Urmarire penala in Republica Moldova, dupa disparitia miliardului de dolari

Luni, 25 Mai 2015, ora 17:26
3981 citiri
Urmarire penala in Republica Moldova, dupa disparitia miliardului de dolari
Foto: Ziare.com

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a anuntat ca se va demara o investigatie privind sistemul financiar din aceasta tara, precum si felul in care a fost devalizata Banca de Economii a Moldovei, respectiv in care un miliard de dolari a disparut din tara.

"Am dispus pornirea urmaririi penale privind faptele de indeplinire sau neindeplinire corespunzatoare a obligatiilor de serviciu de catre persoane publice, care au cauzat daune in proportii deosebit de mari intereselor publice", a spus Gurin, citat de Unimedia.

Banca Nationala a Moldovei se afla printre institutiile vizate de ancheta, alaturi de factori de decizie din Guvern, Parlament si ministerele Finantelor si Economiei.

"Urmeaza sa stabilim daca actiunile sau inactiunile reprezentantilor statului au favorizat gestionarea frauduloasa a bancii, devalizarea acesteia si punerea in pericol a securitatii statului", a mai spus Gurin.

Presa din SUA, despre miliardul de dolari disparut din Moldova, vinovati si destinatia banilor

Numele Bancii de Economii a aparut in scandalul disparitiei unui miliard de dolari din trei mari banci ale Republicii Moldova, suma fiind retrasa in zilele dinainte de alegerile parlamentare, din luna noiembrie.

Un raport independent, comandat de banca centrala a tarii si intreprins de firma americana de gestionare a riscurilor Kroll, a fost facut public, doar dupa ce zeci de mii de protestatari au iesit pe strazi, pe 3 mai, cerand raspunsuri si reforme guvernamentale.

Raport american privind jaful de un miliard de dolari din R. Moldova: Cum a actionat reteaua

In raportul Kroll de 83 de pagini, se arata clar ca planurile privind disparitia banilor datau din 2012: "O analiza preliminara a tranzactiilor intreprinse in fiecare banca sugereaza o intentie deliberata de a extrage cat mai mult beneficiu posibil pentru entitatile cu legatura cu dl Shor si in detrimentul bancilor".

Este astfel enuntat numele lui Ilan Shor, in varsta de 28 de ani, una dintre cele mai bogate persoane ale Moldovei si cel considerat arhitectul principal din spatele schemei. El a fost plasat in arest la domiciliu pentru 30 de zile, saptamana trecuta, la cateva zile dupa ce procurorul-sef anticoruptie din Moldova le-a spus jurnalistilor ca autoritatile nu au inca suficiente probe pentru a-l aresta. Shor isi sustine in continuare nevinovatia.

Circuitul banilor

In raport se arata ca, in anii 2013 si 2014, companiile detinute de Shor Group si-au crescut imprumuturile de la circa doua miliarde de lei (99 de milioane de euro) pana la aproape 14 miliarde de lei, banii provenind "aproape exclusiv" de la trei banci.

Banii au fost transferati intre cele trei banci - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank -, in circuit intrand si banci din Rusia, de fiecare data crescandu-se artificial lichiditatea bancilor moldovenesti pana cand au putut in cele din urma sa acorde imprumuturi de miliarde de lei moldovenesti.

"Se pare ca a fost un plan deliberat de a castiga control asupra fiecarei banci si de a manipula ulterior tranzactiile pentru a obtine acces la creditare", se mai arata in raport. In cele din urma, pe 25 si 26 noiembrie 2014, banii imprumutati au fost transferati in masa de la companiile Shor Group la entitati offshore.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#urmarire penala miliard Moldova, #procuror general Banca de Economii Moldova, #urmarire penala banca Moldova , #Moldova