Dodon isi face publica viziunea pentru Moldova: "Si-si", adica si Rusia, si Uniunea Europeana

Marti, 05 Martie 2019, ora 20:21
5040 citiri
Dodon isi face publica viziunea pentru Moldova: "Si-si", adica si Rusia, si Uniunea Europeana
Foto: Facebook/Igor Dodon

Nici nu au trecut bine alegerile de la Chisinau, ale caror rezultate sunt contestate de coalitia pro-europeana ACUM, condusa de Maia Sandu si Andrei Nastase, ca Igor Dodon propune o nona viziune pentru Moldova, in care sa incapa si Rusia, si Europa.

Presedintele moldovean si-a facut astfel public conceptul intitulat "Pachet atotcuprinzator pentru Moldova", pe care l-a prezentat anterior in marja Conferintei de securitate de la Munchen la mijlocul lunii februarie, proiect despre care s-a aflat ca ar cuprinde un plan privind federalizarea Republicii Moldova.

Igor Dodon propune o relatie de prietenie atat cu Rusia, cat si cu Occidentul si statut de neutralitate.

Citeste ce spune Expert al Fundatiei Jamestown: Rusia nu vrea sa atace sau sa re-subjuge Republica Moldova, ci sa o mentina intr-o zona gri

Vitalie Ciobanu: Cum actioneaza propaganda rusa la Chisinau: adanceste faliile identitare si propaga ura fata de Occident

Conform acestui proiect, in 2020 va avea loc o conferinta internationala de pace in cadrul careia va fi elaborat statutul pentru Transnistria.

Apoi va urma o perioada post-conflictuala de 10-15 ani, timp in care Republica Moldova integrata (cu Transnistria) va absorbi fonduri internationale. In concept nu se spune nimic despre viziunea lui Igor Dodon asupra statutului Transnistriei in cadrul Republicii Moldova, remarca portalul citat.

Igor Dodon afirma ca exista trei scenarii de dezvoltare a Republicii Moldova. Primul se refera la mentinerea 'status-quo'-ului existent. Acest scenariu nu este convenabil, deoarece el nu contribuie la implementarea Acordului de asociere cu UE, promoveaza interesele economice ale unui grup ingust de persoane si nu contribuie la rezolvarea diferendului transnistrean.

Al doilea scenariu se refera la conceptul "ori-ori" (tradus din rusa ili-ili) si se refera la faptul ca Republica Moldova incearca ba sa obtina sprijinul din Occident, ba din Est, iar acest fapt ar duce la divizarea societatii. Cu acest scenariu creste riscul de reluare a tensiunilor de pe Nistru si a tensiunilor interetnice.

"Incepand cu 1991, de la obtinerea independentei, (Republica) Moldova a avut o dezvoltare in zig-zag. Acest lucru se datoreaza faptului ca autoritatile moldovene (...) au incercat sa obtina sprijin extern pentru politica lor ba in Occident, ba in Est. Practica a aratat ca aceasta abordare este una gresita. Ca urmare, avem astazi o tara divizata, o societate fragmentata, o economie ineficienta, institutii publice slabe. Aceasta situatie genereaza riscuri de destabilizare a sistemului administratiei publice, distrugerea relatiilor economice interne si externe, cresterea tensiunilor in relatiile interetnice din Moldova si pierderea perspectivelor de solutionare a problemei transnistrene", se spune in document.

Al treilea scenariu este cel pe care vrea sa-l dezvolte Igor Dodon si inseamna punerea in aplicare a conceptului 'si-si' in baza principiilor de 'deschidere, compatibilitate si dezvoltare'. Acesta este scenariul care ii va uni pe moldoveni, potrivit acestuia. Cel de-al treilea scenariu se bazeaza pe neutralitate si tinde spre relatii bune atat cu Occidentul, cat si cu Rusia.

"Consideram statutul recunoscut la nivel international al neutralitatii permanente a Moldovei drept o conditie de baza a securitatii noastre nationale, energetice, informationale, precum si o conditie de dezvoltare durabila si stabila a statului", se mentioneaza in textul citat de Deschide.md.

Astfel, Igor Dodon ar vrea ca Republica Moldova sa culeaga roadele de pe urma tuturor acordurilor existente, cu Uniunea Europeana, cu CSI si inca sa dezvolte relatii cu Uniunea Eurasiatica, in cadrul careia Republica Moldova are statut de observator incepand cu 1 ianuarie 2019, noteaza Deschide.md.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Dodon Rusia proiect Moldova , #Moldova