Dodon promite relatii bune cu UE, cu "prietenii din Romania" si cu Rusia, daca va fi presedinte. Dar fara NATO

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 08:50
6881 citiri
Dodon promite relatii bune cu UE, cu "prietenii din Romania" si cu Rusia, daca va fi presedinte. Dar fara NATO
Foto: Facebook/Igor Dodon

Igor Dodon, candidatul prorus la presedintia Republicii Moldova, clasat pe locul intai in primul tur al alegerilor, promite ca va mentine relatii bune cu Uniunea Europeana, cu "prietenii din Romania", dar si cu Rusia, daca va deveni presedinte.

"Cred ca trebuie sa avem relatii bune cu Uniunea Europeana si vom avea", a declarat Igor Dodon intr-un interviu acordat postului Radio Free Europe/Radio Liberty.

"Vom asigura continuarea parteneriatului cu Uniunea Europeana, cu prietenii nostri din Romania si cu Federatia Rusa", a adaugat liderul Partidului Socialistilor.

Ce ar insemna o Moldova condusa de Igor Dodon? Dar una a Maiei Sandu?

Dodon a promis in campanie apropierea Republicii Moldova de Rusia, el obtinand 48,23% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce Maia Sandu, candidatul proeuropean clasat pe locul al doilea, a fost votata de 38,42% dintre cetateni. Cei doi se vor confrunta in turul doi de scrutin, pe 13 noiembrie.

Alegeri in Moldova: Dodon, mesaj pentru Maia Sandu: Inca nu ati crescut pentru a castiga

E posibil un miracol in R. Moldova? Cum ar putea Maia Sandu sa castige alegerile

"Eu nu sunt impotriva Europei. In mod clar, nu voi permite ca R. Moldova sa piarda regimul fara vize" la calatoriile in UE, a subliniat Igor Dodon.

Insa fostul ministru al Comertului evocase anterior ideea anularii Acordului de asociere dintre UE si R.Moldova, semnat in 2014, pledand in schimb pentru aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica.

Acum a aratat ca va vrea "parteneriat strategic si relatii bune" si cu Rusia. "Avem nevoie de piata rusa si trebuie sa rezolvam problemele sutelor de mii de moldoveni care lucreaza in Federatia Rusa", a subliniat Dodon.

Politicianul prorus a dezvaluit ca apreciaza "mult" sustinerea pe care Statele Unite o ofera Republicii Moldova, precizand ca vrea sa continue parteneriatul Chisinaului cu Washingtonul. Dar promite ca va mentine pozitia oficiala de neutralitate a Republicii Moldova intre Occident si Rusia. "Parteneriat, de ce nu?! Dar nu mai mult; fara NATO", a explicat Dodon.

In campanie, Dodon a starnit o controversa afirmand ca fosta regiune ucraineana Crimeea apartine Rusiei. Intrebat acum ce parere are despre anexarea Crimeei, Dodon a precizat: "De facto, Crimeea este parte a Rusiei acum, dar, la nivel legal, anexarea nu este recunoscuta de Occident, nici de majoritatea tarilor", nici macar de Republica Moldova.

In opinia candidatului prorus, recunoasterea de catre Chisinau a anexarii regiunii Crimeea ar comporta "multe riscuri" in contextul crizei separatiste din Transnistria. Solutia pentru Transnistria ar fi "garantarea unui statut special" pentru regiunea cu populatie majoritar prorusa, a apreciat Igor Dodon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dodon relatii UE, #Dodon relatii relatii Romania, #Dodon relatii Rusia , #Moldova