Dan Dungaciu: La Chisinau, Rusia a marcat in poarta Germaniei ! - Interviu

Joi, 07 Martie 2013, ora 00:30

   

Dan Dungaciu: La Chisinau, Rusia a marcat in poarta Germaniei ! - Interviu
Caderea Guvernului de la Chisinau nu atrage dupa sine nici dizolvarea Aliantei pentru Integrare Europeana si nici alegeri anticipate. Daca PLDM numeste un alt premier cu prestigiu european, criza se va solutiona rapid, afirma Dan Dungaciu.

Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com ca exista o solutie pentru evitarea anticipatelor: AIE ramane intreaga, are un premier tot de la PLDM, dar victima colaterala se numeste Vlad Filat.

"Dar daca Filat banuieste ca este posibil 'scenariul Nastase', atunci e clar ca nu are nicio disponibilitate pentru compromis", adauga Dan Dungaciu.

Acesta atrage atentia asupra faptului ca Federatia Rusa va fi marele beneficiar al alegerilor anticipate, motiv pentru ca "tace" in prezent si "bate din palme foarte discret" vazand ce se intampla.

"Daca insa privim geopolitic aceasta poveste, nu doar Rusia este implicata, ci si Germania, pentru ca Berlinul este actorul care si-a asumat relatia cu Moscova si gestiunea spatiului estic la nivelul UE. Daca va cadea AIE, va cadea si proiectia germana pe spatiu. Adica, in termeni fotbalistici, am zice ca, la Chisinau, Rusia a marcat in poarta Germaniei!", a rezumat acesta.D.Dungaciu: La Chisinau cutitele au fost scoase. R. Moldova cade de pe harta Interviu Ziare.com

De ce a picat Guvernul Filat?

La ultima discutie pe care am avut-o cu dumneavoastra, acum vreo trei saptamani, vorbeam despre faptul ca la Chisinau a inceput o batalie interna extrem de dura in interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana. Cutitele au fost scoase din teaca, razboiul intern s-a declansat, si ultima victima a acestei confruntari este premierul Filat, care nu este deloc strain de declansarea bataliei.

Prima victima a fost procurorul general, in urma accidentului de vanatoare din Padurea Domneasca. A urmat prim-vicepresedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, iar urmatoarea victima pe lista bilantului acestei confruntari este premierul Vlad Filat. Pe parcurs au fost si victime colaterale de genul functionarilor importanti de la Guvern.

Putem spune in acest moment ca Alianta pentru Integrare Europeana s-a destramat definitiv?

Nu inca. Ideea ca o cadere a Guvernului Filat atrage dupa sine in mod fatal alegeri anticipate este incorecta.

In acest moment, caderea Guvernului Filat nu atrage dupa sine nici dizolvarea AIE si nici alegeri anticipate. Alianta s-a constituit pentru a guverna R.Moldova in directia europeana, dar nu e obligatoriu ca aceasta guvernare sa fie compusa pe parcursul celor patru ani din aceiasi oameni.

Din acest punct de vedere, am asistat la o demitere a unui premier al AIE, insa putem asista pe termen scurt la urmatorul scenariu: PLDM, acelasi partid care a numit premierul Vlad Filat, numeste un alt premier, AIE il accepta, presedintele R.Moldova accepta aceasta solicitare de investitura, iar respectivul devine premier. Prin urmare, AIE ramane intreaga, are un premier al aceluiasi partid, dar victima colaterala se numeste Vlad Filat, care va ramane in aceste conditii doar presedinte de partid.

Este un scenariu care suna utopic acum, dar ramane posibil din punct de vedere teoretic.

Spuneti ca este un scenariu posibil. Cat de probabil este el?

Miza principala in acest moment este mentinerea AIE si evitarea alegerilor anticipate. Este fundamental, pentru ca doar alegerile anticipate vor fi semnalul clar ca R.Moldova se indeparteaza intr-un mod convingator de la parcursul european. Repet, schimbarea de guvern, si chiar de premier, nu inseamna neaparat asta.

Ce se poate intampla de aici inainte ca sa fie evitate alegerile anticipate? Parlamentul poate fi dizolvat daca in termen de 45 de zile de la prima solicitare nu se accepta nicio candidatura de catre presedintele Timofti. Trebuie respinse de catre Parlament cel putin doua candidaturi. Dar chiar si atunci mandatul nu este imperativ, Constitutia spune ca presedintele in functie poate sa dizolve Parlamentul.

De aceea, daca Parlamentul accepta candidatura unui alt membru al PLDM, pentru ca in acest moment, cred eu, o noua candidatura a lui Vlad Filat este inacceptabila pentru majoritatea numita AIE, in acel moment alianta merge mai departe.

Reactiile politicienilor de la Chisinau dupa caderea Guvernului Filat catre care dintre variante par sa indrepte mersul lucrurilor? Sau este prematur sa vorbim despre asta?

Nu cred ca e prematur. Domnul Ghimpu, presedintele Partidului Liberal, i-a atras atentia domnului Timofti sa nu propuna aceeasi candidatura, a domnului Filat, in fata Parlamentului, inca o data, pentru ca daca va insista, Parlamentul s-ar putea gandi chiar la strategia de impeachment, adica de demitere a presedintelui, ceea ce ar complica enorm lucrurile. Sigur, nu e usor sa demiti presedintele, ai nevoie de 2/3 din Parlament, dar, teoretic, se poate intampla.

E un semnal ca PL nu va accepta candidatura lui Filat, ceea ce deja PD spusese si el foarte clar. Nici PCRM nu il va vota pe Filat, deci insistenta pe numele sau inseamna fortarea anticipatelor.

PLDM are acum sansa sa numeasca pe altcineva premier, oameni de prestigiu european, domnul Iurie Leanca, actualul ministru de Externe, sau doamna Natalia Gherman, care este viceministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Ma refer la oameni din Ministerul de Externe pentru ca ei ar garanta parcursul european, ar da un semnal ca R.Moldova mentine drumul spre Vest.

Deci daca PLDM numeste alta persoana, criza se va solutiona rapid.

Mai exista si solutia unei resetari profunde, respectiv rediscutarea tuturor pozitiilor din AIE, si atunci premierul va putea fi inaintat de alt partid, nu de PLDM.

Ce ar insemna sa se ajunga la alegeri anticipate ?

Alegerile anticipate in acest moment cu siguranta ca vor putea, ele insele, nu actuala conjunctura, sa schimbe vectorul european al R.Moldova. Asta este miza discutiei.

In acest moment, cu sau fara premierul Filat, dar cu AIE la guvernare, avem garantia ca R. Moldova se indreapta spre UE. Chiar daca Bruxelles-ul devine "un pod prea indepartat", ea se indreapta totusi spre UE sau, mai bine spus, nu se indreapta spre alta directie.

Insa alegerile anticipate cu siguranta ca vor putea sa aduca la guvernare o alianta a PCRM cu una dintre componentele "razboinice" ale AIE, adica PD si PLDM. In primul caz, foarte plauzibil, se va numi, pudibond, o alianta de stanga. Au sanse in acest context sa faca 50%, adica majoritatea in Parlament.

In acel moment, cu siguranta ca ponderea orientarii R.Moldova catre UE vizavi de Eurasia va fi diferita, Chisinaul va deveni un fel de Kiev, dar fara greutate geopolitica si cu piata insignifianta. Chiar daca se va vorbi in continuare despre integrare europeana si aspiratii europene, a facut asta si Voronin inainte de a ucide si tortura copii pe strada, cu siguranta ca exista cel putin doua lucruri pe care acea coalitie le va face. Lipsita de suportul actual al UE, se va indrepta spre Est si va plati pretul.

Unul este punerea in paranteze a Pachetului Energetic 3, asta inseamna ca nu va mai fi gazoductul Iasi-Ungheni si, la limita, Chisinaul ar putea chiar vinde retelele Federatiei Ruse, daca va fi nevoie.

Al doilea lucru pe care aceasta coalitie ipotetica ar putea sa il faca ar fi solutionarea chestiunii transnistrene in termenii Federatiei Ruse, adica o federalizare sau transnistrizare a Republicii Moldova.

Dar nu se poate exclude nicio alta versiune, sa nu uitam ca si PLDM a votat alaturi de comunisti demiterea lui Vlad Plahotniuc de la PD. Dar daca pentru electoratul PD o alianta cu PCRM nu e dramatica, pentru cel al PLDM ar fi... Singurul lucru cert este ca PL nu va face asa ceva.

Exista teoretic si refacerea AIE dupa alegeri, dar este o naivitate sa credem ca, dupa cat venin exista in interior, plus campania electorala in care liderii se vor sfasia si se vor acuza reciproc de anticipate, mai e posibila o reluare a proiectului.

In aceste zile, liderii UE sau guvernantii din Romania pot influenta in vreun fel ce se intampla in R.Moldova astfel incat sa nu se indeparteze de parcursul european ?

Ce v-am spus acum trei saptamani va spun si acum: Romania nu mai poate face ceva in aceasta privinta, lucrurile trebuiau incepute mai demult si tinute sub control.

Intrebarea test pentru parteneriatul Bucuresti-Chisinau este aceasta: a intrebat sau anuntat Filat la Bucuresti cand a decis, la 13 februarie, sa iasa din acordul AIE? Asta e intrebarea. Si daca nu a anuntat, ce vreti sa faca Romania?

Sigur, statele UE, inclusiv Romania, vor mentinerea AIE si a parcursului european. S-a si transmis oficial acest mesaj. Dar sa adaugam aici ca de la precedenta noastra convorbire a mai intervenit un lucru - stenogramele care au iesit pe piata la Chisinau. Aceste stenograme sunt mult mai dure decat orice stenograma publicata vreodata la noi in Romania, mult mai explicite si mult mai radicale. Si se centreaza pe premierul Filat. Si eu nu sunt convins ca zilele acestea nu mai pot sa apara si altele...

Sigur ca la nivelul populatiei R.Moldova ele nu au avut foarte mare efect pentru ca populatiei de acolo i se pare normal ca un premier sa dea ordine oricui si oricum. Acolo modelul de cultura politica este, mai degraba, modelul rusesc, in care cochetarea unor oficiali de la Chisinau cu modelul Putin este vadita.

Deci populatia nu a sanctionat deocamdata acele stenograme, dar diplomatii europeni, diplomatii americani, cu siguranta ca si-au schimbat nitel parerea, si-au schimbat perspectiva.

Daca pana mai ieri Vlad Filat si ministrul Leanca erau principalii parteneri de dialog in R.Moldova ai oficialilor europeni si americani, de data aceasta lucrurile se schimba pentru ca occidentalii nu pot trece peste asemenea lucruri, au alte valori, norme, proceduri, or Vlad Filat nu s-a comportat ca ei. E o dezamagire indiscutabila. Si care il costa acum la nivelul imaginii, iar mai tarziu, nu se stie...

Asa ca s-ar putea ca pozitia europeana sa fie, prin mesaje transmise la Chisinau, una prin care sa se sugereze ca AIE trebuie mentinuta indiferent de persoana. Altfel spus, ca acesta este cel mai mic rau care i se poate intampla in acest moment R.Moldova.

Daca asa stau lucrurile, si eu asa cred ca stau, s-ar putea ca UE sa ii sugereze lui Vlad Filat ca are oameni in subordine suficient de calificati ca sa poarte greaua sarcina de premier al R.Moldova europene. Dar daca Filat banuieste ca este posibil "scenariul Nastase", atunci e clar ca nu are nicio disponibilitate pentru compromis.

Care credeti ca este si va fi pozitia Federatiei Ruse?

Sigur ca Federatia Rusa este principalul beneficiar al unei crize in R.Moldova, este principalul beneficiar al alegerilor anticipate, iar in aceste spatii nu prea exista coincidente. Nici nu are sens sa ne straduim sa vedem prin ce mecanisme subtile, directe, indirecte, prin intermediul UE sau prin intermediul unor centre din UE, Federatia Rusa poate actiona. Nu are nicio importanta in acest moment.

E clar ca Federatia Rusa va fi marele beneficiar al alegerilor anticipate si, din acest punct de vedere, nu cred ca trebuie sa faca nimic, doar sa taca, sa urmareasca cu atentie aceste evenimente si sa bata din palme foarte discret pentru ca tot ce se intampla in acest moment este in favoarea sa. De asta si tace pe marginea subiectului, nu vedeti?

Daca insa privim geopolitic aceasta poveste, nu doar Rusia este implicata, ci si Germania, pentru ca Berlinul este actorul care si-a asumat relatia cu Moscova si gestiunea spatiului estic la nivelul UE. Daca va cadea AIE, va cadea si proiectia germana pe spatiu. Adica, in termeni fotbalistici, am zice ca, la Chisinau, Rusia a marcat in poarta Germaniei! Inca nu s-a incheiat partida, infrangerea Germaniei ar fi doar alegerile anticipate. De aceea, este de asteptat sa apara mesaje dispre Vest, pe diverse canale, cele mai multe informale.

Exista riscul unor proteste masive de strada, cum s-au mai vazut la Chisinau?

PLDM a avut la un moment dat ideea de a chema oamenii in strada, de Dragobete, in momentul in care au fost lansate pe piata de la Chisinau stenogramele interceptarilor telefonice care il vizau pe premierul Filat.

Era, de fapt, o manifestare de forta care impingea mult R.Moldova afara din spatiul european. Imaginati-va cum ar fi primit diplomatii europeni aceasta chestiune. Unde in Europa lumea iese in strada ca sa sustina Guvernul? Ar fi aruncat R.Moldova in zona Orientului Mijlociu, in Iran, Irak, unde oamenii ies sa aplaude premierul si sa isi arate sustinerea fata de regim. Ar fi fost un gest ridicol si iresponsabil.

Pe de alta parte, orice scoatere in strada a oamenilor presupune riscuri. Nu stii ce se va intampla acolo.

Din fericire, atunci PLDM a renuntat. Sper ca va renunta si de aici inainte, pentru ca ar fi in continuare un gest iresponsabil.

In acest moment, ne place sau nu ne place, ce s-a intamplat in Parlament a fost perfect legal, deci, din punctul acesta de vedere, norma democratica functioneaza. A fost o motiune de cenzura, a cazut un premier, amintiti-va ca si la noi s-a intamplat asta. Deci, procedural, R.Moldova este inca in Uniunea Europeana si speram sa ramana acolo. Asa cum sper ca sa ramana si politic cu fata spre Bruxelles.

AIE a mai depasit cu succes un moment dur si dramantic, respectiv necedarea in 2009 a "votului de aur" comunistilor pentru alegerea presedintelui. Sper sa ramana in picioare si acum, desi sansele de evitare a anticipatelor sunt reduse. In R. Moldova, persoanele sunt mai importante decat institutiile.

Dan Dungaciu este Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane. A publicat in 2012, la editura Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale, lucrarea "Elemente pentru o teorie a natiunii si nationalismului".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12425 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Cine isi imagineaza ca Pactul Ribentropp-Molotov nu mai este actual:
Se inseala grav.Totul se invarte in jurul chestiunilor de natura economica.Asa ca rusii si nemtii isi marcheaza reciproc goluri pentru a ne prosti in special pe noi romanii care nu suntem in stare sa fim iarasi un popor demn,care sa impuna un anume respect in zona aceasta de influenta.
imbacsitul
rank 5
Mi-a placut articolul interviu! Felicitari pentru initiative de
acest gen!
adevar
rank 1
Ma intreb cata doza de nesimtire,ipocrizie,obraznicie ,zace in
creierul lui Ponta?

Iata in Germania crestin-democratii,socialistii,

si liberalii s-au declarat in consesn impotriva

aderarii Romaniei la Schengen.

Mai avem Finlanda,franta,olanda si urmeaza inca vreo

3 asa cum spunea Basescu!

La toate astea Plagiatorul spune ca presedintele

minte!

Atentie dupa ce Basescu,ministrul german spuneau

rezolvati problemele din MCv, victoras-golanas

spune ca "am facut tot ce depinde de noi,

acum sa ne invite ei!

Fireste o sa va ...invite asa cum spunea recent

ministrul olandez de externe...peste 5 ani!

...si romanii taceau...

imaginati-v doar 2 minute ce se intampla cu

guvernul Boc daca avea ministri asemenea catastrofe

care sa gafeze in fiecare zi?

in secunda 2 erau zeci de mii in starada!

La multi ani romani,cei mai semianalfabeti din

emisfera nordica si 1/3 din cea sudica!
vasy51
rank 1
constat cu amaraciune ca unii sunt foarte afecati
virusul basist, deoarece indiferent de subiectul dicutiei el pune aceiasi placa. Tragic ca avem printre noi oameni fixati pe o ideie, care in linii medicale se traduce printr-un fel de paranoia. d-le adevar mincinos te invit sa citesti subiectul si apoi sa comentezi pentru ca aici nu este o placa publicitara.
oops
rank 2
Basarabia va intra
chestie de manevre care iau timp
politica e *** est vest e clar

tara asta se apropie cu pasi mari de identitate
oare nu ar trebui sa aiba si locuitori definiti?

daca asa a vrut Europa (RO in UE) de ce nu si B?

iar noi suntem mari smekeri: stim ce vrea/face R
insa nu suntem in stare sa avem conduita europa?!
bravos
Stan
rank 5
Daaa, "tara asta" se identifica cu HAOSUL!
Iar locuitorii cu "tutti-frutti"...
Utilizator sters
Da, o analiza mai adinca a domnului Dungaciu....
...care imi conforma inca odata ca pactul Ribentropp - Molotov este respectat in continuare si chiar intarit de intelegerile Merkel/Putin!
vladescu
rank 3
@Apollo 13
Analiza domnului Dungaciu are un nivel ce o face nepotrivita pe acest site profilat pe sudalme si injuraturi!
Am citit cu atentie si interes opiniile sale si trebuie sa remarc cel putin echilibrul si pertinenta acestora.
Iar ptr. @Apollo 13, 5x!
Comentariu inadecvat
Utilizator sters
"site profilat pe sudalme si injuraturi!"
Nu! Site-ul nu este profilat pe sudalme si injuraturi. Doar atitudinea unora dintre forumisti. Care nu pot fi educati aici, din motive lesne de inteles. Numa' bine.
Tamerlan
rank 1
grav este ca in 3 ore de cind a fost postat articolul doar
citiva au comentat ceea ce arata interesul ,,,colosal' al romanilor despre romani...
cipriotu
rank 5
@Apollo, aici chiar ai dreptate
Pai pactul ala Ribbentrop-Molotov a fost incheiat tocmai ca sa dainuiasca, spre vesnicul folos si interes al celor doua sfere reprezentate pe-atunci de Hitler si de Stalin. In esenta doua mari puteri, care au ramas si astazi la fel de mari si de influente ca si atunci. Au pierit Hitler si Stalin? N-are nimic, pactul e continuat de urmasii lor si de urmasii-urmasilor lor. Intotdeauna a existat o impartire a sferelor de influenta in Europa si-n lume, impartire pe care au facut-o cei mari si tari. Statele mici, precum Romania de exemplu, nu au avut decat de pierdut sau de suferit, si nu au putut face altceva decat sa se plece inaintea mariilor-lor puternicii lumii. Noi vrem multe si de toate, dar altele sunt interesele celor mari care dicteaza cum sa ne fie si cum sa nu ne fie, ce sa ne dea si ce sa nu ne dea. Noi vorbim (de pilda) de Schengen, de vointa noastra, de vina unuia sau a altuia, comentam, ne dam cu parerea, ne infierbantam, dar o facem inutil, fiindca nu stim nici a zecea parte din realitatea petrecuta indaratul cortinei, unde cei puternici isi continua pactele incheiate si ne joaca soarta ca la poker. Si-n plus, atat noi cat si Republica Moldova mai avem si "ghinionul" de ne situa taman la granita dintre Est si Vest, deci dintre cele doua mari sfere de influenta, iar aici marile lupte de interese sunt cu atat mai aprige. Problema, marea problema, este insa ca din toate luptele astea cei care castiga sunt ei, cei mari. Noi, nu. Noi suntem doar "carne de tun" pentru rusi, pentru nemti si pentru toti puternicii lumii care-si fac jocurile si interesele pe spatele nostru. Si mai ales spre paguba noastra. E dureros de trist, dar asta-i adevarul.
m.omiduta
rank 5
Ai dreptate Cipriotule,
Istoria ne invata ca la nilel inalt nimic nu este intamplator si nimic nu se da pe ochi frumosi. Tarile mari si puternice conduc lumea, iar cele mici si slabe cad victime. Cu toate astea, fiecare stat are la un moment dat in mana o carte pe care poate s-o joace. O tara care vrea sa-si joace cartea, pe care i-o pune istoria in mana, nu este condusa de ageamgi ca Ponta, Dragea, Antonescu, Basescu, Iliescu sau Nastase, ci persoane cu renume, foarte bine informate, care stapanesc secretele diplomatiei si au intodeauna, pe la colturi, cate un spion. De ce mi-e mie ciuda?! Romania a avut o carte mare in mana si a aruncat-o, considerand-o nefolositoare. Polonia cu aceeasi carte, pusa in mana unor oameni de marca, a jucat si a castigat. E drept ca Polonia lupta pentru independenta inca dinaintea lui Bonaparte, iar Romania intelegea beneficiile independentei doar la revolutia pasoptista.
Ghilotina
rank 5
Daca romanii aveau constiinta in 2012
deopotriva "politicienii" si populimea alegatoare !-
nu semnau prin votul lor iesirea din Europa .

Romanii au ales saracia , Cortina de fier .
Nu vazusera ei de ce anume sunt in stare oamenii lui Ponta , Ponta insusi !??
Ba da .

La fel si in Moldova : moldovenii au de ales intre Vest si iluziile din Rusia .
In fapt nu sunt numai iluzii , mai e si gazul , petrolul , posibilitatea de a munci la Moscova (salarii bunicele , dar nu ca in Vest) ...... si cam atat .

Vai de Romania !
Ce a putut sa faca tradarea din tara asta !
Utilizator sters
Pentru Romani!
Pentru romani!In timpul celui de al doilea război mondial Romania a administrat Transnistria dintre Nistru si Bug impărtind-o tot in judete (treisprezece la număr), insă neincorporind regatului provincia, ci punind un guvernator in fruntea ei. Aceste judete erau: Ananiev, Balta, Berezovca, Dubăsari, Golta, Jugastru, Movilău, Oceacov, Odesa, Ovidiopol, Ribnita, Tulcin si Tiraspol. Suprafata Transnistriei romanesti era de 39.733 kilometri pătrati, avind cele 13 judete amintite, 1292 de comune si două municipii, Odesa si Tiraspol. Populatia era in 1942 de 2.326.226, fată de 3.492.552 inainte de război.
vasy51
rank 1
Rusia trece la contratac si intradevar prin
ce reuseste sa faca in Bulgaria si Moldova trage niste semnale din care rezulta ca ursul nu doarme dus.
Este un joc politic de care nici Germania nu este straina. Ce poate face Moldova cand cele 2 forte cad de acord. Germania are o intelegere cu Rusia in a tine in sah si Moldova in problema UE, dar si Romania cu intrarea in schengen, iar de Bulgaria nu mai vorbim.
dr_mengele
rank 5
pardon
acum nu stiu ce mari interese poate avea Nemtia in Moldova, jocul pe care il face impotriva rusnacilor fiind in opinia mea doar unul de antrenament...in privinta romaniei insa as fi curios daca este vreun roman care sa spuna cu mana pe inima ca nemtii nu au dreptate...coruptia la noi este ceva ce nici mafia italiana nu si-a imaginat, indiferent de regim...uita-te de exemplu in minunatul parlament cati dintre alesi au dosare penale...si apoi eu nu am inteles niciodata faza cu pdl care a pierdut alegerile, toti cei care erau inainte in parlament se afla in continuare acolo...si ce poti sa mai zici cand 3 din 5 romani cred ca nastase, cu puscarie la activ, ar trebui sa intre iar in politica? fain ar fi sa ajunga si presedinte atunci sigur vom fi primiti unde vrem noi ca doar cine o sa mai aiba un prezident care a facut puscarie pentru jumulirea banului public? ca doar si ceasca a facut puscarie politica chit ca fusese prins la furat...cred ca ati prins ideea nu-i asa?
poje01
rank 1
Si totusi
Tu ai perfecta dreptate in tot ce spui,si totul este perfect adevarat,dar daca interesul Germaniei(UE)nu este altul decit sa ne mentina ca zona tampon intre UE si Federatia Rusa????????????????
Da nu vom sti decit atunci cind vom indeplini toate conditiile impuse,de altfel corecte,
Stan
rank 5
Si-asa mai Vasy, Germania ne tine afara din Schengen ...
...la ordinul rusilor!!??!!
Nu pentru ca avem un guvern de inutili si delicventi, nu-i asa?
Plimba ursul si canta la alta masa mai Vasy, eventual la masa Turnatorului penal!
Utilizator sters
Ce afirmi tu mai sus e prea complicat ca sa fie adevarat
sau prea simplu ca sa fie o conspiratie! Si, ca sa fiu sincer, n-am prea inteles ce vrei sa spui!.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor