Consiliul Europei cere urgent opinia Comisiei de la Venetia asupra conditiilor de dizolvare a Parlamentului din Moldova

Luni, 10 Iunie 2019, ora 07:52
3253 citiri
Consiliul Europei cere urgent opinia Comisiei de la Venetia asupra conditiilor de dizolvare a Parlamentului din Moldova
Foto: Arhiva Ziare.com

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a anuntat ca va cere urgent opinia Comisiei de la Venetia cu privire la conditiile de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova.

Conform unui comunicat de presa, Thorbjorn Jagland s-a declarat ingrijorat de situatia politica din Republica Moldova.

"Sunt extrem de ingrijorat de ultimele evolutii din Republica Moldova. Fac apel la Parlamentul ales in mod democratic, la guvernul legitim si la toate fortele politice sa actioneze cu retinere si responsabilitate.

Deciziile recente ale Curtii Constitutionale sunt greu de inteles si par arbitrare in raport cu textul Constitutiei si standardele internationale de drept. Intr-un stat democratic toata lumea trebuie sa respecte Constitutia, iar in caz de incertitudine este intotdeauna necesar un sfat obiectiv bun.

Prin urmare, am decis astazi, in calitatea de secretar general, sa solicit avizul urgent al Comisiei de la Venetia cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la conditiile de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova", se arata in document.

Ce se intampla in Moldova

Miscari politice importante au fost declansate, sambata, in Republica Moldova. Deputatii din blocul ACUM si din PSRM au format o majoritate parlamentara si au convocat o sedinta a Parlamentului, pentru a numi un nou guvern, in ciuda deciziei Curtii Constitutionale, care a stabilit ca termenul de investire a unui nou executiv a expirat vineri la miezul noptii.

Deputatii din coalitia majoritara nu au recunoscut decizia Curtii Constitutionale, sustinand ca termenul pentru investirea unui nou guvern expira, de fapt, sambata la miezul noptii.

Intrunit in sedinta, Parlamentul si-a ales noua conducere - presedinte a fost numita Zinaida Greceanii. Dupa care s-a stabilit noul guvern, condus de Maia Sandu, desemnat de presedintele Igor Dodon si votat in unanimitate de cei 61 de deputati. Membrii noului guvern au depus si juramantul de investire in functie.

Parlamentarii au adoptat si o declaratie privind "condamnarea tentativei de uzurpare a puterii in stat in favoarea Partidului Democrat din Moldova de catre Curtea Constitutionala" si i-au demis pe seful Centrului National Anticoruptie, Bogdan Zumbreanu, si pe directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Vasile Botnari.

In paralel, Curtea Constitutionala, sesizata de Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a invalidat pe rand toate deciziile luate de parlament si presedintele Igor Dodon.

Mai intai, reunita intr-o sedinta de urgenta, Curtea Constitutionala de la Chisinau a invalidat alegerea Zinaidei Greceanii in functia de presedinte al Parlamentului si a stabilit ca toate deciziile luate de Parlament sambata si cele care vor fi adoptate in continuare sunt neconstitutionale.

Ulterior, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul presedintelui privind numirea Maiei Sandu in functia de prim-ministru, precum si procedura de numire a Guvernului.

Si Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat ca deciziile luate sambata in Parlament reprezinta o incalcare a Constitutiei si a acuzat Blocul ACUM si PSRM de tentativa de uzurpare a puterii in stat.

Patru din cei sapte judecatori ai Curtii Constitutionale din Republica Moldova au fost numiti la propunerea Partidului Democrat al lui Plahotniuc.

Citeste totul despre situatia de criza din Republica Moldova si felul in care s-au desfasurat, sambata, evenimentele tensionate de la Chisinau.

La sedinta Parlamentului au participat si ambasadorii la Chisinau ai UE, SUA si Rusiei.

Vezi si reactiile UE, SUA si Rusiei la schimbarile politice din Republica Moldova, dar si primele reactii ale unor lideri politici din Romania.

Duminica, situatia s-a tensionat si mai mult. Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis suspendarea temporara a lui Igor Dodon din functia de presedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit presedinte interimar, fiind obligat sa dizolve Parlamentul. La scurt timp dupa aceasta decizie, Parlamentul a fost dizolvat, iar Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate in data de 6 septembrie.

Urmareste evolutia crizei politice din Republica Moldova

In replica, Igor Dodon sustine ca singura optiune este "mobilizarea externa si interna, presiunea si rezistenta dura la uzurpatori".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Consiliul Europei criza Moldova , #Moldova
Comentarii