": limba vorbita nu a fost recunoscuta ca fiind cea romana, ci denumita (cu eforturi demne de cea mai valoroasa forma de propaganda sovietoida) "limba de stat" sau "limba noastra" sau (asta e chiar miscatoare) "limba stramoseasca".

Etnia majoritara (cam 80%) nu era cea romaneasca, ci cea "moldoveneasca", istoria a capatat o forma absolut comica de "istorie integrata".

Planul de marketing includea doua operatiuni majore de finantare a "statalitatii moldovenesti": "pe rusi ii speriem cu revizionismul romanesc, iar pe romani (mai apoi pe europeni) ii speriem cu pericolul rusesc!", situatie in care, in viziunea moldovenistilor creatori, romanii si rusii s-ar fi grabit sa se intreaca in favoruri financiare acordate micutei "Elvetii" de pe Nistru.

Ce au facut rusii si romanii

Numai ca realitatea a fost cruda cu aceste planuri marete: la rusi nu puteau sa tina astfel de nazbatii. Ca sa fie siguri de ce "este al lor", rusii au luat cu brutalitate teritoriul de peste Nistru, l-au transformat in stat nerecunoscut, lipsind elvetiana Republica Moldova de orice forma de energie sau gaze.

Dupa care s-au purtat cum stiu ei cel mai bina sa faca, brutal si fara prea mari subtilitati: au umplut mica republica de televiziuni rusesti, au impus limba rusa ca cea de-a doua limba obligatorie, au luat cu forta distributia de gaze (Moldovagaz) si i-au mai trezit din reverie pe moldovenistii care au constatat brusc ca e greu sa faci o Elvetie fara sa ai energie si gaze naturale si (mai ales) fara sa vrea rusii.

In schimb cu romanii (si partial si cu Uniunea Europeana) le-a mers din plin planul politicienilor de la Chisinau: romanii au luat de buna povestea cu "fratii", au livrat energie gratis catre Chisinau, atunci cand transnistrenii oprisera livrarile, au dat granturi de 100 milioane de euro, au "imprumutat" (un eufemism pentru cineva fara posibilitati de plata) republica vecina cu 150 milioane de euro, facand-o finantabila si, in general, au inteles ca "nu e acum momentul sa le spunem rusilor ca, de fapt, moldovenii sunt romani si vorbesc romaneste" (ca si cum rusii nu ar sti prea bine asta!).

Romania s-a transformat astfel in unicul si marele sustinator al visului moldovenist, facand exact ceea ce nu trebuia la Chisinau si nefacand ceea ce ar fi trebuit.

Rusii, in schimb, au realizat in oglinda, tot ceea ce romanii nu au facut:

  • Rusii nu ar fi acceptat niciodata ideea trasnita de a le construi altora vreun gazoduct (sau orice alta forma de infrastructura), ei au luat cu forta toata compania de gaz, Moldovagaz; romanii, in loc sa isi faca propria lor "Moldovagaz" finanteaza un gazoduct separat, cu explicatia: "asa vom slabi puterea monopolului rusesc";

  • Rusii au umplut mica republica de posturi de televiziune rusesti, iar romanii nu au nici macar un canal national;

  • Rusii au impus limba rusa, iar romanii repara toate gradinitele republicii etc.

Toti oficialii de la Chisinau exhiba romanofobie, iar Romania lupta pentru "integrarea europeana a Republicii Moldova"; rusii ii umilesc pe oficialii Chisinaului si cand ii primesc prin reprezentanti (la Tiraspol - vezi cazul patologic Dodon) si cand le trage Rogozin cate o palma dupa ceafa chiar la dansii acasa.

Intra in scena talentatul domn Plahotniuc

Ei bine, in acest decor suprarealist, apare talentatul domn Plahotniuc, replica politica a personajului principal din romanul "The talented Mr. Ripley" al Patriciei Highsmith, roman genial ecranizat de catre Anthony Minghella, cu tanarul (1999) Matt Damon in rolul talentatului criminal Mr. Ripley.

Vladimir Plahotniuc s-a imbogatit conducand filiala Petrom-ului de la Chisinau, a parvenit politic cumparandu-si un partid (pe cel democrat) si, intr-un final apoteotic, l-a "ucis" (politic si judiciar) pe "Dickie Greenleaf"- Vladmir Filat.

Astazi, domnul Plahotniuc este stapanul absolut al Republicii Moldova, papusarul care manuieste atat papusa dodonista, care scoate limba la Europa si se pozeaza cu Vladimir Vladimirovici tinand harta "Moldovei mari", cat si papusile europoide care se fac ca nu se uita spre Rasarit si care umbla des pe la Bucuresti.

Domnul Plahotniuc este, fara indoiala, talentat: a reusit sa iasa din incercuirea finantatorilor internationali prin luarea unui "imprumut" de la Romania egal cu doua treimi din deficitul bugetar al republicii domniei sale si, in acelasi timp, l-a propulsat presedinte pe romanofobul Igor Dodon.

Dar orice om talentat are o incercare suprema; domnul Plahotniuc isi va dovedi realul talent numai daca va reusi sa "extraga" un miliard de dolari, precum a dovedit-o ilustrul sau predecesor, Vladimir Filat.

Si iata ocazia mult-visata s-a ivit impreuna cu miliardul de dolari: recent (9 februarie) Alexei Miller (tarul Gazprom-ului) l-a numit presedinte al Moldovagaz pe omul de incredere al lui Vladimir Plahotniuc, Vasile Botnari, pana atunci ministrul Comunicatiilor).

Tot atunci, s-a anuntat inceperea unei operatiuni financiare uriase: un "write off" al unei parti importante din datoria catre Gazprom si asumarea de catre Chisinau a unei sume "modice" de doar 1,5-2 miliarde dolari.

Prin aceasta operatiune, Republica Moldova s-ar trezi peste noapte cu datorii recunoscute de 1 miliard de dolari, dar care nu reprezinta consum propriu, ci consumul transnistrenilor. Prin "write off", bilantul companiei Gazprom s-ar curata de o datorie istorica, iar populatia dintre Prut si Nistru s-ar alege cu un nou miliard de dolari de plata.

Acest miliard s-ar adauga si multelor zeci de milioane "sifonate" prin schema off-shore de furnizare a energiei electrice, pompos intitulata "Energokapital".

Talentul domnului Plahotniuc se dovedeste, intr-adevar, deosebit si ne putem astepta chiar si la cinismul fara margini de a ni se explica cum a salvat el patria moldoveneasca de la faliment.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Plahotniuc Moldova , #Moldova