Criza politica in R. Moldova: PLDM, PD si PL reiau negocierile

Marti, 26 Martie 2013, ora 11:40
1499 citiri
Criza politica in R. Moldova: PLDM, PD si PL reiau negocierile

Negociatorii partidelor ce au constituit alianta de guvernare din R. Moldova, PLDM, PDM si PL, vor relua, marti, negocierile privind constituirea unei noi coalitii de guvernamant.

Vineri, dupa cea de-a sasea runda de negocieri, reprezentantii celor trei partide au anuntat ca textul acordului de constituire a noii coalitii este aproape gata, scrie Jurnal de Chisinau. Politicienii declarau atunci ca au depistat mai multe lucruri grave in cadrul institutiilor subordonate Parlamentului, fara a oferi detalii.

Negociatorii au precizat ca noul acord va fi public si ca isi propun sa incheie discutiile pana la sfarsitul lunii martie. Deocamdata, nu au ajuns sa vorbeasca despre impartirea functiilor intre cele trei partide, etapa care, potrivit lor, va fi analizata la final.

Guvernul Republicii Moldova, condus de premierul Vladimir Filat, a fost demis la inceputul lunii martie. Pentru motiunea de cenzura initiata de Partidul Comunist au votat fractiunile PD, PCRM si deputatii neafiliati. In total, 54 de parlamentari s-au pronuntat pentru demiterea Executivului.

Premierul a declarat ulterior ca votul de neincredere a fost acordat din motive de razbunare politica.

Criza din alianta de guvernare, Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), a inceput in decembrie, cand un afacerist local a fost impuscat la o partida de vanatoare la care a participat si procurorul general, Valeriu Zubco, ce a fost nevoit sa demisioneze ulterior, fiind acuzat ca a incercat sa musamalizeze ce s-a intamplat.

Zubco fusese numit de Partidul Democrat, care nu a pierdut cu usurinta aceasta functie. Cum PD controleaza Centrul National Anti-coruptie, acesta a lansat anchete cu privire la ministrii din PLDM, anchete atent urmarite de canalele Prime si Publika TV, controlate de PD.

Partidul lui Filat a raspuns suspendand acordul de coalitie cu PD si a votat cu PCRM pentru a suspenda din functia de vicepresedinte al Parlamentului pe principalul sponsor al democratilor, Vladimir Plahotniuc.

Al treilea partid al coalitiei, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a trecut de partea democratilor, pe care ii priveste drept un scut in fata puterii in crestere a lui Filat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#criza politica R Moldova, #negocieri guvern Moldova , #Moldova