Fost presedinte al R.Moldova, despre unirea cu Romania si presiunile Rusiei - Interviu

Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 18:00
6058 citiri
Fost presedinte al R.Moldova, despre unirea cu Romania si presiunile Rusiei - Interviu

Fostul presedinte interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, unul dintre liderii coalitiei de guvernare de la Chisinau, spune ca parafarea Acordului de Asociere al tarii sale cu Uniunea Europeana e o mare oportunitate pentru dezvoltare si singura sa cale, excluzand posibilitatea unei uniri cu Romania.

"Categoric, nu se va intampla! A fost declaratia domnului presedinte Basescu, dupa care a urmat declaratia domnului prim-ministru Ponta. Eu nu am ce spune mai mult decat a spus-o prim-ministrul Ponta. Asta e si comentariul meu. Nu gandesc ca declaratia domnului Basescu a fost potrivita - nici ca si continut, nici ca timp si nici nu corespunde realitatii", a spus Lupu despre unire, intr-un interviu acordat Ziare.com.

El spune ca este etnic moldovean si ca in Republica Moldova traieste "natiunea civica moldoveneasca", care nu trebuie divizata pe criterii etnice.

Intrebat despre presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova pentru ca aceasta sa nu se asocieze cu UE, liderul Partidului Democrat de peste Prut spune ca acestea "nu au fost atat de mari", fiind vorba doar de un embargo asupra vinurilor si ca "Moldova nu e Ucraina" in relatiile cu Rusia, aluzie la presiunile mari ale Moscovei asupra Kievului. Lupu a adaugat ca nu exclude ca Republica Moldova sa aiba parte de un tratament dur din partea Kremlinului, insa acest lucru se va vedea doar dupa Olimpiada de la Soci, gazduita de Rusia.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Marian Lupu:

Care e urmatorul pas pentru Republica Moldova dupa parafarea acordului de ascoiere cu UE?

Urmatorul pas e pregatirea acestui acord pentru semnare. Sper ca semnarea acordului de asociere nu se va face mai tarziu de sfarsit de vara, inceput de septembrie 2014, asta pe durata scurta de timp.

Daca e sa privim aceasta situatie ca si o decizie strategica, Acordul de Asociere, odata cu punerea in aplicare, deschide perspective pentru Republica Moldova si Uniunea Europeana privind inceputul negocierilor si depunerea cererii de a obtine statutul de tara candidata.

Ce ar mai putea impiedica intrarea in vigoare a acordului asta?

Nimic. E vorba doar de chestiuni tehnice, de traduceri, nu exista impedimente care ar putea sa schimbe ceva.

La ce va asteptati din partea Rusiei? Stiu ca a facut multe presiuni asupra Moldovei sau asupra altor tari.

Ramane de vazut. In cazul Moldovei aceste presiuni nu au fost atat de mari, am avut doar o singura situatie, cu blocarea exportului de vinuri moldovenesti pe piata Federatiei Ruse.

Dupa aceasta actiune de acum cateva luni de zile nu au mai fost alte incercari. Cred ca situatia va deveni una limpede doar dupa Jocurile Olimpice de iarna (care se vor desfasura la Soci, in Rusia-n.red), pana atunci nu gandesc ca va risca cineva sa aplice "anumite" metode.

De o maniera obiectiva, cam prin martie-aprilie anul viitor situatia va fi clara - vor fi aplicate masuri ori nu. Pentru mine, aceasta situatie nu e inca una foarte certa.

Dupa Jocurile Olimpice cum s-ar putea schimba atitudinea Rusiei, ar fi mai putin obligata sa respecte regulile?

E devreme sa tragem anumite concluzii, Moldova nu este Ucraina. Avem completamente o alta istorie in relatiile noastre cu Federatia Rusa, nu ar trebui ca situatia Ucrainei sa o aplicam automat si in cazul Moldovei.

Haideti sa asteptam aprilie-mai anul viitor, atunci situatia va fi una clara. Repet, pentru ine nu e clar ca Rusia va incepe sa aplice niste presiuni economice sau de alt fel asupra Moldovei, cu toate ca nici nu exclud asemenea situatie.

Ce beneficii - economice sau de alt fel - asteptati de la acest acord?

Acest acord are ca si compartiment Acordul de Liber Schimb, care in viziunea mea creeaza premise noi, pozitive, pentru dezvoltarea unor proiecte de schimburi economice si comerciale, va aduce noi parteneriate cu Uniunea Europeana. Sper, in special, ca Republica Moldova sa devina mult mai atractiva pentru proiecte de investitii directe. Pe aceasta cale, ma astept la noi industrii, locuri de munca bine platite.

E o problema foarte mare depopularea, o buna parte din populatia activa a parasit tara in ultimii 10 ani de zile si sunt repercursiuni de ordin economic, dar si de ordin social.

Exista un sir intreg de avantaje - fondurile structurale si alte fonduri puse la dispozitie pentru dezvoltare, drumuri si utilitati, sustinerea agriculturii si multe alte subiecte.

Ce parere aveti despre declaratia domnului Traian Basescu privind unificarea cu Republica Moldova? V-am auzit spunand ca nu se va intampla niciodata.

Categoric, nu se va intampla! A fost declaratia domnului presedinte Basescu, dupa care a urmat declaratia domnului prim-ministru Ponta. Eu nu am ce spune mai mult decat a spus-o prim-ministrul Ponta. Asta e si comentariul meu. Nu gandesc ca declaratia domnului Basescu a fost potrivita - nici ca si continut, nici ca timp si nici nu corespunde realitatii.

Eu sunt sigur de asta, pentru ca citesc articole ale unor autori din Romania care gandesc de o maniera foarte realista si sa stiti ca raspunsurile vin si de acolo. Timp de 22 de ani, Republica Moldova s-a creat deja o constiinta nationala. Oamenii incep sa se simta ca si parte componenta a unui tot. Acest tot se numeste natiunea civica moldoveneasca.

Exista o singura cale pentru Republica Moldova si aceasta cale este calea europeana. In procesul de globalizare, astazi, putine tari se construiesc pe criterii etnice. Sunt in proces de dezvoltare natiuni civice. Iata de ce, daca noi dorim o perspectiva europeana a Republicii Moldova, societatea moldoveneasca nu trebuie rupta pe criterii etnice.

Aceste dezbateri care nu se vor termina niciodata: ce suntem, romani, moldoveni...mai avem si ucraineni, rusi, gagauzi, la un nivel de 25%. O spunem raspicat - conform principiilor europene, fiecare are dreptul la autodeterminare etnica, iar noi toti suntem moldoveni ca si cetateni ai tarii, suntem parte componenta a natiunii civice moldovenesti, in statul independent si suveran Republica Moldova.

Dumneavoastra ce va considerati?

Personal, ma consider moldovean, etnic moldovean si va spun foarte clar - stimez optiunile lingvistice, stimez dreptul fiecarui autoidentificare lingvistica, stimez optiunile colegilor, rudelor, adversarilor mei politici care isi numesc limba romana. Concomitent, trebuie respectata si optiunea celor putin mai putin de 60% in Republica Moldova care vor sa-si numeasca limba moldoveneasca.

Nu vad niciun pericol pentru Romania, iar relatiile dintre Republica Moldova si Romania nu trebuie sa fie bazate doar pe subiecte de ordin etnic sau lingvistic, e o cale de confruntari, cand avem atat de multe lucruri pe care trebuie sa le facem.

Europa pentru noi este un exemplu - daca vorbim de standarde europene, trebuie sa le aplicam in toate cazurile, inclusiv in cazul unor probleme nationale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marian Lupu unire Romania, #Marian Lupu natiune moldoveneasca , #Moldova