Ziare.com

Furati si "expulzati" din propria tara, ca sa faca loc strainilor cu bani murdari

Luni, 21 August 2017, ora 22:36

   

Furati si "expulzati" din propria tara, ca sa faca loc strainilor cu bani murdari
Tot mai multi moldoveni isi abandoneaza tara fizic si juridic.

De la preluarea mandatului, in urma cu 8 luni, de catre actualul sef al statului, pro-rusul Igor Dodon, 612 moldoveni au renuntat la cetatenia moldoveneasca.

Printre cei care au renuntat la cetatenia Republicii Moldova se numara si 139 de copii.

Decretele de renuntare la cetatenie (4 decrete pana acum) au fost semnate de Igor Dodon. Moldovenii renunta la cetatenie contrar procedurii extrem de birocratizate, menita sa-i faca sa se razgandeasca, si chiar daca sunt nevoiti sa achite si taxe pentru aceasta.

Majoritatea moldovenilor care au renuntat la cetatenie sunt stabiliti deja in UE, principalele destinatii fiind Germania, Austria, Olanda, Letonia, Lituania, Elvetia, Romania si Slovenia.

Tara pensionarilorPotrivit unui studiu international facut public recent, zilnic 106 moldoveni pleaca din Moldova si nu se mai intorc decat in vizita.

Expertii Academiei de Stiinte a Moldovei suna alarma. Ei spun ca, daca nu va inceta injustitia si daca nivelul de guvernare nu se va imbunatati, catre 2050, in tara vor mai ramane doar un milion de oameni, fata de 3 milioane, cati se presupune ca ar mai fi acum. Aceleasi tendinte sunt confirmate pentru Moldova si de prognozele ONU.

Conform statisticilor oficiale, majoritatea emigrantilor moldoveni au intre 20 si 35 de ani. Raioanele cele mai afectate de migratie sunt: Donduseni, Drochia, Floresti, Falesti, Ocnita, Rascani, Sangerei, Soroca, Calarasi, Dubasari, Rezina, Ungheni, Causeni, Cantemir, Cimislia si Leova. In aceste raioane, proportia celor plecati pentru totdeauna este de 10-14 plecati la 1.000 de locuitori. La Telenesti si Soldanesti e si mai grav - 15 plecati la 1.000 de locuitori.

In Republica Moldova deja sunt sate in care nu mai locuieste nimeni. Scolile si spitalele se inchid din lipsa de elevi si, respectiv, pacienti, iar profesorii si medicii, in special cei tineri, emigreaza.

Daca ar ramane, munca lor ar fi rasplatita cu 120 de euro lunar - insuficient pentru achitarea facturilor la intretinere pe timp de iarna.

Sistemul de pensionare, o bomba economicaFenomenul depopularii deja a afectat sistemul de pensii.

In prezent, din contributiile achitate de un angajat sunt intretinuti 4 pensionari. Asta in timp ce in UE proportia este de 1:1.

Migratia, natalitatea scazuta in contrast cu mortalitatea inalta au redus semnificativ populatia Republicii Moldova. Ponderea persoanelor cu varsta de peste 60 de ani este acum de aproximativ 16% din numarul total al populatiei stabile si va creste, pana in anul 2050, la 30-35%.

In acelasi timp, batranii sunt cei mai saraci. Dupa nivelul bunastarii varstnicilor, Republica Moldova se claseaza pe locul 77 din 96 de tari analizate si pe ultimul loc din spatiul ex-sovietic. Sunt datele unui studiu elaborat de Help Age International cu suportul Fondului ONU pentru Populatie.

Pensia medie pentru limita de varsta in Republica Moldova este cea mai mica din Europa si acopera doar 58-60% din minimul de existenta. Aproximativ 90% dintre pensionari au o pensie mai mica de 1.000 de lei (echivalentul a 45 de euro).

Moldova, raiul mafiotilorNeatractiva pentru propriii cetateni saraci, Moldova ar putea deveni punct de atractie pentru strainii bogati, cu averi dobandite ilicit.

Asta dupa ce Parlamentul de la Chisinau a amendat Legea cetateniei, oferind posibilitate strainilor bogati sa cumpere cetatenia Republicii Moldova contra a 100.000 de euro sau contra unei investitii de 250.000 de euro si sa-si legalizeze banii murdari.

Unul dintre autorii acestei initiative, deputatul PD Sergiu Sirbu, sustine ca, prin aceasta schimbare, "economia Moldovei se va imbogati cu miliarde si cu locuri de munca".

De partea cealalta, expertii sustin ca noile prevederi sunt ca o poarta deschisa pentru bogatii cu venituri murdare. Mai mult, ei cred ca cei pentru care guvernarea a recurs la acest amendament, sunt deja, cu "investitii", in Republica Moldova.

Vitalie Cojocaru
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Moldova saraci imigranti
Sursa: Deutsche Welle

Articol citit de 9429 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E clar ca trebuie sa va uniti cu tara mama, fratilor.

Ce mai asteptati?

 

ce articol de kk-o...

renuntza la cetatzenie....chiar si copii!
si cu ce circula prin lume sau ce act de identitate are sa ia un job, sa inchirieze o locuintza , un permis de conducere , un imprumut la banca etc.catze milioane au plecat din romania ? catzi vor mai ramane in 2050?
asta care a scris por*caria asta oare ce a fumat inainte de a lua condeiul?

 

paregzamplu, in repubikka socialista kkalifornia,....

...ilegalii primeskk "driver licence". in afara de resekk, urmatoarele 11 state hamerikkane emit si elibereaza permise de conducere auto pentru ilegalii domiciliati in statele respective:
colorado, connecticut, delaware, district of columbia, hawaii, illinois, maryland, nevada, new mexico, utah, vermont, washington.
ba, unele din urbilii precum niuiorkku' lu' de blasio si hitllery kklinton elibereaza carduri de indentitate oricarui ilegal care o doreste.
ma mira ca hash ce te ce care le stie pe toate dar habar nu are de nimic, nu cunoaste aceste informatii elementare obtinute printr-o simpla gugaleala cercetare.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor