Fara Europa, Republica Moldova va intra in colaps. Explozia sociala este inevitabila

Autor:
Marti, 03 Februarie 2015, ora 07:50
7675 citiri
Fara Europa, Republica Moldova va intra in colaps. Explozia sociala este inevitabila
Foto: Wikipedia

La finalul lunii noiembrie 2014 au avut loc alegerile parlamentare in Republica Moldova, care nu au fost castigate de nimeni, in realitate - nici un partid nu a putut sa se desprinda la cel putin 15% de urmatorul clasat, ca sa se poata proclama in mod real victorios.

Acest lucru a dus la necesitatea realizarii unei coalitii. Proces dificil intr-o zona putin intinsa teritorial, in care aceiasi politicieni conduc destinele de peste 15 ani, coalizarea se face dupa reguli simple: cine poate oferi mai multe avantaje sau protectie in fata diferitelor vulnerabilitati.

Mai grav este faptul ca, fiind cam aceiasi politicieni, in acesti 15 ani au invatat cat de loial, tradator sau incompetent este fiecare, iar aliantele sunt ceva imposibil de sustinut pe termen lung, deoarece fiecare isi va banui partenerul politic de tradare.

Ceea ce nu doresc politicienii sa inteleaga este ca si cetatenii cunosc aceste trasaturi ale aliantelor politice, ii cunosc la fel de bine pe politicieni si se satura de baltitul in mlastina jocurilor politice minuscule. Ei vor rezultate reale pe tabela de marcaj a prosperitatii economice, iar vorbe mai putine.

De asemenea, mai vor ceva: stabilitatea raporturilor juridice care le consfintesc proprietatile si investitiile - ceea ce se traduce pe scurt in intarirea statului de drept.

In Moldova statul de drept este problema principala a mediului politic, care se poate impaca aproape cu orice idee geopolitica, dar nu cu esenta conceptului de stat de drept, anume ca legea este egala pentru fiecare persoana din tara, nemaiexistand imunitati.

Discrepanta vadita intre averea principalilor protagonisti ai scenei politice de la Chisinau si restul cetatenilor este atat de mare, incat nu exista vreo persoana care sa ii creada ca si-au castigat banii in mod cinstit.

Exemplul tipic este popularitatea lui Plahotniuc, care are valori de incredere minime, ascunse publicului, asociate ultimului loc, ceea ce exclude perceptia de cinste a personajului - altfel, de ce nu ar fi publice?

Contextul politic a facut ca politicienii de la Chisinau sa vrea cumva apropierea de Uniunea Europeana, dar mai ales banii de acolo si posibilitatile de a face bani prin acea bonitate ce revine in zona din asocierea cu legalitatea europeana.

Cu toate acestea, valorile europene nu sunt impartasite decat la nivel declarativ, deoarece statul de drept si justitia independenta sunt tot ce este mai periculos pentru politicienii din Moldova sau de aiurea care nu pot sa isi justitifice averile.

De aceea, faptul ca acum proiectul integrarii europene merge cu frana trasa nu este o surpriza pentru nimeni dintre cei constienti de ce inseamna stat de drept. Nici formarea unui asa-zis guvern minoritar nu este o surpriza, pentru ca asa se amana momentul adevarului, cel in care mediul politic - prea putin improspatat in acesti 15 ani - va da piept cu societatea din ce in ce mai nemultumita.

Iar acest moment este aproape si este determinat mai putin de statul de drept, dar mult mai mult de stomac si economie. Practic, politicienii nu au de ales acum, trebuie sa performeze, pentru a nu provoca mai mult decat trebuie cetatenii. Intrebarea este insa: pot aduce rezultate pozitive?

Raspunsul este negativ, iar nu doar pentru acest an, ci pentru tot ciclul guvernarii 2015 - 2018. Realitatea ajunge din urma politica, iar structura importurilor si exporturilor economiei moldave este deficitara.

Mai mult, faptul ca 25% din banii care exista in Moldova sunt trimisi de populatia plecata din tara, ca rezervele bancii nationale au scazut mult in ultimul an, iar devalorizarea monedei este un fapt cotidian contribuie la adancirea ideii.

De altfel, ultimul raport economic al Fundatiei Universitare a Marii Negre subliniaza pe larg pericolele care stau in pragul usii Moldovei, iar titlul real al raportului este Evolutiile macroeconomice - cocktailul perfect al dezastrului.

De fapt, singura sansa pentru politicienii moldoveni de a se salva este sa continue proiectul integrarii europene, deoarece doar de acolo mai vin bani in suma consistenta.

La un deficit comercial de 40%, productie industriala de sub 14% si devalorizare accentuata fata de principalele valute, este foarte greu sa asigure finantarea institutiilor statului, precum si a sistemului de pensii.

Toate aceste gauri in buget vor atrage mai multa nemultumire sociala, in contextul in care o buna parte din sursele de provenienta a veniturilor cetatenilor din Moldova seaca sau isi reduc nivelul, in contextul problemelor din Ucraina.

De fapt, tabloul macroeconomic din Moldova nu ofera alt viitor. Explozia sociala este inevitabila, pentru ca saracia va insoti si creste in continuare acest stat, cata vreme mai doreste sa isi mentina independenta. Daca nu vor accelera procesul de integrare in UE, chiar cu costul propriei libertati - care, oricum, nu se va face in 2 ani - economia moldoveneasca se va sufoca, sub povara deficitului comercial ce creste zilnic.

Saracia vorbeste, iar saracia naste disperare. In cea mai saraca tara din Europa poti sa devii un mare lider doar daca izbutesti mai intai sa umpli fiecare stomac. Nimeni nu mai crede in vorbele mari ale celor ce au peste 10 ani de prezenta in prim-planul scenei politice, iar ei trebuie sa fie constienti de acest fapt.

Supravietuirea lor trece acum exclusiv prin stomac, deoarece nu mai sunt la inceput de cariera, cand convigeau cu vorbe: acum, doar faptele conteaza. Si asta pentru ca nu au alternative: ori mai multi bani - rapid, ori alungare; poate ca in 2009, poate in alt mod - fie bucurestean de tip 1989 sau kievean de tip 2014.

Marius Vacarelu

Profesor in cadrul SNSPA

Analist pentru Spatiul Estic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#economie politica Moldova, #probleme economice Moldova, #guvern Moldova , #Moldova