Criza politica in R. Moldova: Filat l-a reevaluat pe Plahotniuc

Autor: Ana Ilie
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 19:24
1746 citiri
Criza politica in R. Moldova: Filat l-a reevaluat pe Plahotniuc

Premierul desemnat al R. Moldova, Vlad Filat, l-a reevaluat pe Vlad Plahotniuc, sponsorul Partidului Democrat. Desi cu ceva timp in urma spunea ca Plahotniuc tine R. Moldova sub asediu oligarhic si ca trebuie sa ajunga la puscarie, Filat spune acum ca a gresit.

"Asa e activitatea politica, nu e una fara pacate. Recunosc, in politica deseori ajungi in situatia in care unele probleme le concentrezi la nivel de o persoana. Intr-o activitate politica nu trebuie sa personalizezi problemele. Eu am avut puncte radical diferite cu dl Plahotniuc, dar important este sa gasesti mecanisme de conlucrare pentru viitorul tarii.

Exemplul ultimei crize politice este elocvent, cand problemele legate de modul in care functioneaza AIE au fost personalizate. Nu a fost o abordare corecta. Poti sa ai pozitii total diferite, dar trebuie sa gasesti calea compromisului, sa comunici mai mult. Nu este corect sa personalizezi lupta politica ori sa aduci acuzatii neprobate. Eu nu ma feresc sa-mi recunosc greselile. Am facut si eu astfel de greseli, voi avea grija ca pe viitor sa nu le repet", a declarat Filat, intr-un interviu pentru Moldpres, citat de Jurnal de Chisinau.

R. Moldova: Vlad Filat, desemnat premier a treia oara

Cu foarte putin timp in urma, Filat afirma despre aceeasi persoana ca sacrifica statul intereselor personale.

"Suntem martorii unei campanii de sacrificare a statului, din cauza interesului personal al unei persoane obscure care a cumparat un loc in politica, iar acum vrea sa cumpere o tara. Primul element este supunerea totala a unor institutii de drept, care fabrica dosare la comanda si care dupa trei ani de tacere au inceput sa apara. Al doilea element este cel mediatic, prin monopolizarea presei. Aceste actiuni plaseaza R. Moldova in pericol imens de a impiedica integrarea europeana a tarii.

Asediul structurii oligarhice este gata sa tina ostatica o tara intreaga din cauza intereselor personale. Am fost martori la atacurile asupra ministrilor, asupra Bancii de Economii, asupra Guvernului, in intregime. Este un un santaj grosolan. Cineva mi-a reprosat faptul ca am stiut cu cine ma leg cand am constituit AIE. Am gresit crezand ca lucrurile se vor schimba, dar acest rau continua sa creasca, tragand in jos cetatenii. A venit timpul sa pun capat. Nu ma intereseeaza o persoana sau alta. Pe mine ma preocupa sistemul criminal care a stat ca o lipitoare in spatele oamenilor".

In cea mai recenta luare de pozitie, Filat neaga ca ar fi fost vreodata pe pozitii adverse cu Plahotniuc.

"Ca sa te impaci cu cineva, trebuie ca mai intai sa te certi. Noi avem deseori puncte diferite de vedere cu dl Plahotniuc, insa aceasta nu inseamna ca nu putem gasi compromis. Indiferent de tensiuni, noi am gasit acest compromis. Am avut mai multe discutii pe teme divergente, atat public, cat si in discutiile private. Noi am comunicat in toata aceasta perioada, iar asta ne-a ajutat sa ne clarificam acolo unde am avut nelamuriri", a declarat Vlad Filat in interviul citat.

Marian Lupu, liderul PD, a dezvaluit, la inceputul acestui an, ca Filat "mai nu a primit la moaca" de la Plahotniuc, in cadrul unei sedinte a Consiliului AIE, unde s-a discutat despre tragedia din Padurea Domneasca.

Cum a inceput criza in R. Moldova

Criza din AIE (alianta de guvernare, Alianta pentru Integrare Europeana, formata din PLDM, condus de Filat, PD, de Lupu, si PL, de Mihai Ghimpu), a inceput in luna decembrie, cand un afacerist local a fost impuscat la o partida de vanatoare la care a participat si procurorul general, Valeriu Zubco, ce a fost nevoit sa demisioneze ulterior, fiind acuzat ca a incercat sa musamalizeze ce s-a intamplat.

Zubco fusese numit de Partidul Democrat, care nu a pierdut cu usurinta aceasta functie. Cum PD controleaza Centrul National Anti-coruptie, acesta a lansat anchete cu privire la ministrii din PLDM, anchete atent urmarite de canalele Prime si Publika TV, controlate de PD.

Partidul lui Filat a raspuns suspendand acordul de coalitie cu PD si a votat cu PCRM pentru a suspenda din functia de vicepresedinte al Parlamentului pe principalul sponsor al democratilor, Vladimir Plahotniuc.

Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a trecut de partea democratilor, pe care i-a considerat un scut in fata puterii in crestere a lui Filat.

Vlad Filat a fost demis pe 5 martie, cu 54 de voturi, in urma unei motiuni de cenzura initiate de comunisti. Ulterior, presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat tot pe Filat premier, declansand un val de proteste din partea PL, care s-a si spart cu aceasta ocazie, si negocieri febrile intre PLDM si PD, ce au culminat, se pare, cu reevaluarea lui Plahotniuc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Vlad Filat impacare Vlad Plahotniuc, #Filat negocieri Plahotniuc, #criza Moldova , #Moldova