Conditii noi pentru obtinerea cetateniei Republicii Moldova

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 14 August 2013, ora 21:09
13214 citiri
Conditii noi pentru obtinerea cetateniei Republicii Moldova

Cetatenii care doresc sa obtina cetatenia Republicii Moldova vor fi nevoiti sa se conformeze unor noi cereri.

Potrivit unei hotarari de modificare a Regulamentului de acordare a cetateniei, doritorii vor trebui sa demonstreze demonstreze cunosterea Constitutiei, prin sustinerea unui examen in limba romana. Pana acum solicitantii aveau posibilitatea sa aleaga in ce limba urma sa sustina proba, fie in rusa, fie in romana, informeaza Unimedia.

Propunerea de modificare a venit din partea Ministerului Educatiei. Conducerea institutiei sustine ca procedura de sustinere a examinarii in doua limbi este lipsita de logica.

Regulamentul cu privire la modul de evaluare a gradului de cunoastere a prevederilor Constitutiei Republicii Moldova si a limbii de stat a fost aprobat la 19 noiembrie 2001. Potrivit documentului, examenul de evaluare este sustinut in scris, in limba romana sau rusa, in baza unui test-grila elaborat si aprobat de Ministerul Educatiei.

Informatia ii poate servi chiar presedintelui Traian Basescu, care nu a ascuns ca isi doreste cetatenia moldoveana.

Primarul Chisinaului: Basescu are un viitor politic in Moldova. Poate candida la anul!

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, membru al Partidului Liberal moldovean, a lansat, in iulie, o invitatie presedintelui roman, Traian Basescu, sa participe la alegerile parlamentare din Republica de toamna viitoare, obtinand mai intai cetatenia moldoveana.

"Mai in gluma, dar poate fi si serios, cand avem noi alegerile parlamentare, anul viitor, cand isi duce la indeplinire al doilea mandat si daca doreste poate obtine cetatenia moldoveana" si sa candideze in Moldova, a lansat Chirtoaca invitatia.

"Poate continua lupta de pe acest mal al Prutului, cu noi!", a mai povestit Chirtoaca. "In calitate de Traian Basescu!", intrucat nu are nevoie de nicio alta recomandare in fata electoratului moldovean.

Ar fi un fel de echilibrare a balantei in relatia cu Romania: "La cate cetatenii romane au fost acordate moldovenilor, prin aceasta am avea o situatie cum s-a intamplat cu Alexandru Ioan Cuza in 1859!".

Ideea a fost de atunci reluata de Basescu, care a confirmat ca isi doreste cetatenia moldoveana dar si unirea Republicii cu Romania, cu toate ca majoritatea moldovenilor nu o doreste. Si Elena Udrea a reluat ideea, aratand ca in acest fel s-a petrecut si unirea Principatelor sub Cuza.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#examen cetatenie Moldova, #Basescu cetatenie moldova , #Moldova