Criza politica in R. Moldova: Gaburici refuza sa fie premier interimar - cum motiveaza

Joi, 18 Iunie 2015, ora 17:13
2488 citiri
Criza politica in R. Moldova: Gaburici refuza sa fie premier interimar - cum motiveaza
Foto: Arhiva Facebook/Chiril Gaburici

Chiril Gaburici refuza sa asigure functia de premier interimar al Republicii Moldova, in conditiile in care Parlamentul de la Chisinau a luat act joi de demisia Guvernului sau.

"Am informat Presedintele Republicii Moldova ca refuz sa asigur interimatul functiei pe motivele expuse odata cu demisia si solicit desemnarea unui Prim-ministru interimar. Am prezentat Domnului Presedinte demersul in scris in acest sens. In acelasi timp, nu imi doresc ca grupuri de interese sa speculeze pe marginea deciziilor si declaratiilor mele din ultima perioada, pentru a acumula capital politic si imagine", a anuntat Gaburici joi, pe pagina sa de Facebook.

"Imi doresc ca liderii coalitiei sa vada in demisia mea un start imediat al formarii unei majoritati parlamentare stabile si a unui nou guvern care sa urmeze calea europeana a reformelor pentru Republica Moldova", a adaugat Gaburici.

Purtatorul de cuvant a presedintelui Nicolae Timofti, Vlad Turcanu, a mentionat ca in curand va fi remis un comunicat de presa in care va fi numita persoana care va asigura functia de premier interimar, relateaza site-ul Unimedia.info.

Tot joi, Parlamentul de la Chisinau a luat act de demisia Executivului, dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a anuntat demisia la 12 iunie. Guvernul condus de Chiril Gaburici fusese investit de Parlament in data de 18 februarie 2015.

Legislatia moldoveana nu il poate obliga pe premierul demisionar sa exercite o functie contrar vointei sale, acesta putand refuza printr-o scrisoare oficiala.

Potrivit legislatiei, dupa ce premierul in exercitiu refuza expres asigurarea interimatului pana la numirea noului Guvern, unul dintre cei trei viceprim-ministri ar putea fi numit de seful statului premier interimar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Chiril Gaburici premier interimar Moldova, #Gaburici demisie Guvern Moldova, #Gaburici diploma falsa bac , #Moldova