Elevii din Republica Moldova vor studia din nou Istoria Romanilor

Vineri, 16 Martie 2012, ora 12:11
4306 citiri
Elevii din Republica Moldova vor studia din nou Istoria Romanilor
Foto: voceabasarabiei.net

Incepand cu anul de invatamant 2012-2013, disciplina "Istorie" va fi inlocuita cu "Istoria Romanilor si Universala" in programa scolilor din Republica Moldova.

Decizia a fost luata de Ministerul Educatiei, in urma votului Grupului de lucru privind educatia istorica in invatamantul preuniversitar din Republica Moldova.

In august 2011, ministrul moldovean al Educatiei, Mihai Sleahtitchi, anuntase ca elevii din Republica Moldova nu vor mai studia disciplina Istoria romanilor, intrucat s-a decis cumularea programei de la disciplina Istoria romanilor cu cea de la Istorie universala.

In anul 2010 a fost elaborata conceptia educatiei istorice. In baza acelei conceptii a fost elaborata programa scolara la disciplina "Istoria".

"Aceste modificari in programa scolara sunt in stricta concordanta cu standardele europene si punctul de vedere al organismelor internationale. Manualele, de asemenea, se vor numi manuale de Istorie", a explicat atunci ministrul Mihai Sleahtitchi.

Ministrul moldovean al Educatiei a precizat ca disciplina "Istoria" va avea trei componente - Istoria universala (50%), Istoria nationala (45%), Istoria locala sau regionala, adica istoria localitatii unde e situata scoala respectiva ( 5%).

"In acest an de studii, 2011-2012 vor fi trei manuale de istorie: pentru clasa a V-a, pentru clasa a X-a si pentru clasa a XII-a. Manualul de Istorie a romanilor va fi oferit optional si va fi recomandat de catre profesori in anumite situatii, pe anumite segmente. Noi cu placere acceptam orice alt manual, care ar putea servi drept sursa suplimentara", a precizat Sleahtitchi.

Guvernarea comunista a promovat constant excluderea istoriei romanilor ca disciplina de studiu din scolile din Republica Moldova, ceea ce a provocat protestele elevilor si istoricilor.

In septembrie 2006, guvernul comunist de la Chisinau a decis inlocuirea manualelor de istorie din Republica Moldova cu cele de "Istorie integrata".

Traian Basescu, in 2011: Nu ne suparam pe voi, dar o sa va tinem minte

In iunie 2011, secretarul de stat in Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat la Chisinau ca Guvernul Romaniei va sprijini financiar reeditarea manualelor de istorie din Republica Moldova. Oficialul roman a afirmat ca a existat o solicitare din partea Guvernului de la Chisinau pentru a oferi sprijin pentru editarea manualelor de istorie.

"Pentru noi este o dezamagire decizia Chisinaului. Asa o interpretam politic. Este greu de inteles, cu atat mai mult cu cat acum doi ani au fost solicitate carti de istoria romanilor", a spus atunci presedintele Basescu.

"Anul acesta (2011 - n. red.) am predat cele 450.000 de manuale de istorie a romanilor si tocmai anul aceasta se scoate din programa istoria romanilor", a comentat presedintele Traian Basescu decizia autoritatilor de la Chisinau.

"Dar am inteles ca istoria romanilor ramane in interiorul noilor carti. Oricum, nu ne vom supara pe Republica Moldova, indiferent ce decizie ia cu privire la invatarea istoriei romanilor. Dar o sa tinem minte", a adaugat presedintele, in 2011, in aplauzelor tinerilor romani din afara granitei, reuniti in tabara de la Sulina.

"Cu sau fara 'Istoria romanilor' la Chisinau, noi ne bucuram ca veniti sa studiati, sa locuiti si sa munciti in Romania. Aceasta ma face sa va respect foarte mult", le-a mai spus seful statului.

In replica, premierul Vlad Filat a declarat ca, daca presedintele Traian Basescu ar fi fost informat "corect, si nu tendentios" cu privire la disciplina Istoria romanilor, nu ar fi avut o reactie critica in legatura cu decizia autioritatilor de la Chisinau de a comasa istoria intr-un singur obiect de studiu.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Istoria Romanilor scoli Republica Moldova, #elevi Moldova Istoria Romanilor, #Istoria Romanilor studiata Moldova , #Moldova