Favoritul la presedintia Moldovei va renunta la acordul cu UE si va face tara o federatie

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 08:30
5059 citiri
Favoritul la presedintia Moldovei va renunta la acordul cu UE si va face tara o federatie
Foto: Facebook/Igor Dodon

Favoritul in cursa electorala pentru prezidentialele din Republica Moldova, socialistul Igor Dodon, intentioneaza sa creeze o federatie in Republica Moldova si astfel sa reglementeze dosarul transnistrean.

Dodon are de gand sa schimbe structura politica a republicii intr-una federativa si sa propuna Tiraspolului sa se unifice cu Republica Moldova ca entitate a Federatiei cu puteri extinse.

Intr-un interviu acordat semioficiosului rusesc Izvestia, Dodon a declarat ca, in cazul in care va castiga alegerile, Chisinaul va renunta la Acordul de asociere cu UE si va incerca sa rezolve conflictul transnistrean.

"In cazul in care voi fi ales, prima mea vizita in calitate de sef de stat va fi in Rusia, intrucat consider ca este necesar sa relansam relatiile de prietenie cu Rusia si cred ca acest lucru este posibil.

In ceea ce priveste conflictul transnistrean, existent de o perioada destul de lunga de timp, el poate fi rezolvat printr-o solutionare politica. Trebuie creata o federatie si apoi sa propunem Tiraspolului statutul de subiect al federatiei. Acesta este unul din principalele mele obiective", a spus Dodon Izvestia.

"Cred ca semnarea Acordului de asociere cu UE a fost o mare greseala, indicatorii economici aratand ca Chisinaul a avut numai de pierdut in urma acestui document. De aceea, este necesar sa se organizeze un referendum national pentru a se afla opinia populatiei si, intr-o prima etapa, de a rezolva macar partea economica a acestui acord", a afirmat presedintele Partidului Socialistilor.

In general, Partidul Socialistilor - si el, personal - incearca sa obtina anularea documentului, a subliniat Dodon, adaugand ca peste 55% dintre moldoveni ar vota intr-un eventual referendum pentru aderarea la Uniunea Euroasiatica.

Citeste mai multe despre pozitia fiecarui candidat la presedintia R.Moldova in articolul Proiectul de tara al Romaniei intre Putin si Ciolos

In acest context, Izvestia aminteste de unul dintre sloganurile electorale ale lui Dodon: "Viitorul Moldovei - impreuna cu o Rusie puternica!"

Totodata, jurnalistii rusi mentioneaza ca presedintele Republicii Moldova are dreptul sa introduca - spre dezbatere - proiecte de legi in Parlament, sa emita decrete si sa ceara deputatilor reviziurea unor legi care nu-i convin. El are de asemenea prerogativa de a initia acorduri cu alte state.

Astfel, mentioneaza ziarul rusesc, apropiatele alegeri prezidentiale din Republica Moldova, de pe 30 octombrie, ar putea sa schimbe in mod semnificativ echilibrul de putere in regiune.

Citeste un interviu acordat recent Ziare.com de Maia Sandu, contracandidata Opozitiei democrate din R.Moldova

Citește și:
Sorin Ioniță despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „Melanj de kitsch istoric și revanșism provincial; ne face de râs pe toți”
Sorin Ioniță despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „Melanj de kitsch istoric și revanșism provincial; ne face de râs pe toți”
Analistul politic Sorin Ioniță a comentat joi, 6 octombrie, discursul pe care europarlamentarul PNL Rareș Bogdan l-a susținut în Parlamentul European cu privire la aderarea României la...
Klaus Iohannis nu vrea să renunțe la reforma în Educație moșită de Sorin Cîmpeanu: „Aceste legi se referă la viitor”
Klaus Iohannis nu vrea să renunțe la reforma în Educație moșită de Sorin Cîmpeanu: „Aceste legi se referă la viitor”
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 6 octombrie, că nu își dorește ca guvernul să renunțe la legile Educației întocmite de fostul ministru acuzat de plagiat, Sorin Cîmpeanu, în...