Consens la Chisinau, pentru formarea unui nou guvern

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 19:09
4934 citiri
Consens la Chisinau, pentru formarea unui nou guvern
Foto: Wikipedia

Liberalii si-au dat acordul pentru formarea unei coalitii de guvernare din care sa faca parte cele trei partide proeuropene intrate in parlamentul Republicii Moldova dupa alegerile legislative din 30 noiembrie, a anuntat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, in urma unei noi runde de negocieri desfasurate marti chiar la Aeroportul din Chisinau, in sala delegatiilor VIP, cu medierea unor oficiali europeni.

"In 2009, ne-am asumat drumul european, acum trebuie sa fim responsabili", a declarat Mihai Ghimpu (foto), precizand ca, in prezent, "nu sunt altii mai buni decat noi".

"Asta e realitatea, asta e votul cetatenilor. Parca fiecare dintre noi a zis 'da', dar a ramas sa mai discutam (...) Noi, liberalii, suntem pentru aceasta alianta. Astazi am mai facut un compromis. O sa aflati mai tarziu despre ce e vorba", a spus el.

De ce nu mai merge Iohannis in R.Moldova: Asteapta formarea noului guvern de la Chisinau

Liderul PL a mai afirmat ca europenii s-au aratat ingrijorati ca negocierile pentru formarea coalitiei de guvernare dureaza atat de mult timp. Totodata, Ghimpu a mentionat ca oficialii europeni au sustinut ideea privind inaintarea pentru functia de procuror general al Republicii Moldova a unui expert strain.

Presedintele Partidului Liberal Democrat al Republicii Moldova (PLDM), Vlad Filat, a subliniat importanta discutiilor de marti. "Am facut un pas important pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile. Continuam sa muncim. Ne-au recomandat (mediatorii europeni - n. red.) sa continuam procesul de integrare europeana.

Nu am discutat despre un guvern minoritar, ci despre formarea coalitiei intre aceste trei partide. Astfel, vom avea tot sprijinul lor daca vom continua procesul de integrare europeana. Maine veti afla rezultatul", a declarat Vlad Filat.

La randul sau, liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu a refuzat sa spuna daca in timpul consultarilor cu partenerii europeni s-a discutat despre o eventuala coalitie cu Partidul Comunistilor.

"Nu am discutat in detalii formatul de coalitie. Asta ar insemna presiuni, interferente (...) Prezenta oficialilor europeni a fost un semn de interes pentru ceea ce se intampla in Republica Moldova, pentru continuitatea politicilor de integrare europeana. Le-am spus adevarul. Colegii (europeni) nu au venit pentru a ne cere ceva. S-au condus dupa principiul european: ei nu fac imixtiuni in politicile altor tari", a spus Marian Lupu.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Jurnal TV, oficialii europeni s-ar fi declarat impotriva unei eventuale coalitii de guvernare cu PCRM.

Din delegatia europeana prezenta la Chisinau au facut parte presedintele partidului paneuropean Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Graham Watson, presedintele Comisiei pentru Politica Externa a Parlamentului European, Elmar Brok, si vicepresedintele Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din PE, Knut Fleckenstein. De asemenea, a fost prezent si seful Delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...
Comentarii
Poza cititoru
cititoru
rank 5
Da, dr.S. Numai ca iar vor incepe astia cu vanzarea tarii... etc
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Un procuror general expert strain