George Simion, dupa ce n-a fost lasat sa treaca Prutul: Mergem la CEDO. Sa alungam oligarhii care conduc tara

Luni, 18 Mai 2015, ora 07:06
4794 citiri
George Simion, dupa ce n-a fost lasat sa treaca Prutul: Mergem la CEDO. Sa alungam oligarhii care conduc tara
Foto: Ziare.com

Presedintele Platformei Unioniste "Actiunea 2012", George Simion, nu a putut intra in Republica Moldova nici duminica, la granita fiind organizat un miting cu cateva sute de persoane.

Expulzat miercuri in Romania, Simion a purtat discutii timp de mai multe ore, duminica seara, cu granicerii moldoveni.

"Am incercat din nou sa trec Prutul, nu am fost lasat de politia de frontiera a Republicii Moldova. Acest abuz care a inceput miercuri seara impotriva mea continua si sper ca saptamana care vine sa se solutioneze.

Sunt impresionat de solidaritatea pe care basarabenii au dovedit-o venind atat de multi la Prut pentru a cere sa fiu primit in cel de-al doilea stat romanesc si cred ca ei sunt generatia unirii si impreuna o sa putem face dreptate, sa alungam acesti oligarhi care conduc R.Moldova si sa nu mai avem granita la Prut", a declarat George Simion, pentru Ziare.com, duminica seara, dupa incheierea actiunii de protest din vama si dupa ce incercarea sa de a trece granita nu a reusit.

George Simion tot nu poate intra in R. Moldova - Protest la granita: Vama blocata, se canta imnul romanesc (Video)

Acesta a precizat ca discutiile purtate in vama cu politistii de frontiera moldoveni au fost "destul de tensionate": "Am insistat sa ma lase sa ma duc sa le vorbesc colegilor din Basarabia, sa le transmit ca totul o sa fie bine. Nu m-au lasat, nu m-au lasat sa vorbesc nici cu presa din R.Moldova. Nu ne-au permis macar simbolic sa venim dintr-o parte si alta a Prutului, sa ne vedem pe pod cu un steag tricolor".

"Nu au fost deloc flexibili, am incercat cat de mult sa dialogam cu ei si nu s-a putut, din pacate. Tot astept un semn din partea autoritatilor R.Moldova, sa-si recunoasca greseala si sa-mi permita accesul pe teritoriul R.Moldova. Si actiunile stradale si solicitarile de dialog cu autoritatile de acolo o sa continue.

O sa mergem cu acest caz pana la CEDO si o sa intentam si in instanta anularea deciziei. Voi intreprinde toate masurile necesare pentru a-mi anula aceasta interdictie, voi solicita in continuare autoritatilor Romaniei sa-mi apere drepturile", a explicat liderul Platformei Unioniste "Actiunea 2012".

Acesta a spus ca autoritatile din vama l-au rugat sa le transmita ordine manifestantilor, precizand ca va incerca din nou trecerea granitei, marti.

"Autoritatile din vama ma rugau sa transmit ordine manifestantilor, ca asa s-au obisnuit ei ca trebuie sa fie un sef care da ordine, dar noi in miscarea unionista nu avem sefi si nu acceptam ordine. Era o manifestare de solidaritate, pe care eu nu o puteam controla.

Ma rugau pe mine sa o ghidez telefonic si am cerut sa vorbesc cu protestatarii fata in fata si sa ii conving sa deblocheze vama. Nu mi-au permis, asa ca tinerii basarabeni au facut ce au considerat ei de cuviinta si faptul ca au venit la Prut pentru mine m-a impresionat si le multumesc din suflet. E intr-adevar solidaritate romaneasca, cum ar trebui sa fie.

Saptamana viitoare, daca nu se prefigureaza nimic luni, marti sunt din nou aici si, din cate am inteles, duminica o sa fie iar proteste in vama", ne-a mai declarat George Simion.

Primarul Chisinaului: Expulzarea lui George Simion, o miopie totala! Nu are dupa el tancuri si artilerie

De asemenea, acesta le-a spus jurnalistilor moldoveni ca spera sa revina in tara vecina, unde este "acasa", adaugand ca acestia sunt "acasa" in Romania.

"Sper ca, pana saptamana viitoare, autoritatile din Republica Moldova sa-mi ridice aceasta grava, grava expulzare ilegala. (...) Rugamintea mea pentru autoritatile R. Moldova este ca maine dimineata (luni dimineata - n.red.), la ora 9, sa-mi ridice din proprie initiativa aceasta interdictie. Ei mi-au pus-o, ei sa mi-o scoata.

Mi-au spus ca nu-mi pot ridica aceasta interdictie ei. Au spus ca nu tine de atributiile Politiei de Frontiera. (...) Eu inca n-am aflat pentru ce mi s-a interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Dupa cum am vazut cu totii, manfestatia de sambata a fost pasnica, la fel ca restul actiunilor organizate in ultimii 5 ani de organizatia pe care o reprezint si de miscarea unionista in general", a declarat George Simion televiziunilor din R. Moldova.

"Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta" - Zeci de mii de moldoveni au cerut Unirea. Duminica vin spre Romania (Galerie foto & video)

Cateva sute de persoane din Romania si din R.Moldova au protestat, duminica seara, la vama Leuseni-Albita, fata de interdictia intrarii in Republica Moldova a lui Simion, aplicata de autoritatile de la Chisinau de miercuri, cand acesta a fost expulzat.

Manifestantii au desfasurat un urias steag tricolor de peste 100 de metri, au scandat sloganuri de unire si mesaje de sustinere pentru George Simion. Dupa circa doua ore de negocieri nereusite si dupa ce au avut confirmarea ca George Simion nu va primi permisiunea de a intra in R. Moldova, manifestantii au blocat intrarea si iesirea din vama Leuseni, mai mult de o jumatate de ora.

In cele din urma, dupa ce soferii nervosi si-au manifestat nemultumirea, drumul a fost deblocat si cele cateva zeci de masini mers mai departe, fara vreo interventie din partea oamenilor legii.

Ulterior, manifestantii veniti de la Bucuresti au trecut granita, insa au fost insotiti in autocar pana la capatul dinspre Romania al podului de peste Prut de trei reprezentanti ai vamei Leuseni, fara ca pasagerilor sa li se ofere explicatii. In plus, pe pod se aflau 10-15 politisti de frontiera. Dupa trecerea de vama Albita, manifestantii s-au intalnit cu George Simion.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#George Simion vama Moldova, #George Simion protest, #George Simion expulzat Moldova, #protest vama Moldova, #vama Albita blocata , #Moldova