Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cristian Diaconescu: Situatia R.Moldova e grava si genereaza insecuritate la frontiera UE si NATO

Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 13:28
5765 citiri
Cristian Diaconescu: Situatia R.Moldova e grava si genereaza insecuritate la frontiera UE si NATO
Foto: Arhiva Ziare.com

In Republica Moldova s-a instaurat haosul, situatia fiind cat de poate de grava, generand un "moment de insecuritate" la frontiera UE si NATO, apreciaza Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si consilier prezidential.

Protestele au continuat si joi la Chisinau, cu toate ca Guvernul Filip a trecut de Parlament si a depus, in secret, miercuri seara, juramantul in fata presedintelui Nicolae Timofti.

Guvern in R. Moldova: Vot in Parlament pe fondul protestelor - cine sunt ministrii lui Filip

Moldova fierbe: Violente la Parlament, politicieni agresati si juramant la miez de noapte - se anunta noi proteste

"Este o perioada haotica, cauzata de probleme pe care clasa politica din Republica Moldova si le-a creat singura", a comentat Cristian Diaconescu pentru Ziare.com.

Slabiciuni majore au generat vulnerabilitati

Fostul ministru de Externe a explicat ca partidele pro-europene au fost performante, insa cetatenii le-au asociat cu coruptia, motiv pentru care ele nu mai sunt credibile.

"Partidele pro-europene au fost cat se poate de performante (incepand cu anul 2010 chiar) in ceea ce priveste parcursul european, asumarea unor principii de modernizare si reforma, mai ales in legatura cu economia, dar si cu statul de drept. Dupa aceea, din cauza coruptiei endemice (care si in mentalul cetatenilor R.Moldova se asociaza cu aceste partide), dar si din cauza influentelor din exterior care au determinat afirmarea unor partide legate de Moscova (Partidul Socialist si Partidul Nostru, ale lui Dodon si Usatii), niciuna dintre aceste forte pro-europene nu a reusit sa isi mai impuna legitimitatea politica in fata cetatenilor R.Moldova.

Initiativele politice pe care le-au pus in aplicare, inclusiv constituirea unor guverne, nu mai sunt credibile si starea de haos s-a instaurat", a argumentat Cristian Diaconescu.

Totusi, spune acesta, la nivelul cetateanului conteaza mai mult situatia economica si nivelul de trai.

"Aceste doua componente sunt insa afectate, la randul lor, de lipsa unei cooperari cu institutiile financiare internationale. FMI nu mai este un sustinator, astazi, al proiectelor derulate impreuna cu R.Moldova, tocmai din cauza absentei reformelor si a unor decizii clare si concrete in ceea ce priveste coruptia.

Asa cum se prezinta situatia in acest moment, eu o consider cat se poate de grava. S-au creat slabiciuni majore la nivelul societatii R.Moldova, ceea ce genereaza vulnerabilitati, care pot fi depasite numai printr-un efort al clasei politice cat se poate de serios", a subliniat acesta.

Furia moldovenilor in imagini: Cum a fost batut fostul premier Mihai Ghimpu (Video)

Se incearca preluarea puterii prin proteste de strada

Intrebat cine nu vrea ca Guvernul Filip sa isi preia mandatul si sa isi inceapa activitatea, cine se opune si de ce, Cristian Diaconescu a aratat catre partidele de stanga, care vor sa profite de situatie.

"E un calcul simplu. Partidele de stanga simt ca ar fi momentul prielnic pentru preluarea puterii si actioneaza cu mijloacele pe care le cunosc si pe care le cred eficiente. Aceste mijloace sunt cele care se vad. Incearca sa isi grefeze astfel un proiect politic rapid, bazat evident pe nemultumirea acumulata la nivelul societatii.

Ceea ce este grav este ca inclusiv aceste partide nu inteleg faptul ca in R.Moldova exista perspectiva ca si in luna ianuarie sa nu se plateasca salarii si pensii. Ei nu inteleg faptul ca nu este atat de important un demers politic, cat ideea de a da un guvern care sa aiba cat de cat capacitatea de a intra in dialog cu institutiile financiare internationale si, totodata, un guvern (nu stiu daca acesta este Guvernul Filip, dar pana la proba contrarie trebuie sa ii acordam acest beneficiu) care sa repuna R.Moldova pe un parcurs normal.

Cu greu am mai discuta astazi de posibilitatea de a convinge din partea Chisinaului in legatura cu un parcurs european, dar cel putin in ceea ce priveste functionarea statala este clar nevoie de un guvern cat de cat eficient.

Insa ei nu sunt dispusi sa astepte, considera ca este momentul lor, incearca prin mijloace violente, prin presiune de strada, sa determine o modificare politica. Atat si nimic mai mult. Este un amestec de interese economice asociate cu interese politice evidente, din care, sincer, nu stiu cum se va iesi", a explicat Cristian Diaconescu.

Care este reactia Romaniei

Moldova are guvern nou investit secret, in miez de noapte. Prima reactie oficiala de la Bucuresti

In ceea ce priveste Romania, este dificil de spus daca autoritatile de la Bucuresti fac tot ce trebuie in acest moment pentru a sprijini R.Moldova, insa este limpede ca aceasta criza genereaza insecuritate la frontiera UE si NATO.

"Nu as putea sa va spun daca in acest moment Romania face exact cat trebuie si ce trebuie, ce pot sa va spun este ca R.Moldova a reprezentat intotdeauna un subiect fata de care Romania a fost in egala masura atenta si disponibila pentru proiecte de cooperare aprofundata. Discutam despre un spatiu identitar comun si nici nu s-ar putea sa fie altfel.

Pe de alta parte, repet, cata vreme organismul politic al R.Moldova nu se stabilizeaza, este destul de dificil sa cuantifici ce se poate face din exterior si cat de departe se poate merge. In orice caz, ceea ce este important, chiar si in aceste zile, este ca autoritatile de la Bucuresti sa inteleaga exact realitatea de la Chisinau si sa fie cat se poate de cooperante in a ajuta, sprijini, in masura posibilitatilor, evident, partidele politice din R.Moldova sa depaseasca aceasta situatie.

Disfunctiile care au aparut in R. Moldova genereaza si o stare de vulnerabilitate in legatura cu ea, dar si un moment de insecuritate la frontiera UE si NATO. Nu este vorba numai despre o problema strict bilaterala, este o chestiune regionala, europeana, la care celelalte state din UE nu sunt foarte atente. Insa Romania trebuie sa aiba o cu totul alta atitudine", a subliniat fostul ministru de Externe.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Cristian Diaconescu criza Moldova, #proteste Moldova guvern Filip , #Moldova