Filat a cerut si a obtinut demiterea unor inalti oficiali de la Chisinau

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 19:36
1413 citiri
Filat a cerut si a obtinut demiterea unor inalti oficiali de la Chisinau
Foto:eleonora-lisnic.blogspot.com

Premierul moldovean Vlad Filat a cerut, joi, in plenul Parlamentului, demiterea Procurorului General, a directorului SIS si a presedintelui Comisiei Nationale a Pietei Financiare, si a obtinut sprijinul comunistilor in acest sens.

Vlad Filat a acuzat conducerea celor trei institutii de lipsa de reactie in urma tentativelor de preluare frauduloasa de actiuni care au avut loc in luna august la adresa a patru banci din Moldova - Banca de Economii (16%), VictoriaBank (5%), UniversalBank (78% si MoldovaAgroindbank (27,5%), dar si asupra companiei ASITO, informeaza Unimedia.

"Eu nu cred ca tot acest atac a fost organizat de o singura persoana. Astfel de situatii sunt posibile cand sunt implicate institutii ale statului. Am gresit atunci cand am acceptat la formarea AIE ca cele mai importante institutii de forta sa ajunga la un singur partid, de fapt pe mana unui singur om", a declarat Filat la sedinta de joi a Parlamentului.

Mai mult, premierul moldovean a spus ca cere ajutorul forului legislativ in "curatarea" institutiilor statului si "scoaterea lor din zona grupurilor de interese".

"Nu pastrarea cu orice pret a AIE este scopul nostru, ci indeplinirea angajamentelor asumate in fata cetatenilor. In calitate de prim-minstru, solicit demiterea din functie a directorului SIS, Procurorului General si presedintele Comisiei Nationale a Pietei Financiare si crearea unei comisii pentru numirea noilor conducatori, care sa fie in afara influentei politice", a declarat premierul de la tribuna Parlamentului.

Totodata premierul a subliniat ca "unii conducatori de institutii au ales sa se solidarizeze cu atacatorii, ceea ce da dovada de incompetenta lor ori si mai grav, de complicitate.

"Voi considera acest caz inchis cand actionarii isi vor recapata actiunile, iar vinovatii vor fi pedepsiti. Este necesar ca impreuna sa asiguram ca asemenea tentative sa nu se mai repete", a mai spus Vlad Filat.

Propunerea i-a nemultumit pe liderii PL si PD, care au solicitat amanarea examinarii proiectului privind demiterea conducerii SIS, PG si CNPF,in conditiile in care SIS-ul a revenit dupa partajarea functiilor in AIE Partidului Liberal, Procuratura Generala a revenit Partidului Democrat, iar conducerea CNPF a fost inaintata, la fel, de democrati.

Proiectul a fost pana la urma elaborat si inregistrat joi, cu semnatura deputatilor PLDM si PCRM, care au si votat in acest sens.

Mihai Ghimpu (PL) i-a felicitat pe comunisti ca au reusit sa distruga alianta. "Vreau sa felicit Opozitia ca le-a reusit sa dezbine alianta. Comunistii au cerut demiteri, PLDM le sustine, eu ma intreb, ce facem noi, distrugem alianta?", a spus acesta.

Parlamentul trebuie sa initieze in termen de 7 zile procedura de demitere a presedintelui CNPF si Procurorului General, iar directorul SIS se elibereaza prin votul deputatilor. De asemenea, proiectul prevede ca, in termen de 14 zile, premierul informeaza Parlamentul despre remanierile care vor fi operate in Guvern.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#demitere procuror general Moldova, #demitere sef SIS Moldova, #Vlad Filat premier , #Moldova