Deutsche Welle: Republica Moldova, la inceput de catastrofa umanitara

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 11:40
5297 citiri
Deutsche Welle: Republica Moldova, la inceput de catastrofa umanitara
Foto: Arhiva Ziare.com

"Republica Moldova, la inceput de catastrofa umanitara", scrie Deutsche Welle intr-o analiza a situatiei cu care se confrunta in prezent populatia de peste Prut ca urmare a instabilitatii politice de la Chisinau.

Potrivit sursei citate, multe spitale din Republica Moldova nu mai primesc pacienti intrucat nu mai au bani pentru medicamente, in acelasi timp au aparut restante la plata salariilor unor bugetari, iar printr-o rectificare bugetara, operata de parlament, au fost oprite lucrarile de constructie la gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau, ce avea ca scop reducerea dependentei energetice a Moldovei de Rusia.

Legislativul de la Chisinau a rectificat Legea bugetului de stat pentru anul 2015 (prin reducerea cheltuielilor cu 1,6 miliarde de lei moldovenesti) dupa ce presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a refuzat sa promulge legea pentru ratificarea acordului privind creditul de 150 milioane de euro pentru Republica Moldova, din cauza crizei politice de la Chisinau.

Iohannis respinge acordul financiar pentru R. Moldova: Criza politica nu garanteaza continuarea reformelor (Video)

150 de milioane de euro: In ce conditii trimite Bucurestiul banii promisi peste Prut

Banii urmau sa fie utilizati pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Moldovenii au inceput sa simta criza economica dupa ce din sistemul bancar al statului a fost furat un miliard de dolari.

Urmarire penala in Republica Moldova, dupa disparitia miliardului de dolari

Intrucat ancheta in acest caz are loc in conditii dubioase, dar si pentru ca autoritatile se opun in mod suspect reformarii sistemului bancar, principalii creditori externi - FMI, Banca Mondiala si UE - au inghetat orice suport bugetar pentru Republica Moldova. Mai mult, s-a redus cu aproape 40% si valoarea remitentelor de la moldovenii care muncesc in strainatate, scrie in continuare Deutsche Welle.

Datoria fata de spitale

Potrivit ministrului Finantelor in exercitiu, Anatol Arapu, datoria fata de spitale se ridica la aproape jumatate de miliard de lei moldovenesti, iar bani la buget nu sunt. La randul sau, Ministerul Sanatatii a anuntat ca, din cele 40 de spitale din Republica Moldova, doar 11 mai au resurse financiare, restul aflandu-se in situatia de a nu mai avea niciun ban pana la sfarsitul anului.

Din cauza scandalurilor de coruptie si a tentatiei partidelor de a se anihila reciproc pentru a controla fluxurile financiare si institutiile statului, Republica Moldova a ramas fara guvern la sfarsitul lunii octombrie 2015.

De atunci, economia tarii se degradeaza in ritm alarmant, iar taberele politice din parlament, care ar fi trebuit sa investeasca rapid un nou guvern, nu au reusit sa se aseze la masa negocierilor, mai scrie Deutsche Welle.

Presedintele interimar al liberal-democratilor, Valeriu Strelet, a anuntat ca Uniunea Europeana urmeaza sa trimita un mediator la negocierile intre partidele care vor discuta crearea majoritatii parlamentare pentru investirea noului executiv.

Criza politica in R. Moldova: UE nu-i mai asteapta pe moldoveni sa faca guvernul, trimite un mediator

Deocamdata nu se stie despre cine anume este vorba, dar se stie ca acest mediator urmeaza sa ajunga la Chisinau saptamana aceasta. Liberal-democratii au inaintat trei preconditii pentru demararea discutiilor cu partidele pretins proeuropene din parlament: viitorul prim-ministru sa fie neafiliat politic si sa-si aleaga singur ministrii; actualul sef al legislativului, democratul Andrian Candu, sa-si prezinte demisia sau sa fie demis; institutiile de drept si justitia sa fie scoase de sub influenta partinica si oligarhica. Liderii democrati au calificat aceste preconditii ale PLDM ca fiind "ridicole".

Fostul premier Valeriu Strelet a subliniat ca PLDM nu va mai accepta ca situatia sa ramana la fel ca si pana acum, accentuand ca, daca sistemul actual va fi mentinut, situatia in tara se va degrada iremediabil.

UE si Republica Moldova: Cum sa eliberezi un stat captiv

Potrivit lui Strelet, exista cativa candidati apolitici la functia de premier si depinde de presedinte pe care il va alege. Valeriu Strelet a reafirmat ca PLDM va accepta negocierile doar daca "viitorul premier va avea mainile dezlegate".

Situatia din Moldova, discutata in Parlamentul European

Presa straina scrie ca situatia din Republica Moldova va fi luata in discutie la urmatoarea sesiune plenara a Parlamentului European, acest punct fiind introdus pe agenda dezbaterilor la initiativa presedintei grupului Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica, Gabi Zimmer.

"Am solicitat aceasta dezbatere pentru ca suntem profund ingrijorati de evolutiile recente din Moldova, unde un miliard de euro din sistemul bancar al tarii a disparut prin conturi off-shore si unde protestele au dus la caderea guvernului pe 29 octombrie'", a explicat presedinta grupului europarlamentar mentionat.

"Partidele din coalitia distrusa au folosit termenul de 'proeuropean' ca pe o frunza de smochin pentru dominatia oligarhica a tarii. Moldova este profund tulburata de aceasta elita corupta care domina sistemul politic, mass-media si economia tarii", a mai semnalat Gabi Zimmer.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...