Dancu, despre alegerile din R.Moldova: Am fost naiv, in societatile comuniste nu se fac exit-poll-uri

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 17:45
3746 citiri
Dancu, despre alegerile din R.Moldova: Am fost naiv, in societatile comuniste nu se fac exit-poll-uri
Foto:publika.md

Directorul IRES, Vasile Dancu, explica diferenta notabila intre rezultatele exit-poll-ului realizat duminica seara la incheierea votului in Republica Moldova si rezultatele oficiale prin intoxicarea practicata de comunisti, dar si prin teama alegatorilor de a spune cinstit, in fata unor romani, cu cine au votat.

Reamintim ca exit-poll-ul IRES, realizat cu datele centralizate la ora 21:00, arata astfel: PLDM - 34,60%; PCRM - 25,70 %; PL - 15,70%; PD - 15,10%.

In schimb, potrivit ultimelor rezultate partiale, date publicitatii luni, dupa numararea a aproximativ 95,4 % din voturi, comunistii s-au pozitionat in frunte cu peste 40 de procente, urmati de Partidul Liberal-Democrat, care a obtinut 28,5 %, Partidul Democrat - 12,9 % si Partidul Liberal - 9,3 %.

Contactat de Ziare.com, sociologul Vasile Dancu a fost rugat sa raspunda la urmatoarea intrebare:

"S-a furat sau s-a mintit la alegerile din Republica Moldova?"

Iata ce ne-a declarat Vasile Dancu:

"Sunt socat. Eu de 20 de ani fac exit-poll-uri si sondaje si niciodata nu am iesit din marja de eroare, iar, din punct de vedere tehnic acum am facut cel mai bun exit-poll pe care l-am facut vreodata.

Si acum sunt stupefiat. Sigur ca facem o analiza a fiecarei sectii de votare, a fiecarui operator, si imi explic destul de greu ce s-a intamplat, mai ales ca facusem foarte multe studii anterioare, aveam un esantion foarte bun, am avut 17.000 de chestionare facute pe un esantion 100% reprezentativ, pentru ca l-am comparat cu populatia cu drept de vot din Republica Moldova. Am avut studii preliminare, prognoze si tot felul de lucruri absolut necesare pentru un exit-poll. Si am avut si experienta exit-poll-ului de la referendum, cand am obtinut un rezultat exceptional, o eroare de 0,4 fata de rezultat, unul din cele mai bune rezultate care pot fi scoase intr-o asemenea situatie.

Am avut curaj, dar si, poate, un pic de naivitate. Nu mi-am dat seama ca, totusi, in societatile comuniste nu se fac exit-poll-uri. De ce? Pentru ca vointa oamenilor nu este liber exprimata.

A fost o campanie, cu o luna inainte, dar s-a intetit cu o luna inainte de exit-poll, o campanie impotriva Publika TV si a noastra, legata de Romania. S-a spus ca suntem "agentii Romaniei", anexarii Basarabiei, fapt care a fost spus si la referendum despre Romania.

Pe postul NIT o saptamana intreaga au rulat tot felul de filme si atacuri la adresa noastra. Li s-a spus oamenilor ca li se va falsifica votul daca ne raspund. Intr-adevar, pe teren ne-am lovit in primul rand de fenomenul acesta de dezirabilitate sociala, votantii PCRM-ului nu au vrut sa raspunda sau au raspuns ca au votat cu altcineva.

E adevarat si ca in ultima perioada s-a facut o campanie puternica in Republica Moldova pentru Europa, au venit lideri europeni, s-au semnat fonduri europene. Iar un element care a avut importanta destul de mare a fost si faptul ca a fost o mare mobilizare in duminica de vot in Romania si in tarile unde emigratia din Moldova este mare. In Italia sau Portugalia au fost foarte multi la vot, s-a stat la cozi la sectiile de vot. Asta i-a mobilizat foarte mult si in Republica Moldova pe comunisti, care au lucrat foarte mult pe retele in teritoriu, ne-au obstructionat cercetarea in satele din zonele rusesti.

Am primit rapoarte de la operatorii de interviu si observam tot mai multe in care se spune ca au fost impiedicati in anumite ore ale zilei sa lucreze asa cum ar trebui. Votantii comunisti erau foarte bine montati.

Si, sigur, nu am argumente, nu pot sa sustin asta, dar probabil ca se poate vorbi si de o anumita frauda. Nu pot sa vorbesc la ce nivel, dar cred ca si asta s-ar putea intampla pentru ca tot ceea ce am facut noi a fost tehnic absolut impecabil, asa cum am facut si la referendum, ba chiar cu un esantion dublu de oameni.

A fost subestimat votul comunistilor. Sigur este ceva necurat la aceste alegeri, si nu numai declaratia nesincera a celor carora le era frica sau rusine sa spuna unor romani sau unei firme din Romania cu cine au votat si atunci inventau altceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#exit poll Moldova, #alegeri Moldova, #sondaj IRES Moldova , #Moldova