Ziare.com

Tragedia din Moldova, statul kompromatului: Cele mai detestate cuvinte sunt astazi reforma si Europa - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 08 Octombrie 2016, ora 09:21

   

Tragedia din Moldova, statul kompromatului: Cele mai detestate cuvinte sunt astazi reforma si Europa - Interviu
Integrarea europeana nu mai este vazuta o solutie credibila pentru vindecarea Republicii Moldova, stat victima a propagandei rusesti, in care functioneaza un model preluat din Rusia - statul "kompromatului", afirma Vladimir Socor, analistul Fundatiei Jamestown din Washington, specializat in spatiul ex-sovietic.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Vladimir Socor a explicat resorturile puterii totale a lui Vlad Plahotniuc, stapanul absolut al tarii, felul in care acesta controleaza lupta prezidentiala si motivul pentru care il ridica pe socialistul Igor Dodon: "sa aduca RM intr-o situatie asemanatoare celei din Romania in anul 2000 - Vadim vs Iliescu. (...) Cele mai detestate cuvinte in R. Moldova sunt astazi reforma si Europa, pentru ca au fost atat de abuzate de catre guvernanti, (...) desi pericolul cel mai mare vine, ca intotdeauna, din partea Rusiei eterne".

Vladimir Socor a explicat si jocul pe care Germania si SUA il fac in Ucraina si Republica Moldova in interesul Rusiei.

Declaratii recente ale ambasadorului SUA la Chisinau au creat o furtuna mediatica. Cum apreciati dvs aceste declaratii?

Lipsite de tact diplomatic si nenecesare in continut. Care este el? Ca unirea Republicii Moldova (RM) cu Romania nu e de actualitate. Asta stim oricum, nu trebuie sa ni se reaminteasca, mai ales intr-un limbaj atat de categoric. Pragmatic vorbind, unirea este imposibila in perioada actuala. Ceea ce ii reprosez dlui Pettit este ca pare sa fi exclus aceasta posibilitate pentru viitor, in conditii pe care nu le putem prevedea astazi.

Dar cea mai daunatoare parte, in opinia mea, din declaratiile dlui Pettit a trecut neobservata si anume ca solutia pentru RM este acordarea unui statut special Transnistriei.

De ce e daunatoare?

Statutul special este un instrument al politicii de reexpansiune a influentei Rusiei, adaptat la situatia din RM si Ucraina, state vecine cu probleme asemanatoare. Rusia urmareste sa creeze enclave teritoriale care pe hartie sa apartina RM respectiv Ucrainei, dar in fapt sa fie instrumente de introducere si legalizare a influentei Rusiei in sistemele politice din cele doua tari.

In asa-zisul proces de la Minsk, in care se negociaza o solutie politica pentru teritoriul controlat de rusi in estul Ucrainei, Kievul este supus unor presiuni concentrice din partea Rusiei, Germaniei, Frantei si chiar din partea SUA, sa consimta la legalizarea regimului marioneta rusesc din Donetsk si Luhansk, sa accepte "alegerile" locale ca valabile si sa introduca in Constitutia Ucrainei statutul special pentru teritoriul respectiv.

Germania conduce aceasta initiativa in nume propriu mai degraba, fara a avea consimtamantul colectiv al UE si fara a avea o grupare stabila de state in jurul ei, cu exceptia Frantei. Iar SUA sustin din afara formatului oficial de negocieri acordarea statutucclui special.

De ce aceste presiuni?

In opinia mea si nu numai, administratia Obama a cautat din primavara lui 2015 o intelegere cu Rusia la nivel international, care sa cuprinda, eventual, Siria si Ucraina intr-un pachet comun, pentru a lasa o mostenire de politica externa din partea administratiei Obama. Un acord oarecare, indiferent de detalii, sa existe ceva acolo pentru istorie o mostenire care nu putea fi construita nici in Siria, nici in Ucraina decat cu acordul Rusiei.

Administratia Obama e foarte aproape de final, cred ca in urmatoarele saptamani nu mai e timp pentru o tranzactie cu Rusia. Asa ca presiunile americane asupra Ucrainei de a consimti la statutul special vor slabi si vor disparea.

Dar vor creste presiunile Germaniei, care detine presedintia OSCE anul acesta si vrea sa foloseasca aceasta platforma pentru a ajunge la intelegerea bilaterala cu Rusia inclusiv in chestiunea Ucrainei.

Chestiunile statutului special pentru teritoriile controlate de rusi in Ucraina si RM sunt strans corelate intre ele si asa trebuie privite. Cea care cedeaza prima creeaza precedentul care sa fie invocat impotriva celeilalte.

Negocierile oficiale in formatul 5+2 in privinta Transnistriei, din care SUA fac parte, au fost reluate anul acesta dupa o suspendare de doi ani la initiativa comuna a Germaniei si a Rusiei (surpriza, surpriza!) deoarece ambele considera ca RM este partea mai slaba care ar putea fi constransa sa creeze acest precedent. Cum SUA privesc RM din perspectiva Ucrainei, sustin acordarea statutului special, e drept nu atat de explicit cum o fac Rusia si Germania.

In negocierile de anul acesta, scopul declarat este de a obtine niste pasi mici care ar deschide usa unor negocieri politice pentru acordarea statutului special in 2017. Sunt trei pasi mici: dreptul Transnistriei de a inmatricula autovehicule cu simbolul ei, de a avea prefix telefonic international si dreptul universitatii de stat din Tiraspol de a pune propria stampila pe documentele de absolvire. Cele trei sunt prezentate Chisinaului ca masuri tehnice fara consecinte politice, ceea ce e complet fals.

Acesti pasi mici ar trebui consfintiti la reuniunea OSCE din noiembrie sau decembrie de la Berlin. Chisinaul rezista, desi a devenit izolat in negocierile din formatul 5+2, care au demonstrat un consens occidentalo-rus.

Rezistenta Chisinaului nu este de asteptat sa slabeasca in probabila presedintie a lui Igor Dodon?

Aveti dreptate. Notiunea de statut special e ilegitima si a fost mostenita de la negocierile bilaterale care au avut loc aproape 15 ani intre Moscova si Chisinau inainte de implicarea Occidentului.

Rusia foloseste aceasta notiune pentru a ascunde faptul ca avem de-a face cu un conflict international intre Rusia si RM. Moscova doreste sa acrediteze interpretarea, preluata de occidentali, ca ar fi vorba despre un conflict intern in RM, ceea ce e complet fals. Avem de a face cu un conflict interstatal punctat de Rusia impotriva RM pe teritoriul international recunoscut al RM.

Cum poate fi totusi rezolvat conflictul din Transnistria?

Nu exista o solutie fezabila. Nu toate problemele isi au rezolvarea atunci cand vrem noi. Pentru RM, in situatia ei actuala, sa incerce sa reintegreze Transnistria ar insemna desfiintarea statului. Moldova este un stat profund bolnav, disfunctional, cu foarte multe simptome ale unui stat esuat.

Existenta statului este in acest moment asigurata prin mijloace neconstitutionale de catre o persoana, Vlad Plahotniuc, care a concentrat toate parghiile puterii in mod neoficial. Dl Plahotniuc nici nu este un oligarh, oligarhia fiind un sistem de grup. Este un stapan care concentreaza si puterea financiara, si puterea politica.

Ce perspectiva vedeti pentru RM dupa alegerile prezidentiale?

Cu siguranta ca ele vor consolida stapanirea neconstitutionala a dlui Plahotniuc. Procesul de concentrare a puterii in mainile sale a inceput in 2009, cand comunistii au fost inlocuiti la putere de o alianta cu eticheta pro-europeana.

Dl Plahotniuc avea deja parghii importante in sistemul bancar de la care si-a extins domeniul si resursele in sistemul statal. Momentul crucial a fost dupa alegerile din 2010, cand cele trei partide ale aliantei numite pro-europeana si-au impartit intre ele institutiile statului, transformandu-le in interese de partid.

Partidul condus de facto de dl Plahotniuc si dependent in intregime de finantarea lui a obtinut justitia si ordinea publica. De atunci persoanele numite de dl Plahotniuc controleaza procuratura, Centrul national anticoruptie, Comisia nationala de integritate, agentiile de reglementare economica, ministerul Economiei si posturi cheie in conducerea institutiilor economice din proprietatea statului.

Sistemul acesta a instituit in RM un model de stat preluat din Rusia - statul "kompromatului". Este un termen rusesc, prescurtarea formulei "material compromitator".

Cei care detin contolul asupra agentiilor de drept si securitate colectioneaza sau fabrica materiale compromitatoare la adresa tuturor, adica a concurentilor si posibililor concurenti politici, dar si a aliatilor politici, cu scopul de a-i constrange sa colaboreze sau de a-i elimina prin santaj.

Materialele, reale sau fabricate, sunt date publicitatii selectiv, pricatura cu picatura, prin presa detinuta de aceleasi grupari pentru a constrange un politician sau un om de afaceri sa cedeze.

Acest sistem a aparut brusc la lumina in 2013 cand dl Plahotniuc a dezlantuit un val de kompromaturi impotriva rivalului sau politic Vlad Filat, premier la acea data. Au fost scene aproape de razboi civil in care agenti mascati si inarmati cu automate ai institutiilor controlate de Vlad Plahotniuc au controlat fara mandat institutii controlate de Vlad Filat.

Dl Filat a incercat in 2011 si 2013 sa se elibereze de imbratisarea sufocanta a lui V. Plahotniuc - teoretic aliat, in realitate rival. De fiecare data UE a intervenit energic fortand mana dlui Filat sa continue alianta cu dl Plahotniuc.

De ce?

Incompetenta e o explicatie plauzibila. Dar a fost si un motiv politic pe care il putem considera aproape nobil, de fapt, si cinic in acelasi timp.

In 2011 si 2013 se punea problema obtinerii consimtamantului politic al tuturor statelor UE pentru acceptarea RM ca partener de integrare si pentru ratificarea acordului de asociere intre RM si UE.

Moldova are performante neconvingatoare, motiv pentru care prietenii ei din UE au proclamat RM ca fiind o poveste de succes a parteneriatului cu UE. O operatiune de reclama pentru a facilita acceptarea RM in UE.

Mai mult, alegerile parlamentare anticipate ar fi adus comunistii in numar mare in noul Parlament, un partid care lansase, de altfel, orientarea europeana a RM cand era la putere. Dar denumirea de comunisti si imaginea lui Vladimir Voronin erau atat de negativ percepute in Occident incat ar fi fost greu de obtinut ratificarea acordului in conditiile unui guvern cu participarea lor. Politic era imposibil.

Acordul de asociere a fost ratificat in 2014, Moldova era pe culmile povestii de succes, mit neacceptat insa de populatia RM si care a compromis ideea europeana in aceasta tara. Au urmat alegerile parlamentare din noiembrie 2014 in care partidele intitulate pro-europene au obtinut numai 45% din voturi.

Iar in preajma alegerilor din noiembrie 2014 guvernul a fost informat ca s-a furat un miliard si a tinut informatia secreta ca sa nu compromita scrutinul. De atunci totul a mers in jos. Cetatenii RM traiau din e in ce mai prost, coruptia si emigratia erau din ce in ce mai grave.

Cele mai detestate cuvinte in RM sunt astazi reforma si Europa, pentru ca au fost atat de abuzate de catre guvernanti.

Rusia nu e un cuvant detestat?

Din nefericire, nu este, desi pericolul cel mai mare vine, ca intotdeauna, din partea Rusiei eterne. In 2004 preferinta cetatenilor RM pentru UE era peste 70%, iar pentru Rusia sub 30%, acum e aproape invers.

De ce?

Un motiv este ca RM este victima propagandei televiziunilor rusesti, dintre care cea mai pacatoasa este Canalul 1, retransmis de Canalul 1 din RM, proprietate a dlui Plahotniuc. Altul este discreditarea ideii europene, dupa cum v-am spus. In plus cetatenii RM vad crizele din interiorul UE, care a pierdut din magnetism chiar in ochii cetatenilor UE.

Integrarea europeana nu mai este vazuta in faza actuala o solutie credibila pentru vindecarea RM, un stat profund bolnav.

Cum vedeti rezultatul alegerilor?

Rezultatul lor este o chestiune secundara. Chestiunea fundamentala e capturarea statului de catre dl Plahotniuc care controleaza sistemul politic si economic fara sa aiba nicio responsabilitate constitutionala sau legala. Este un stapan neformal. Nu este un dictator clasic, nu comunica cu populatia, nu apare in public, nu se exprima pentru ca este incapabil sa o faca. Vorbeste rau, ca un om lipsit de educatie. E un fel de spectru. Sade in umbra si trage sforile.

In alegerile actuale dl Plahotniuc poate juca o gama foarte larga de carti. El are cativa candidati proprii minori care extrag voturi de la candidatii majori. In partea etichetata ca fiind pro-europeana sunt dl Ghimpu si dl Leanca care sustrag voturile de la candidatii opozitiei reale, Andrei Nastase si Maia Sanda.

Partidul populatiei rusofone condus de Ilan Shor, un satelit al dlui Plahotniuc, are menirea sa extraga voturi de la socialistul Igor Dodon si de la Dumitru Ciubasenco, candidatul partidului lui Renato Usatii. Si apelul dlui Voronin, liderul comunistilor, de a boicota alegerile are rolul de a sustrage voturi de la Igor Dodon.

Care e raportul dintre Plahotniuc si Dodon, favoritul din sondaje?

Vlad Plahotniuc a lasat partidul lui Igor Dodon sa creasca pana cand a devenit o amenintare. Dl Plahotniuc nu supune Partidul Socialistilor metodelor pe care le aplica altor partide: cumparare de deputati si primari, atacuri la televiziuni.

PS a fost lasat sa creasca pentru ca dlui Plahotniuc ii convine sa se prezinte si la Washington, si la Bucuresti, si la Bruxelles drept aparatorul RM impotriva pericolului reprezentat de dl Dodon si sa aduca RM intr-o situatie asemanatoare celei din Romania in anul 2000: Vadim vs Iliescu. De groaza lui Dodon toate partidele sa-l sustina pe Plahotniuc care sa devina reprezentantul independentei RM fata de Moscova.

Dar Vlad Plahotniuc si partidul sau sunt sabotorii integrarii europene a RM, care nu e in interesul lor. Ei vor sa-si faca mendrele in sistemul actual, vin din business-ul obscur al perioadei post sovietice si nu au nimic in comun cu valorile europene.

Cititi luni pe Ziare.com partea a doua a interviului cu analistul Vladimir Socor: cine sunt "soldatii" Rusiei in Europa? Este Romania in pericol? Ce vrea Vladmir Putin?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11567 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Habar nu ai tu,

care-i realitatea!

 

 

ASA de *** si HOTI au fost sunt si vor fi ...

ASA de *** si HOTI au fost sunt si vor fi ...

... Occidentalii CINICI de dupa Lovilutie in Spatiile DATE lor de catre Rusi din PROSTIE si Lasitate, incat aMoldovenii SI Romanii s-au scarbit ...

In Moldovv AU Curaj sa raspunda la intrebarile astea in mod corect ...

SI AICI ar fi la fel, dar Romanu' Patit STIE ca Securitatea pe Stil Nou, il poate spiona mult mai subtil si eficient decat Securitatea Veche,

care mai SI stia de Frica Partidului si NU se vanduse la Kil in viu in halul in care o destul de foarte prea multa Parte dintre EI au facut-o dupa Lovilutia Liftesque din 1990 ...

Plata le o vor da tot Noii Stapani :

Vor avea Destinul Meritat al Kappo-s de la Auschwitz ... :)
Si Aia erau Tot, To'rashi Evrei, dar in sperantza vana ca vor scapa de Cuptor ii bateau in baraci si pacaleau la final sa mearga la Cuptoare pe Co-Etnicii LOR ...

Au reusit ca Bobulatiile din Romania si Moldova sa ii prefere pe Rusi :

Dom'le NE au fuat rusii de ZECE ori prin Sovromuri, dar dupa ZECE ani au plecat, furand 200 de Miliarde de USD Actulalizati

(3 Miliarde USD 1945, au FURAT Rusii, datoria de Razboi fiind 300 000 000 de USD 1945)

Au plecat si ne au CAM lasat sa ne facem Industrie si Agricultura, dupa ce ne-au incercat cu Planul Valev.

Nebunia Slavo-Rusa si Prostia lu' Alde Gorbaciov SI Eltzan NE a vndut la malta Occidentului la care am alergat ca Narozii.

Rautatea Rweziduala Slavo-Rusa SI a lui Putin ne-a distrus o parte din Industria Metalurgica ...

Acum platesc SI Rusii Prostia si Rautatea fata de Noi, Romanii :

Li se scufuresc Americanii si Ioropa in Ograda Ursului, in Ucraina si Tot Ieshtia il injura ca de ce NU curatza Mizeria care miroase de pute de f'o trei ani si care POATE exploda oricand,

improscandu-ne SI pe Noi, Romanii cu acumularile de Gaze, provocate de Lacomia Occidfentului intru a sparge rusia, ca sa ii IA Bogatiile Subsolului SI sa scape de un Adversar Puternic.

La prima vedere, Vederea Narozilor, ar trebui sa ne bucuram ca Ne-Gand-itii de Disparitia Rusiei, mai ales ca NE a facut destule Nasarmabe din 1711 ...

Dr, Morala si Politica nu se pupa niciodata ;

Ie-te CE ne fac Occidentalii, de 27 de ani cat (inca) mai stiu de Frica Rusiei !

CE NE ar face in Situatia de fara Rusia SI China ?

Exact CE NE ar face SI Rusia in Situatia de fara Occident ... :)SI China ... :)

 

 

foarte interesant articol

despre realitatea dramatica din Republica Moldova.

La fel de trist este ca metodele rusesti ale "statul "kompromatului" ("material compromitator") le recunoastem si in realitatea romaneasca :

"Cei care detin contolul asupra agentiilor de drept si securitate colectioneaza sau fabrica materiale compromitatoare la adresa tuturor, adica a concurentilor si posibililor concurenti politici, dar si a aliatilor politici, cu scopul de a-i constrange sa colaboreze sau de a-i elimina prin santaj.

Materialele, reale sau fabricate, sunt date publicitatii selectiv, pricatura cu picatura, prin presa detinuta de aceleasi grupari pentru a constrange un politician sau un om de afaceri sa cedeze".

 

 

Am sesizat si eu ca "statul kompromatului"....

...este chiar mai dezvoltat in Romania! Are cam 12 ani de cind s-a instituit si se pare ca nu o sa scapam de el curind decit printr-o iesire masiva in strada si plecarea tuturor celor instalati la butoane pina in linia 3-a!

 

 

Tare "informat" esti pentru un postac. N-oi fi vr-un trol?!

"a lucrat ca analist pentru Radio Europa Liberă" intre 1983-1994.
Iti spune ceva? Dar asta:
"Socor este , de asemenea , critic al președintelui rus , Vladimir Putin , politicile lui in ceea ce privește spațiul post-sovietic și conflicte mai inghețate , in special in enclavele separatiste din Transnistria , Abhazia și Osetia de Sud".
DE fapt, problema ta e, ca-ti critica stapanul si de, ai niste obligatii in fisa postului, nu?
A iesit naparca'n drum.

 

 

interesant pe dreacu....nimeni nu uraste niikkk....doar....

...trebuie sa fim atenti cu fratii nostri....si o sa vedeti ca si trenscarpatia o sa vrea sa se alipeasca la Romania!....

 

 

NB

Ghilimelele sunt extrase din https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Socor

 

 

Pragmatic vorbind

Re-unirea e absolut necesara tocmai ca sa nu venim cu o permanenta rana deschisa la negocierile internationale.
Cine poate sa ia in serios un popor care traieste in 2 natiuni diferite, una in sfera germana si una in sfera ruseasca?
Nu va indoiti nicio clipa ca oamenii ne judeca astfel:daca nu sunteti in stare sa va intelegeti si sa va aparati intre voi, cam ce incredere sa avem ca o sa respectati intelegerile cu natiunile straine?
Asta e pragmatismul real al re-unirii fiindca intotdeauna pragmatismul real e si etic .

 

 

Autorul articolului nu este credibil in ce spune despre R. Moldova,

Eu unul cred ca R.Moldova merge pe drum european. Nu cred ca Franta, Germania si SUA sprijina Rusia in crearea de enclave teritoriale in R. Moldova si in Ucraina. Dupa cum stim Vladimir Socor a fost o perioada de timp propagantist al regimului Voronin, iar tatal sau,Matei Socor a scris 2 imnuri nationale:"Zdrobiti catuse" si "Te Slavim Romanie", imn comunist, care s-a cantat pana in anul 1977.Shalom

 

 

Socor este un mancurt ce sta capra,

in fata Kremlinului. Foloseste gangav argumente ce prind la populatia semianalfabeta ce mai ajunge sa citeasca pe aici.
Se face ca uita ca Rusia, este varza, nu poate practic sa intreprinda mai mult chiar daca vrea. La o populatie de 140 mil.loc. are un pib /loc. exact cat al Romaniei. In timp ce noi suntem parte componenta a unui sistem militar de exceptie, ce are la randu-i "in spate" state ce acumuleaza peste 2/3 din avutia intregii planete, Rusia trb sa faca singura fata unor provocari ce le depasesc cu mult posibilitatile. O frontiera enorma, in majoritatea ei cu tari belicoase, dornice sa rupa ceva din " mama Rusie", (multe dintre ele chiar afirma acest lucru), o populatie majoritar alcoolica, o economie ce nu se evidentiaza prin nimic,au insa un pacalici mititel care-i abureste necontenit cu povesti la gura sobei. Asta este de fapt marea amenintare ruseasca : povestile spuse de "piticul rus", milioanelor de betivi mereu gata de galceava si scandal.
Pe asta de fapt mizeaza si acest benganitor cu nume amestecat; ameninta cu povesti pt. alcoolici, Romania!

 

 

rusia,dusmanul tuturor vecinilor

observ si aici citiva valeti rusofoni care depling
pierderea influentei rusesti in est si dau vina
pe occidentali pentru lacomia proverbiala a rusiei.

rusofonilor,azi e ziua lui putin,l-ati felicitat ?
v-a multumit pentru urari ?
pe unii v-a decorat :)

 

 

Astept si partea a doua a interviului

Dl Vladimir Socor pare un bun cunoscator al realitatilor la zi existente in Moldova de peste Prut . Este firesc intrucat din spusele lui Victor Roncea a fost timp de mai multi ani un propagandist al regimului Voronin . Iar Victor Roncea pare credibil intrucat nu poate fi niciodata banuit ca ar cocheta cu masinatiunile sorosiste sau altele inspirate din exterior . De acea nu ma grabesc sa deslusesc inca miezul afirmatiilor dlui Socor , asteptand si partea a doua a interviului . Amintesc in treacat ca stimatul istoric si analist a parasit (legal) tara in 1972 iar parintele sau Matei Socor - un compozitor de succes (autorul celebrului imn national cantat la inceperea orelor de scoala de toti romanii varstnici acum ) - a fost bosul radioului national din epoca . Poate ar fi cazul sa citim si interviuri cu alti istorici si analisti autohtoni la fel de informati , in fond traim in secolul informatiei fara granite .

 

 

'analist la europa libera..'

si asta il face oracolul de la delphi?
oricine poate citi la radio (chiar si tu) materialul care i se da. singurul lui aport a fost accentul moldovenesc sa ii dea credibilitate.

 

 

"CREZI" prost ... :)

Adica VEZI enorm si AUZI monstruos ... :)
Sau INVERS ca tot Aia "ie" ... :)

1. SUA niciodata, nici ccand era la Razboi Rece, pana a trecut Reghimentu' Zece, NU au piuit - macar - odata ca Basarabia Intreaga ar fi a Romaniei.

2. Regele Carol al Doilea, Regele Golan si Ucigas, Demolatorul Plan-ificat si ales din frageda Copilarie ca atare,

Stia de dinainte de Anii '30 CE se va intmpla cu Basarabia, a luat Lumina si Anafura la Pris sau pe unde a mai fost, in calitate de Carol Caraiman, dat afara din Casa Regala de chiar Ta'su', Regele Cumsecade Ferdinand si a :

a. Trimis in Basarabia toate Cazaturile Umanoide ca Jandarmi, Functionari Publici, etc.

b. Sabotat Armata Romana in general si pe aceea din Basarabia in special.

Consuma mereu in public, pe Stadionul ANEF, imbracat in Manta de General si cu Casca de otel pe capul rau, de Om al Dreacu' ...

Diverse Materii Echapate si ... Re-ciclate ... :) despre

CUM a facut EL ca

"nici Pasarea sa nu treaca de Zidul de Otel si Beton pe care il va ridica EL in Jurul Granitelor Romaniei" ...

Intre TIMP a FURAT toti Banii de Armata si Inzestrarea ei, sub Nasul BLEG sau cumparat al Pazncilor de ATUNCI ai Romaniei si in Tacerea lasa si cumparata a "Politicienilor" de atunci,

Paznici care erau "condusi" de catre Moruzov, Agent Sovietic, ca SI Amanta Regala, ELENA ... Lupescu, desigur ... :)

3. SUA prin Ambasadarii SAI, Unu' SI Unu' din Moldova ROMANEASCA si din Romania au "spus" in clar CE si CUM ne vad ELE, SUA adica (ca sunt 48 de StatE...) Chestiunea Romaniei MARI : la Sfantu' Asteapta ... :)

De curand, prin Declaratiile

"gresit intelese, scoase din context si eructate din politete fata de secui" ... :)

ale celor DOI Amasadori SUA, intamplator singurii care NU sunt Homalai, ca Aia de pana acum ...

To'arashuu' Socor o fi fiul lui Matei, ala cu Imnurile ... :)

Daca unul dintre imnuri era "Te slavim Romanie MARE" ii iertam pe amandoi, si Tata si Fiu si poate ca le gaseam o imprimanta 3D pentru anume re-faceri ... :)

Ca Bonus ca au devenit Romani, din ... :) NU are importanta CE Etnie ... :)

Asa copii cu Adevarul Istoric, adevarat nu ala "Marinat" adica al lu' "Marin" ... :)

 

 

moldovenii

Sorry, dar asta-i realitatea. Marea majoritate a populatiei este nostalgic-comunista. Batatuta-n cap. Punct.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor