Ziare.com

Gagauzia: Se anunta un nou referendum

Joi, 27 Martie 2014, ora 14:53

   

Gagauzia: Se anunta un nou referendum
Gagauzia, regiunea autonoma a Republicii Moldova, vrea sa organizeze un nou referendum. In plus, gagauzii vor sa creeze o politie locala.

Administratia regiunii vrea sa cheme locuitorii la urne in toamna pentru a modifica Legea Suprema locala, scrie Publika.

Presedintele Comisiei juridice a Legislativului de la Comrat, Ivan Burgudji, sustine ca, in urma plebiscitului vor fi eliminate divergentele dintre legislatia autonomiei si cea nationala.

In urma cu un an, in regiune a fost creat un grup de lucru care pregateste mai multe modificari si completari ale Constitutiei Gagauziei.

Pe 2 februarie, in Gagauzia s-au desfasurat doua referendumuri, care au fost declarate ilegale atat de instanta de la Comrat, cat si de catre autoritatile de la Chisinau. Referendumurile au cerut votantilor sa raspunda daca pledeaza pentru integrarea europeana sau aderarea la uniunea vamala formata din Rusia, Belarus si Kazahstan. Gagauzii isi revendica si dreptul la autodeterminare in cazul in care nu vor fi de acord cu politica externa adoptata de autoritatile centrale.

Referendum controversat in Gagauzia - R. Moldova l-a declarat ilegal

Seful Legislativului moldovean, Igor Corman, a creat un grup de lucru care va examina problemele privind statutul special al autonomiei gagauze. Din componenta acestuia fac parte deputati din Parlament, cat si alesi din Adunarea Populara a Gagauziei.

In plus, gagauzii au anuntat ca vor instala posturi ale politiei locale la intrarea in trei orase din autonomie, Comrat, Vulcanesti si Ceadir-Lunga. Adjunctul bascanului din sudul republicii, Valerii Ianioglo, a precizat ca masura vine dupa ce mai multi deputati din Adunarea Populara a Gagauziei "au fost retinuti ilegal, iar masinile lor au fost perchizitionate nefondat".

"Au fost intreprinse o serie de actiuni de intimidare si presiune a deputatilor din Adunarea Populara a Gagauziei prin intermediul dosarelor penale sau retinerea acestora", a declarat Ianioglo.

Ministrul de Interne, Dorin Recean, sustine ca serviciul politienesc este unul uniform pe toata suprafata Republicii Moldova, fara exceptii.

"Discutii deocheate privind instalarea posturilor de politie in Gagauzia. Vreau sa va spun ca politia este in serviciul cetateanului si nu in a unui grup de interese. Serviciul politienesc este unul uniform pe toata suprafata Republicii Moldova, la Comrat, Cahul, Edinet, Balti, peste tot este acelasi serviciul politienesc. Politia va deservi cetateanul Republicii Moldova. Asa cum a facut si anterior, politia va asigura ordinea publica si respectarea legii, politia nu va tolera incalcarea legii", a declarat Recean.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1776 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

rabdare ,

- ca-i salveaza rushii shi pe ashtia ! shi odata salvatzi , devin rushi automat , cin'te salveaza , te shi boteaza ! :o(

 

Un Buletin de vot in plus va rog

As ruga Formuzal & Co. sa nu uite sa tipareasca un buletin de vot cu urmatoarea intrebare: Exista sau nu Limba Romana in Moldova? Si se vina cu detalii ajutatoare, scrise din cartea cu amintiri ale actualului vicepremier rus Rogozin.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor