Friedman (Stratfor): Putin a creat tensiuni in R. Moldova, dar tara ramane independenta

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 11:57
2660 citiri
Friedman (Stratfor): Putin a creat tensiuni in R. Moldova, dar tara ramane independenta
Foto: Guvernul Moldovei

Presedintele rus Vladimir Putin a creat tensiuni in Republica Moldova, dar tara ramane independenta, in pofida incercarilor Moscovei de a destabiliza regiunea, a declarat George Friedman, fondator si presedinte al centrului de analize strategice Stratfor.

"Sigur, presedintele Putin a creat tensiuni in Moldova, dar Moldova ramane independenta. (...) Rusii au avut toate motivele sa incerce sa destabilizeze Moldova si tarile baltice. Nu au facut-o. Eu cred ca, in parte, pentru ca sunt foarte ingrijorati de eventuala extindere a crizei si de faptul ca ar obliga tarile NATO sa faca corp comun, cel putin politic", a afirmat Friedman, intr-un interviu pentru Radio Europa Libera, publicat marti, si in care analistul american abordeaza criza din Ucraina si situatia regionala, dar si politica Rusiei fata de fostele republici sovietice.

Senator american: NATO a gresit ca nu s-a extins in foste tari sovietice ca Moldova si Ucraina

Referindu-se la conflictul din Ucraina, George Friedman a apreciat ca situatia de criza din aceasta tara este una in proces de adancire, insa previzibila, considerand in acelasi timp ca nu va fi razboi in regiune, dar ca vor exista tensiuni semnificative.

" (In Ucraina) asistam la o criza in proces de adancire, dar previzibila. Previzibila in sensul ca aceasta este regiunea in care incep conflictele europene, intre peninsula care este Europa si marea masa continentala rusa, in zona tarilor baltice, a Belarusului, Ucrainei si uneori Poloniei prin Romania. Prezicerea mea este ca nu va fi razboi, pentru ca nu cred ca va fi, dar va fi un nivel semnificativ de tensiune si confruntare non-militara, informationala, propaganda, tensiuni economice si asa mai departe. Vor fi unele potentiale conflicte interne", a declarat analistul american.

UE si Republica Moldova: Cum sa eliberezi un stat captiv

In opinia sa, aspectul cel mai important este ca pe termen lung Rusia este o tara foarte vulnerabila. "Ea (Rusia) nu a reusit sa-si creeze pe baza bogatiei petroliere o economie viabila. (Rusia) depinde de petrol pentru constituirea bugetului de stat. Nu controleaza pretul petrolului. China si Europa sunt amandoua in proces de slabire economica si prin urmare nu mai pot cumpara atata petrol.

Statele Unite au devenit un producator major de petrol, asa ca pretul petrolului va cobori. Cum va reusi Rusia sa supravietuiasca intr-o lume in care veniturile din energie vor scadea dramatic? Aceasta este adevarata intrebare. Capacitatile rusilor sunt limitate. Am vazut limitele pe care le au serviciile lor de informatii in Ucraina. N-au fost in stare sa prezica evenimentele de la Kiev, caderea Guvernului. In estul Ucrainei au crezut ca va fi doar o revolta", a explicat George Friedman.

El a adaugat ca Rusia nu va recurge la forta in Ucraina si ca mai degraba Moscova asteapta o criza interna la Kiev pentru a influenta fosta republica sovietica.

"Presedintele Putin s-a aratat foarte precaut inca din primele zile ale crizei ucrainene, dorind sa limiteze riscurile. El intelege miza si nu vrea sa riste. In opinia mea, este mai probabil ca Rusia sa astepte o criza interna la Kiev, caderea guvernului ucrainean, ca sa incerce apoi sa influenteze Ucraina, decat sa recurga la forta", a declarat presedintele Stratfor.

In acest context, Friedman a tinut sa sublinieze ca "viitorul Ucrainei este in mainile conducerii ucrainene si, daca isi mentine coerenta, daca poate dobandi controlul asupra tarii, atunci rusii vor trebui sa bata in retragere".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Moldova atac Putin, #Friedman Moldova , #Moldova
Comentarii
S
Stan
rank 1
O analiza serioasa, fara accente isterice!