Efectul crizei din Ucraina asupra R. Moldova si parghiile UE Interviu

Autor: Ana Ilie
Joi, 27 Februarie 2014, ora 13:55
2581 citiri
Efectul crizei din Ucraina asupra R. Moldova si parghiile UE Interviu

Rasturnarea de situatie din Ucraina, unde presedintele a fost demis de Parlament dupa protestele violente din Capitala, dar si continuarea starii de incertitudine cu privire la viitorul si integritatea tarii, dupa incidentele din Crimeea, provoaca instabilitate in intreaga regiune.

Moldova este o tara vulnerabila la criza din tara invecinata, care abia s-a angajat pe parcursul european.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a afirmat, intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, ca R. Moldova nu este deocamdata pusa in pericol de evenimentele din Ucraina si ca UE este alaturi de acest stat, daca vor exista noi presiuni externe.

Securitatea Republicii Moldova este pusa in pericol de noile evolutii din Ucraina?

Riscuri exista intotdeauna, mai ales ca situatia in regiune este tensionata. Insa cred ca in acest moment securitatea nationala a R. Moldova nu este pusa in pericol de evenimentele din Ucraina.

In ce fel va fi fi afectat conflictul din Transnistria de ce se intampla la Kiev si eventuala rupere a tarii?

Nu cred ca cetatenii ucrainieni isi doresc ruperea tarii si imi doresc sa nu se ajunga in aceasta situatie. Trebuie gasite solutii astfel incat situatia sa nu escaladeze, inclusiv pentru Transnistria.

Personal consider ca, in ce priveste Transnistria, negocierile in formula 5+2 (Transnistria, R. Moldova, Ucraina, Rusia si OSCE, plus SUA si UE ca si observatori externi, n.red.) nu functioneaza. Aceasta formula ar trebui regandita.

Va asteptati la noi provocari din partea Rusiei in Moldova?

Sper sa nu fie cazul. Moldova, la fel ca Georgia si Ucraina, trebuie lasata sa isi defineasca singura cursul politic. Cetatenii moldoveni privesc tot mai mult catre vest, isi doresc o apropiere de UE. Dorinta lor trebuie respectata si protejata. Daca vor exista noi presiuni externe, UE va fi, ca si pana acum, alaturi de R. Moldova.

Pot exista surprize la alegerile din noiembrie cu privire la parcursul european al Moldovei?

Alegerile parlamentare din noiembrie vor fi hotaratoare pentru parcursul european al R. Moldova. Este foarte important ca fortele pro-europene sa castige aceste alegeri si sa continue reformele incepute.

Este mai bine sa fie o continuitate decat sa se reia discutiile cu o alta guvernare. In mod normal, acordul care va fi semnat in august va trebui respectat de guvernul care se va forma dupa alegerile din noiembrie.

Sper sa nu se ajunga la o boicotare a alegerilor, asa cum au amenintat autoritatile de la Comrat dupa ce referendumurile din 2 februarie au fost declarate ilegale.

Ce parghii are UE pentru a se asigura ca politicienii moldoveni isi indeplinesc angajamentele in relatia cu Uniunea?

Exista o stransa colaborare intre UE si R. Moldova ca tara a Parteneriatului Estic. Exista acorduri UE-R. Moldova, inclusiv acordul de negociere si de liber schimb, care urmeaza sa intre in vigoare in acest an.

Aceste acorduri presupun o serie de angajamente clare. Orice deviere de la cursul stabilit va determina, evident, revizuirea pozitiei UE in relatia sa cu R. Moldova.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Moldova evolutie Ucraina, #Moldova efecte criza Ucraina, #Marian Jean marinescu Moldova , #Moldova