Criza politica in R. Moldova: Chisinaul fierbe - mitinguri inainte de anuntarea candidatului pentru functia de premier

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 13:42
2759 citiri
Criza politica in R. Moldova: Chisinaul fierbe - mitinguri inainte de anuntarea candidatului pentru functia de premier

Presedintele moldovean Nicolae Timofti urmeaza sa anunte candidatul Partidului Democrat la functia de premier al tarii. Inainte de acest eveniment, in Chisinau au fost organizate doua mitinguri concurente.

Unul din mitinguri, care se desfasoara in Piata Marii Adunari Nationale (PMAN), este organizat de Platforma Demnitate si Adevar, scrie Jurnal de Chisinau.

Oamenii stransi aici au votat unanim rezolutia protestului de astazi, citita de liderul Platformei, Andrei Nastase. Protestatarii din PMAN urmeaza sa mearga la Presedintie pentru a-i inainta lui Timofti rezolutia votata.

Moldova cauta premier: Plahotniuc si-a facut majoritate. Se anunta proteste (Video)

Textul avertizeaza cetatenii moldoveni ca tara "se afla in pericol de moarte! Gruparea criminala a oligarhului Plahotniuc este pe calea de a instaura o dictatura feroce". Se crede ca omul de afaceri Vlad Plahotniuc ar urma sa fie candidatul PD pentru sefia Guvernului.

Rezolutia protestului aminteste ca numele acestuia este legat de mai multe evolutii negative din R. Moldova: "uzurparea puterii de stat prin preluarea monopolista a Procuraturii, Bancii Nationale, CNA-ului, sistemului judecatoresc, mass-media, sistemului bancar si a altor institutii fundamentale ale statului. Toate aceste actiuni criminale au culminat cu "jaful secolului", adica furtul unui miliard de euro, spalarea a 20 mld. de dolari prin bancile din Republica Moldova, dar si cu devalorizarea leului, concesionarea Aeroportului Chisinau, furtul metodic din sistemul energetic si cel bugetar. Majoritatea populatiei republicii a ajuns pauperizata, iar statul banditesc si-a adus propriii cetateni la limita genocidului social".

"Opinia publica nationala si cea internationala, partenerii de dezvoltare ai tarii noastre au inteles cu toata convingerea ca organizatorul principal al acestor crime este o grupare criminala organizata, cu numele Partidul Democrat din Moldova, in fruntea careia sta Vladimir Plahotniuc", se arata in text.

"Facem un apel ferm catre presedintele Republicii Moldova, care are obligatia legala si morala sa nu cedeze in fata unei grupari criminale in detrimentul intereselor tarii si ale cetatenilor, sa nu tina cont de conjuratia monstruoasei coalitii, a huntei de sorginte dictatoriala", continua rezolutia, care solicita presedintelui "sa desemneze la functia de premier o persoana integra, profesionista, independenta de clanurile oligarhice, capabila sa initieze masuri stringente de scoatere a tarii din impas, de depolitizare a organelor de drept si de reglementare, inclusiv a CCA si CEC, in vederea organizarii referendumului republican privind revizuirea modului de alegere si demitere a Presedintelui de catre intreg Poporul, asigurarea scrutinului parlamentar si prezidential corect si echitabil".

In paralel, Partidul Democrat si-a scos in strada cateva mii de simpatizanti care scandeaza numele lui Plahotniuc. Unimedia scrie ca simpatizantii PD au fost adusi cu atocarele la Chisinau, in scuarul Teatrului de Opera si Balet.

De la tribuna centrala instalata in piata, diverse persoane si insusi Plahotniuc au luat cuvantul, pentru a arata ca omul de afaceri e capabil sa aduca stabilitate in tara.

"Avem nevoie de un prim-ministru puternic. Cine-i acesta? - Plahotniuc", a scandat multimea.

Partidul Democrat merge la ora 13:00 la resedinta presedintelui de la Condrita unde inainteaza propunerea pentru candidatul la functia de prim-ministru.

Formatiunea s-a reunit miercuri dimineata in sedinta Biroului permanent la care si s-a decis cine este candidatul.

Cel tarziu joi, 14 ianuarie, presedintele Nicolae Timofti trebuie sa semneze decretul de desemnare a unui nou candidat la functia de prim-ministru.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...