Directorul singurului liceu romanesc din Tiraspol a fost eliberat. "Este o drama prin ce trecem noi zilnic"

Joi, 06 Februarie 2014, ora 08:34
2350 citiri
Directorul singurului liceu romanesc din Tiraspol a fost eliberat. "Este o drama prin ce trecem noi zilnic"

Directorul singurului liceu romanesc din localitatea transnistreana Tiraspol, Ion Iovcev, a fost eliberat miercuri, dupa mai multe ore de audieri.

Iovcev fusese retinut de militia transnistreana, alaturi de contabilul si soferul institutie, in timp ce aducea banii pentru salariile profesorilor. Directorul liceului "Lucian Blaga" a fost acuzat de contrabanda.

Directorul singurului liceu romanesc din Tiraspol, retinut de militie: E acuzat de contrabanda

Informatia a fost facuta publica de vicedirectorul institutiei, Raisa Padureanu, pe o retea de socializare. Aceasta s-a plans ca telefoanele sunt bruiate si ca nu poate transmite mai departe informatii. Ea a transmis prin intermediul altui utilizator de Facebook ca a fost lasata si fara Internet.

Ulterior, intr-o declaratie pentru Realitatea Tv, Raisa Padurean a povestit prin ce trec in fiecare zi romanii din Tiraspol.

"Este o drama prin care trecem noi zilnic. Frica este pentru copii, dar ne gandim la Dumnezeu pentru ca el ne apara (...)

Au fost retinuti domnul director, cu contabila si soferul. La vama nu aveau ce declara, n-aveau arme. Nu faceau contrabanda. Au fost opriti de colaboratori ai Militiei, au rugat sa fie deschis portbagajul, au incercat sa le puna catusele.

Este o drama prin care trecem noi zilnic. Acest conflict este de demult, se fac presiuni asupra romanillor. Acum, la liceu sunt 147 de elevi, dar am avut 800. In urma tensiunilor, parintilor le este frica sa-si aduca copii la scoala. Copii la scoala vorbesc limba romana, invata istoria romanilor. Pentru asta luptam. Au mai existat asemenea abuzuri. Baiatul meu nu poate sa treaca liber, tinerii sunt inrolati impotriva vointei lor. Frica este pentru copii, dar ne gandim la Dumnezeu pentru ca el ne apara", a povestit directorul adjunct al singurlui liceu roman din Tiraspol.

Reactii in Romania

Europarlamentarul Monica Macovei a semnalat ca are informatii ca directorul Ion Iovcev a fost arestat si ca acesta va fi prezentat, in curusul zilei de joi, Procuraturii. Macovei a dat telefoane autoritatilor de la Bruxelles si de la Chisinau pentru a cere eliberarea celor trei.

Basescu, ingrijorat de retinerea directorului liceului din Tiraspol: E o provocare

Si presedintele Traian Basescu si-a exprimat ingrijorarea fata de retinerea directorului. Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale se arata ca seful statului "considera drept inacceptabil tratamentul la adresa scolilor romanesti din Transnistria" si cere, totodata, "mediatorilor conflictului transnistrean sa intervina de urgenta".

Eveniment Quarterly Report

Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul...
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
#director liceu Tiraspol eliberat, #director liceu Tiraspol retinut, #tensiuni Republica Moldova Transnistria, #Ion Iovcev retinut militie , #Moldova