Dan Dungaciu: La Chisinau, Rusia a marcat in poarta Germaniei ! - Interviu

Joi, 07 Martie 2013, ora 00:30
12868 citiri
Dan Dungaciu: La Chisinau, Rusia a marcat in poarta Germaniei ! - Interviu
Foto: Arhiva

Caderea Guvernului de la Chisinau nu atrage dupa sine nici dizolvarea Aliantei pentru Integrare Europeana si nici alegeri anticipate. Daca PLDM numeste un alt premier cu prestigiu european, criza se va solutiona rapid, afirma Dan Dungaciu.

Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com ca exista o solutie pentru evitarea anticipatelor: AIE ramane intreaga, are un premier tot de la PLDM, dar victima colaterala se numeste Vlad Filat.

"Dar daca Filat banuieste ca este posibil 'scenariul Nastase', atunci e clar ca nu are nicio disponibilitate pentru compromis", adauga Dan Dungaciu.

Acesta atrage atentia asupra faptului ca Federatia Rusa va fi marele beneficiar al alegerilor anticipate, motiv pentru ca "tace" in prezent si "bate din palme foarte discret" vazand ce se intampla.

"Daca insa privim geopolitic aceasta poveste, nu doar Rusia este implicata, ci si Germania, pentru ca Berlinul este actorul care si-a asumat relatia cu Moscova si gestiunea spatiului estic la nivelul UE. Daca va cadea AIE, va cadea si proiectia germana pe spatiu. Adica, in termeni fotbalistici, am zice ca, la Chisinau, Rusia a marcat in poarta Germaniei!", a rezumat acesta.

D.Dungaciu: La Chisinau cutitele au fost scoase. R. Moldova cade de pe harta Interviu Ziare.com

De ce a picat Guvernul Filat?

La ultima discutie pe care am avut-o cu dumneavoastra, acum vreo trei saptamani, vorbeam despre faptul ca la Chisinau a inceput o batalie interna extrem de dura in interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana. Cutitele au fost scoase din teaca, razboiul intern s-a declansat, si ultima victima a acestei confruntari este premierul Filat, care nu este deloc strain de declansarea bataliei.

Prima victima a fost procurorul general, in urma accidentului de vanatoare din Padurea Domneasca. A urmat prim-vicepresedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, iar urmatoarea victima pe lista bilantului acestei confruntari este premierul Vlad Filat. Pe parcurs au fost si victime colaterale de genul functionarilor importanti de la Guvern.

Putem spune in acest moment ca Alianta pentru Integrare Europeana s-a destramat definitiv?

Nu inca. Ideea ca o cadere a Guvernului Filat atrage dupa sine in mod fatal alegeri anticipate este incorecta.

In acest moment, caderea Guvernului Filat nu atrage dupa sine nici dizolvarea AIE si nici alegeri anticipate. Alianta s-a constituit pentru a guverna R.Moldova in directia europeana, dar nu e obligatoriu ca aceasta guvernare sa fie compusa pe parcursul celor patru ani din aceiasi oameni.

Din acest punct de vedere, am asistat la o demitere a unui premier al AIE, insa putem asista pe termen scurt la urmatorul scenariu: PLDM, acelasi partid care a numit premierul Vlad Filat, numeste un alt premier, AIE il accepta, presedintele R.Moldova accepta aceasta solicitare de investitura, iar respectivul devine premier. Prin urmare, AIE ramane intreaga, are un premier al aceluiasi partid, dar victima colaterala se numeste Vlad Filat, care va ramane in aceste conditii doar presedinte de partid.

Este un scenariu care suna utopic acum, dar ramane posibil din punct de vedere teoretic.

Spuneti ca este un scenariu posibil. Cat de probabil este el?

Miza principala in acest moment este mentinerea AIE si evitarea alegerilor anticipate. Este fundamental, pentru ca doar alegerile anticipate vor fi semnalul clar ca R.Moldova se indeparteaza intr-un mod convingator de la parcursul european. Repet, schimbarea de guvern, si chiar de premier, nu inseamna neaparat asta.

Ce se poate intampla de aici inainte ca sa fie evitate alegerile anticipate? Parlamentul poate fi dizolvat daca in termen de 45 de zile de la prima solicitare nu se accepta nicio candidatura de catre presedintele Timofti. Trebuie respinse de catre Parlament cel putin doua candidaturi. Dar chiar si atunci mandatul nu este imperativ, Constitutia spune ca presedintele in functie poate sa dizolve Parlamentul.

De aceea, daca Parlamentul accepta candidatura unui alt membru al PLDM, pentru ca in acest moment, cred eu, o noua candidatura a lui Vlad Filat este inacceptabila pentru majoritatea numita AIE, in acel moment alianta merge mai departe.

Reactiile politicienilor de la Chisinau dupa caderea Guvernului Filat catre care dintre variante par sa indrepte mersul lucrurilor? Sau este prematur sa vorbim despre asta?

Nu cred ca e prematur. Domnul Ghimpu, presedintele Partidului Liberal, i-a atras atentia domnului Timofti sa nu propuna aceeasi candidatura, a domnului Filat, in fata Parlamentului, inca o data, pentru ca daca va insista, Parlamentul s-ar putea gandi chiar la strategia de impeachment, adica de demitere a presedintelui, ceea ce ar complica enorm lucrurile. Sigur, nu e usor sa demiti presedintele, ai nevoie de 2/3 din Parlament, dar, teoretic, se poate intampla.

E un semnal ca PL nu va accepta candidatura lui Filat, ceea ce deja PD spusese si el foarte clar. Nici PCRM nu il va vota pe Filat, deci insistenta pe numele sau inseamna fortarea anticipatelor.

PLDM are acum sansa sa numeasca pe altcineva premier, oameni de prestigiu european, domnul Iurie Leanca, actualul ministru de Externe, sau doamna Natalia Gherman, care este viceministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Ma refer la oameni din Ministerul de Externe pentru ca ei ar garanta parcursul european, ar da un semnal ca R.Moldova mentine drumul spre Vest.

Deci daca PLDM numeste alta persoana, criza se va solutiona rapid.

Mai exista si solutia unei resetari profunde, respectiv rediscutarea tuturor pozitiilor din AIE, si atunci premierul va putea fi inaintat de alt partid, nu de PLDM.

Ce ar insemna sa se ajunga la alegeri anticipate ?

Alegerile anticipate in acest moment cu siguranta ca vor putea, ele insele, nu actuala conjunctura, sa schimbe vectorul european al R.Moldova. Asta este miza discutiei.

In acest moment, cu sau fara premierul Filat, dar cu AIE la guvernare, avem garantia ca R. Moldova se indreapta spre UE. Chiar daca Bruxelles-ul devine "un pod prea indepartat", ea se indreapta totusi spre UE sau, mai bine spus, nu se indreapta spre alta directie.

Insa alegerile anticipate cu siguranta ca vor putea sa aduca la guvernare o alianta a PCRM cu una dintre componentele "razboinice" ale AIE, adica PD si PLDM. In primul caz, foarte plauzibil, se va numi, pudibond, o alianta de stanga. Au sanse in acest context sa faca 50%, adica majoritatea in Parlament.

In acel moment, cu siguranta ca ponderea orientarii R.Moldova catre UE vizavi de Eurasia va fi diferita, Chisinaul va deveni un fel de Kiev, dar fara greutate geopolitica si cu piata insignifianta. Chiar daca se va vorbi in continuare despre integrare europeana si aspiratii europene, a facut asta si Voronin inainte de a ucide si tortura copii pe strada, cu siguranta ca exista cel putin doua lucruri pe care acea coalitie le va face. Lipsita de suportul actual al UE, se va indrepta spre Est si va plati pretul.

Unul este punerea in paranteze a Pachetului Energetic 3, asta inseamna ca nu va mai fi gazoductul Iasi-Ungheni si, la limita, Chisinaul ar putea chiar vinde retelele Federatiei Ruse, daca va fi nevoie.

Al doilea lucru pe care aceasta coalitie ipotetica ar putea sa il faca ar fi solutionarea chestiunii transnistrene in termenii Federatiei Ruse, adica o federalizare sau transnistrizare a Republicii Moldova.

Dar nu se poate exclude nicio alta versiune, sa nu uitam ca si PLDM a votat alaturi de comunisti demiterea lui Vlad Plahotniuc de la PD. Dar daca pentru electoratul PD o alianta cu PCRM nu e dramatica, pentru cel al PLDM ar fi... Singurul lucru cert este ca PL nu va face asa ceva.

Exista teoretic si refacerea AIE dupa alegeri, dar este o naivitate sa credem ca, dupa cat venin exista in interior, plus campania electorala in care liderii se vor sfasia si se vor acuza reciproc de anticipate, mai e posibila o reluare a proiectului.

In aceste zile, liderii UE sau guvernantii din Romania pot influenta in vreun fel ce se intampla in R.Moldova astfel incat sa nu se indeparteze de parcursul european ?

Ce v-am spus acum trei saptamani va spun si acum: Romania nu mai poate face ceva in aceasta privinta, lucrurile trebuiau incepute mai demult si tinute sub control.

Intrebarea test pentru parteneriatul Bucuresti-Chisinau este aceasta: a intrebat sau anuntat Filat la Bucuresti cand a decis, la 13 februarie, sa iasa din acordul AIE? Asta e intrebarea. Si daca nu a anuntat, ce vreti sa faca Romania?

Sigur, statele UE, inclusiv Romania, vor mentinerea AIE si a parcursului european. S-a si transmis oficial acest mesaj. Dar sa adaugam aici ca de la precedenta noastra convorbire a mai intervenit un lucru - stenogramele care au iesit pe piata la Chisinau. Aceste stenograme sunt mult mai dure decat orice stenograma publicata vreodata la noi in Romania, mult mai explicite si mult mai radicale. Si se centreaza pe premierul Filat. Si eu nu sunt convins ca zilele acestea nu mai pot sa apara si altele...

Sigur ca la nivelul populatiei R.Moldova ele nu au avut foarte mare efect pentru ca populatiei de acolo i se pare normal ca un premier sa dea ordine oricui si oricum. Acolo modelul de cultura politica este, mai degraba, modelul rusesc, in care cochetarea unor oficiali de la Chisinau cu modelul Putin este vadita.

Deci populatia nu a sanctionat deocamdata acele stenograme, dar diplomatii europeni, diplomatii americani, cu siguranta ca si-au schimbat nitel parerea, si-au schimbat perspectiva.

Daca pana mai ieri Vlad Filat si ministrul Leanca erau principalii parteneri de dialog in R.Moldova ai oficialilor europeni si americani, de data aceasta lucrurile se schimba pentru ca occidentalii nu pot trece peste asemenea lucruri, au alte valori, norme, proceduri, or Vlad Filat nu s-a comportat ca ei. E o dezamagire indiscutabila. Si care il costa acum la nivelul imaginii, iar mai tarziu, nu se stie...

Asa ca s-ar putea ca pozitia europeana sa fie, prin mesaje transmise la Chisinau, una prin care sa se sugereze ca AIE trebuie mentinuta indiferent de persoana. Altfel spus, ca acesta este cel mai mic rau care i se poate intampla in acest moment R.Moldova.

Daca asa stau lucrurile, si eu asa cred ca stau, s-ar putea ca UE sa ii sugereze lui Vlad Filat ca are oameni in subordine suficient de calificati ca sa poarte greaua sarcina de premier al R.Moldova europene. Dar daca Filat banuieste ca este posibil "scenariul Nastase", atunci e clar ca nu are nicio disponibilitate pentru compromis.

Care credeti ca este si va fi pozitia Federatiei Ruse?

Sigur ca Federatia Rusa este principalul beneficiar al unei crize in R.Moldova, este principalul beneficiar al alegerilor anticipate, iar in aceste spatii nu prea exista coincidente. Nici nu are sens sa ne straduim sa vedem prin ce mecanisme subtile, directe, indirecte, prin intermediul UE sau prin intermediul unor centre din UE, Federatia Rusa poate actiona. Nu are nicio importanta in acest moment.

E clar ca Federatia Rusa va fi marele beneficiar al alegerilor anticipate si, din acest punct de vedere, nu cred ca trebuie sa faca nimic, doar sa taca, sa urmareasca cu atentie aceste evenimente si sa bata din palme foarte discret pentru ca tot ce se intampla in acest moment este in favoarea sa. De asta si tace pe marginea subiectului, nu vedeti?

Daca insa privim geopolitic aceasta poveste, nu doar Rusia este implicata, ci si Germania, pentru ca Berlinul este actorul care si-a asumat relatia cu Moscova si gestiunea spatiului estic la nivelul UE. Daca va cadea AIE, va cadea si proiectia germana pe spatiu. Adica, in termeni fotbalistici, am zice ca, la Chisinau, Rusia a marcat in poarta Germaniei! Inca nu s-a incheiat partida, infrangerea Germaniei ar fi doar alegerile anticipate. De aceea, este de asteptat sa apara mesaje dispre Vest, pe diverse canale, cele mai multe informale.

Exista riscul unor proteste masive de strada, cum s-au mai vazut la Chisinau?

PLDM a avut la un moment dat ideea de a chema oamenii in strada, de Dragobete, in momentul in care au fost lansate pe piata de la Chisinau stenogramele interceptarilor telefonice care il vizau pe premierul Filat.

Era, de fapt, o manifestare de forta care impingea mult R.Moldova afara din spatiul european. Imaginati-va cum ar fi primit diplomatii europeni aceasta chestiune. Unde in Europa lumea iese in strada ca sa sustina Guvernul? Ar fi aruncat R.Moldova in zona Orientului Mijlociu, in Iran, Irak, unde oamenii ies sa aplaude premierul si sa isi arate sustinerea fata de regim. Ar fi fost un gest ridicol si iresponsabil.

Pe de alta parte, orice scoatere in strada a oamenilor presupune riscuri. Nu stii ce se va intampla acolo.

Din fericire, atunci PLDM a renuntat. Sper ca va renunta si de aici inainte, pentru ca ar fi in continuare un gest iresponsabil.

In acest moment, ne place sau nu ne place, ce s-a intamplat in Parlament a fost perfect legal, deci, din punctul acesta de vedere, norma democratica functioneaza. A fost o motiune de cenzura, a cazut un premier, amintiti-va ca si la noi s-a intamplat asta. Deci, procedural, R.Moldova este inca in Uniunea Europeana si speram sa ramana acolo. Asa cum sper ca sa ramana si politic cu fata spre Bruxelles.

AIE a mai depasit cu succes un moment dur si dramantic, respectiv necedarea in 2009 a "votului de aur" comunistilor pentru alegerea presedintelui. Sper sa ramana in picioare si acum, desi sansele de evitare a anticipatelor sunt reduse. In R. Moldova, persoanele sunt mai importante decat institutiile.

Dan Dungaciu este Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane. A publicat in 2012, la editura Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale, lucrarea "Elemente pentru o teorie a natiunii si nationalismului".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Dungaciu cadere guvern Filat, #alegeri anticipate Moldova, #Germania Rusia anticipate Moldova , #Moldova
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Mi-a placut articolul interviu! Felicitari pentru initiative de