De ce domnul Fota nu are dreptate - Trebuie sa trecem Prutul imediat!

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 07:25
9116 citiri

Nu as fi reactionat daca expertul in probleme de securitate Iulian Fota, pe care il respect, n-ar fi strecurat in analiza domniei sale urmatoarea fraza:

"Daca aceasta tema va fi lasata pe mana nostalgicilor, a demagogilor si a populistilor, ea se poate transforma dintr-o potentiala oportunitate intr-o amenintare la adresa securitatii nationale a Romaniei, inclusiv la adresa integritatii ei".

Sa intelegem de aici ca oricine cere Unirea, sau mai bine spus anularea consecintelor pactului Ribbentrop-Molotov, o intelegere sovieto-nazista prin care natiunea noastra a fost rupta in doua, risca sa aduca o potentiala amenintare la adresa securitatii statului roman.

Cred ca analiza domnului Fota este gresita. Noi avem nevoie de o dezbatere vie in societate pe acest subiect dintr-un motiv simplu: dincolo de Prut sunt aproape 3,5 milioane de romani, din care deja peste 500.000 sunt si cetateni ai Romaniei.

Avem nevoie de dezbateri si de solutii practice, prin care sa sprijinim apropierea romanilor de peste Prut de Romania, pentru ca oricat ne-ar placea sau nu, la Moscova in acesti termeni va evolua relatia dintre Romania si Rusia, prin prisma realitatilor din Basarabia.

Nu voi intra in chestiuni ce tin de istoria acestui tinut romanesc pe care l-am cedat miseleste in 1940, in 24 ore, fara a trage un foc de arma. Decidentii de atunci au avut abordarea pe care o au multi politicieni si nu numai azi. Au cedat Basarabia pentru a salva restul Romaniei; o cedare cu costuri mari si consecinte dramatice pentru milioane de suflete romanesti.

Rusia a fost si ramane un stat care este dispus oricand sa santajeze sau sa ameninte Romania. A facut-o cu multa iscusinta in ultimii 200 de ani si actioneaza dupa aceeasi reteta si in prezent.

Reactiile vicepremierului Rogozin, oficial rus interzis in UE, care ne ameninta ca va veni in Romania la bordul unui avion militar, sunt deja cunoscute publicului din Romania. Nici Putin nu a fost mai bland si a aruncat cateva sageti anul trecut catre Bucuresti.

Deci relatia noastra cu Moscova nu s-a schimbat si nu se va schimba atat timp cat nu vom fi capabili sa creionam un proiect coerent pentru aceasta regiune, plecand de la interesul nostru legitim de a sustine R. Moldova si bineinteles tinand cont si de interesele Rusiei care sunt clar exprimate.

Unirea Romaniei cu R. Moldova nu se poate face fara Rusia. In clipa de fata, exista suficiente argumente care pot aduce la aceeasi masa Bucurestiul (stat NATO) - Moscova si Chisinaul.

Am pus accentul pe statutul nostru de stat membru NATO tocmai pentru ca pozitia Romaniei trebuie sa fie sustinuta puternic de Statele Unite ale Americii si aici e rolul diplomatiei noastre de a convinge partenerii sa ne sustina interesele.

Solutia cu care poate veni tandemul Bucuresti-Chisinau catre Moscova trebuie sa aiba in centrul atentiei argumentul stabilitatii regiunii si nu doresc sa dezvolt mai mult acest subiect, dar exista argumente suficient de puternice care pot face Kremlinul mai flexibil.

Populatia din Romania si din R. Moldova discuta tot mai mult despre acest subiect pentru ca el exista si suscita o preocupare tot mai mare dintr-un motiv simplu. La est de Prut, oamenii se simt tot mai abandonati, iar solutia cea mai sigura si rapida pentru a iesi din haos si saracie este tara-mama Romania, care are obligatia sa nu actioneze precum un functionar comod care cauta toate argumentele din lume pentru a demonstra ca nu se poate.

Am avut prilejul sa asist la invitatia presedintelui Basescu la o intrevedere cu unul dintre liderii influenti ai Uniunii Europene, tema principala a discutiei fiind subiectul unirii Romaniei cu R. Moldova. Raspunsul oferit de unul dintre politicienii europeni care cunoaste foarte bine interesele Rusiei in regiune m-a convins inca o data ca unirea se va produce mai rapid decat ne imaginam noi, romanii de o parte si alta a Prutului.

Chestiunea trebuie tratata ca o problema de securitate, iar rolul nostru devine din ce in ce mai important si nu putem ramane in logica conform careia, daca noi nu deranjam pe nimeni, nici noi nu vom fi afectati de ce se intampla in jurul nostru.

Europa se afla intr-o continua schimbare, iar abordarea noastra trebuie sa fie una matura si responsabila, pentru ca solutiile sunt asteptate de la Bucuresti.

Acum este momentul ca presa de limba romana sa treaca Prutul, acum cand putem trece cu buletinul, trebuie sa trecem cu mult optimism si sa-i cunoastem pe romanii uitati din satele si orasele Basarabiei.

Acum este timpul sa le spunem ca suntem o natiune si putem avea un viitor mai sigur si mai bun impreuna.

Avem un exemplu in lume spre care e bine sa privim, mai exact o alta natiune care este impartita in doua state. Chiar daca relatiile intre Coreea de Nord si Coreea de Sud sunt tensionate de peste sase decenii, totusi Coreea de Sud are un minister al reintregirii si este in mod continuu preocupata de situatia cetatenilor din Coreea de Nord, indiferent de riscurile de securitate la care se supune.

Implicarea acesteia pleaca de la un argument fundamental ce tine de securitatea regiunii, mai ales ca la Phenian doar puterea armelor vorbeste. Desi situatia nu poate fi nici pe departe comparabila, intrucat Coreea de Nord nu este R. Moldova, stim ca nu suntem singura natiune aflata in dificultate.

Trebuie doar sa avem mai multa incredere in noi si in puterea noastra de a schimba ceea ce altii au decis impotriva vointei noastre. Doar asa, putem fi o natiune puternica si o tara mai buna!

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...