Expert CRPE: 2014 este crucial pentru ruperea R. Moldova de spatiul post-sovietic

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 11:59
1502 citiri
Expert CRPE: 2014 este crucial pentru ruperea R. Moldova de spatiul post-sovietic

Anul 2014 este crucial pentru Republica Modova pentru ca in joc este ruperea probabil decisiva in urmatorii patru ani a R.Moldova din spatiul post-sovietic si racordarea multidimensionala la UE, proces in care Romania poate si trebuie sa aiba un rol decisiv, apreciaza expertul CRPE, Stanislav Secrieru.

Stanislav Secrieru a apreciat, pentru Ziare.com ca relatiile dintre Romania si Republica Moldova se dezvolta dinamic si probabil sunt la cel mai inalt nivel din ultimii 10 ani. In acelasi timp partile nu au exploatat la maximum potentialul existent si se impun cateva masuri esentiale.

Despre dosarele Rusiei in Romania, ambitiile Moscovei si jocul la doua capete al Ucrainei - Interviu

In primul rand, Romania trebuie sa evite actiuni care submineaza "puterea sa blanda" printre cetatenii R.Moldova, asa cum a facut, spre exemplu, prin ordinul cu privire la masurile speciale de control al bagajelor, ordin care a creat cozi interminabile la vama R.Moldova cu Romania in luna noiembrie, spune expertul CRPE. In acelasi timp, ar fi necesara simplificarea procedurii de eliberarea de vize pentru cetatenii R.Moldova. Comparativ, viza pentru Bulgaria la Chisinau se obtine mai usor decat cea pentru Romania.

In al doilea rand, Romania este un actor din ce in ce mai important pentru asigurarea securitatii energetice a R.Moldova. Recent Transelectrica a finalizat lucrarile de interconectare a sistemelor energetice pe segmental Falciu-Gotesti.

"Romania ar trebui sa accelereze realizarea altor interconexiuni, care vor permite sa creasca potentialul de export a Romaniei in R.Moldova. Aici vorbim despre o situatie castig-castig: R.Moldova diversifica sursele de import, Romania exporta surplus de energie electrica", a explicat Stanislav Secrieru.

Realizarea cat mai rapida a conductei Iasi-Ungheni, a statiei de compresie si a extensiei conductei de la Ungheni la Chisinau, va scoate R.Moldova din izolarea impusa de infrastructura energetica centrata pe Rusia si in consecinta va intari pozitia R.Moldova in negocierile cu Moscova.

In al treilea rand, Romania va avea un rol esential dupa parafarea Acordului de Asociere la Vilnius si recomandarea Comisiei Europene de a ridica regimul de vize pentru cetatenii R.Moldova, pentru a transforma promisiunile in realitate. Actiunea trebuie sa se manifeste atat in cadrul JAI cat si la nivelul Parlamentului European.

2014, an electoral pe ambele maluri ale Prutului

2014 este an electoral si in Romania si in Republica Moldova. Cum presedintele Romaniei are importante atributii in domeniul politicii externe este de asteptat ca R.Moldova sa figureze ca subiect in campania electorala. In acelasi timp, "competitia electorala din R. Moldova se anunta extrem de disputata, iar Partidul Comunist indubitabil va fi atent la declaratiile care vin de la Bucuresti si va incerca sa instrumentalizeze subiectul Romaniei pentru a ataca politica coalitiei pro-Europene", spune Stanislav Secrieru.

In acest context, este important ca Romania sa ofere cat mai putine ocazii de atac Partidului Comunist in perioada pre-electorala si electorala. O linie de atac pe care o putem anticipa in prezent va fi neratificarea de catre Romania a tratatului cu privire la regimul de frontiera cu R.Moldova. Ar fi de dorit ca acest subiect sa fie inchis inainte de inceperea campaniei electorale in R.Moldova. Candidatii la presedintie indiferent de apartenenta politica ar trebui sa fie constienti ca miza alegerilor in R.Moldova este foarte mare.

"Prin urmare, ar fi ideal daca competitia electorala pe subiectul R.Moldova s-ar fi disputat in parametrii proiectelor pentru viitorul European al R.Moldova si mai putin centrata pe acuzatii cu privire cine a pierdut R.Moldova sau unor promisiuni politice irealizabile din start. Astfel, intreaga clasa politica din Romania va demonstra maturitate si existenta unui consens transpartinic pe R.Moldova care transcede calcule electorale conjucturale", a explicat Stanislav Secrieru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Republica Moldova UE, #alegeri Republica Moldova, #Romania Republica Moldova , #Moldova