Dragi moldoveni

Autor: Monica Macovei - europarlamentar
Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 12:54
21760 citiri

I. Sunteti in fata unui test. Oriunde ati fi, acasa, in Moldova, la studii sau la munca in Romania sau in lume, daca veti trece acest test, viata voastra si a copiilor vostri va fi mult mai buna.

Stiu ca democratia in Republica Moldova este fragila, dar asa este peste tot la inceput. Si inceputul nu e scurt, dar are un final. Democratia si libertatea vin cu Maia Sandu, iar dictatura vine cu Dodon. Cititi pana la capat ca sa vedeti de ce.

Unii dintre voi au plecat de acasa pentru a-si face un rost. Ati fost primiti cu drag in Romania sau in alte tari de pe glob. Moldova ramane tara voastra, aici va asteapta oricand dragii vostri parinti si bunici. Vorbiti cu ei si convingeti-i sa voteze pentru viitorul democratic al Moldovei si pentru libertatea pe care acum o cunoasteti. Indemnati-i sa voteze Maia Sandu si nu sa inghita minciunile lui Dodon si ale rusilor, de care voi insiva ati fugit pentru ca iubiti libertatea.

Stiu ca va ingrijoreaza viitorul copiilor vostri. Ei au nevoie de educatie si de locuri de munca, de libertate a ideilor, de spatiu deschis pentru a creste profesional si uman. Este nevoie de investitii in educatie, sanatate, administratie, justitie si economie, intr-un cuvant, de modernizare.

Participati la construirea unei democratii solide in Moldova, venind la vot cat mai multi, mai ales tinerii care au lipsit la primul tur pentru ca legea le-a ingreunat votarea.

II. Am auzit critici la adresa Maiei Sandu. Cele mai multe, rautati fara argumente. Le voi enumera si demonta mai jos. Asa cum trebuie sa alegem graul de neghina, tot asa trebuie sa alegem declaratiile adevarate de cele mincinoase.

1. Maia Sandu nu are familie!, spune Dodon

Acesta este un atac la persoana. Cum influenteaza in rau viata moldovenilor faptul ca Maia Sandu nu este casatorita si nu are copii? Si cine spune ca Maia Sandu nu se va casatori, poate, in curand? Eu as spune ca acum acesta este un avantaj pentru moldoveni: Maia Sandu isi va dedica tot timpul tarii si muncii.

2. Maia Sandu aduce sirieni in Republica Moldova!, spune Dodon

Aceasta este o tema falsa. La fel se poate spune ca o Moldova cu Maia Sandu presedinte va fi invadata de martieni. Pentru ca nu are nimic ce sa ii reproseze moral, personal sau profesional, Dodon vine cu minciuni, dezinformari, manipulari. Asa lucreaza, dragi moldoveni, propaganda totalitara ruseasca in care nu veti avea nici drepturi si nici libertate!

3. Maia Sandu este sustinuta de homosexuali!, spune Dodon

Nu Maia Sandu a convins comunitatea LGBT sa o sustina. Aceasta a fost vointa lor politica si fara legatura cu optiunea sexuala. Nu exista nici un acord de sustinere intre Maia si reprezentantii acestei minoritati. Maia Sandu va fi presedintele tuturor moldovenilor indiferent de etnie, religie, sex sau optiune politica.

4. Mai multi copii s-au sinucis in perioada in care Maia Sandu a condus Ministerul Educatiei!, spune Dodon

Din pacate, tragedii de acest fel se intampla permanent si este o insulta adusa familiilor acestor copii prin asocierea cu o politica de stat. Cum a stabilit Dodon care este cauza acestor drame?

Adversarii Maiei Sandu se folosesc de suferinta unor oameni pentru a castiga puterea, folosind fara rusine orice element care cred ei ca le-ar fi util in campanie, inclusiv moartea unor copii si durerea parintilor, pe care vedem ca le calca in picioare.

III. Cine cauta batul din ochiul Maiei Sandu, ar trebui sa nu se faca ca nu vede parul din ochiul lui Igor Dodon.

1. Nu este adevarat ca intr-o Moldova europeana cei care vor sa munceasca in Federatia Rusa nu vor putea. Ba da, veti putea lucra si in Federatia Rusa si in alte tari in care o sa va gasiti slujbe.

2. Dodon a recunoscut Crimeea ca apartinand de-facto Federatiei Ruse.

Asa stie Dodon sa aiba grija de cetatenii Republicii Moldova, aducand deasupra capului securea razboiului? Aceste declaratii arata ca Dodon este un pericol pentru stabilitatea si pacea in zona.

Ucraina a reactionat deja ingrijorata. Ne putem astepta ca Dodon sa dea "verde" pentru alipirea Transnistriei la Federatia Rusa! Ne putem astepta ca Dodon sa permita sau chiar sa ceara organizarea unui referendum pentru independenta Transnistriei pe modelul celui din Crimeea. Nu va fi nevoie de aducerea unor "omuleti verzi", caci Armata rusa este deja in Transnistria.

Unde vrea sa ne duca Dodon, intr-un nou razboi?

Nu cred ca Moldova are nevoie de noi tensiuni sau de un nou razboi. De aceea, nu cred ca Moldova are nevoie de un presedinte ca Dodon, care incalca integritatea terioriala a unui stat independent (Ucraina), care nu are cultura dialogului si nici dorinta mentinerii independentei Moldovei fata de Rusia.

3. Gazul rusesc versus viata si libertate. Prin vene nu va curge gaz, iar cand respirati va umpleti de oxigen, nu de gaz rusesc. Nu va vindeti pe gazul rusesc libertatea, scoala oriunde in Europa sau in lume, drepturile, locurile de munca, dreptul la fericire, la dreptate, la demnitate, la proprietate, la a fi voi insiva.

Gazul rusesc nu compenseaza nimic din toate acestea, ci aduce numai santaj si inrobire. Iar Europa compenseaza liberalizarea pretului la gaze. Nu va lasati pacaliti de niste conducte prin care curge gaz si prin care vi se ia totul, inclusiv viata si demnitatea.

4. Dodon a plagiat?

Exista suspiciuni de plagiat a lucrarii de doctorat a lui Dodon. Eu am mai spus-o si o repet: plagiatul este un furt! Un furt ramane furt. Cine fura pentru a obtine un doctorat, nu are nici o jena sa fure si din banii oamenilor. Solicit deschiderea unei anchete cu privire la banii pe care Dodon i-ar fi primit pentru cercetare pe vremea cand era ministru.

5. Dodon este omul lui Plahotniuc.

Am citit despre o posibila intelegere dintre Plahotniuc si Dodon. Faptul ca Dodon a luat 3 milioane de euro pentru a-l vota pe presedintele Timofti, faptul ca foloseste avionul lui Plahotniuc sunt tot atatea dovezi ca aceasta intelegere exista. Da, Dodon este omul oligarhului Plahotniuc.

6. Dodon ia bani pentru a facilita accesul unor firme pe piata rusa?

Inainte de campania electorala au aparut mai multe articole de presa care aduceau in discutie "comisioanele" luate de Dodon pentru a ajuta accesul pe piata rusa a unor producatori moldoveni. Solicit sa se ancheteze acuzatiile de coruptie impotriva lui Dodon, daca a luat bani pentru asta.

Daca locuitorii Republicii Moldova isi doresc un stat corect, in care sa nu trebuiasca sa plateasca spagi si comisioane, in care libertatea si meritul fiecaruia sa fie pe primul loc, atunci alegerea nu este decat Maia Sandu.

Moldoveni, oriunde sunteti in lume, votati Maia Sandu! Voi stiti ce este demnitatea si libertatea si ati plecat de nevoie, nu de voie. Votati pentru voi, rudele ramase acasa si pentru copiii vostri.

Democratia este ca si casa in care traim: o ingrijim, ramane primitoare si calda, o neglijam, se darama. Democratia, casa voastra, casa noastra, se ingrijeste zi de zi, dar mai ales la alegeri. Democratia nu este un cadou. Asa cum construim casele noastre si ale copiilor cu munca si sudoare. Tot asa se construieste si democratia.

Si cu votul! Daca vrem sa avem drept de proprietate pentru ce construim sau cumparam din bani munciti cinstit, votam libertate si democratie, VOTAM DUMINICA MAIA SANDU!

Monica Macovei este o jurista si politiciana romana, fost ministru al justitiei, aflata la cel de-al doilea mandat de europarlamentar. A candidat pentru presedintia Romaniei la alegerile din 2014, iar in 2015 a infiintat un nou partid politic, M10.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#alegeri Republica Moldova, #Maia Sandu presedinte Moldova, #Igor Dodon presedinte Moldova , #Moldova