Ghimpu: Dodon presedinte al R.Moldova, cea mai mare nenorocire geopolitica. Va infige un cutit in spate Ucrainei

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 16:01
7846 citiri
Ghimpu: Dodon presedinte al R.Moldova, cea mai mare nenorocire geopolitica. Va infige un cutit in spate Ucrainei
Foto: Facebook / Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal (PL) si candidat la presedintia Republicii Moldova spune ca victoria in alegeri a socialistului Igor Dodon ar fi "cea mai mare nenorocire".

El face apel atat la electorat, cat si la "oficialii UE sau americani" sa nu se lase inselati, asa cum s-a intamplat in cazul venirii la putere a lui Viktor Ianukovici in Ucraina.

"Dodon presedinte va fi cea mai mare nenorocire politica si geopolitica pentru R. Moldova si regiune. Dodon nu doar ca va falsifica iarasi limba si istoria noastra, dar Dodon inseamna transnistrizare, federalizare, adica Rusia. Dodon va sustine federalizarea in R. Moldova si va infige prin asta un cutit in spate si Ucrainei.

Eu fac un apel electoratului, dar si oficialilor UE sau cei americani sa nu se lase inselati. Dodon acum imbraca uneori haine de miel, vorbeste de mentinerea cursului european, dar inauntru sta un lup. Sa nu se lase nimeni inselat, pentru ca Moscova a mai procedat asa si in alte parti.

Sa ne amintim situatia din Ucraina, dupa venirea la putere a lui Viktor Ianukovici. Initial s-a crezut ca Ianukovici nu e total in mana rusilor, dar, dupa ce Ianukovici a castigat puterea ca presedinte, rusii au plecat imediat la Kiev, iar Ianukovici a acceptat si semnat imediat tot ce i-au cerut rusii - in special prelungirea prezentei militare ruse la Sevastopol si interzicerea prezentei agentilor americani in Sevastopol. Rusii au actionat rapid si au obtinut ce au vrut", a reamintit Mihai Ghimpu intr-un interviu acordat portalului Tribuna.

Liderul PL crede ca daca Igor Dodon va castiga presedintia R.Moldova, situatia din Ucraina se va repeta.

"Asa se va intampla si cu noi. Odata ajuns presedinte, Dodon va intra in negocieri cu rusii pentru Transnistria, iar visul Moscovei de a transnistriza si federaliza republica noastra se va implini. Aici e pericolul cu Dodon, care, pentru a plati serviciile pe care Moscova i le face in campanie, va federaliza republica, si, in acelasi timp, va cere si banii de la UE. Dodon este omul Rusiei care vrea in continuare bani de la europeni.

R. Moldova nu are sanse de integrare europeana cel putin pentru o generatie, iar singura solutie este Unirea cu Romania, prin care vom intra direct si in UE si in NATO, adica sub umbrela protectoare a Occidentului. Orice alt mesaj, indiferent de la cine vine, este o minciuna", a afirmat Mihai Ghimpu.

Despre votul geopolitic si visul Rusiei

Intrebat daca el crede ca diverse forte externe vor influenta alegerile prezidentiale din octombrie, liderul PL a raspuns afirmativ.

"Indiferent cat ne facem noi iluzii sau cat vor unii si altii, factorul extern va fi foarte important. Noi am avut si la alegerile locale din Chisinau vot geopolitic, cum sa nu avem la alegerile prezidentiale?! Mai ales in turul al doilea.

Sigur ca Rusia se implica, Rusia are oameni si partide pe care le controleaza, are un candidat pe care nu il ascunde, e vorba despre Igor Dodon, doar Putin s-a fotografiat cu el si Dodon s-a pus repede pe afis la alegerile locale. Dar Rusia a facut asta de fiecare data, suntem obisnuiti cu asta. Rusia a avut la noi tot felul de candidati si partide care ii faceau jocurile. Unele erau chiar declarat unioniste! Pericolul implicarii Rusiei este astazi mai grav si il repet: aducerea la putere a unui presedinte pro-rus care sa favorizeze si chiar sa impinga spre federalizarea R. Moldova. Aici e miza Rusiei in aceasta campanie electorala.

In ceea ce priveste UE sau Romania, de aici nu vor fi presiuni sau influentare a alegerilor. UE este un spatiu al democratiei, pentru care alegerile si corectitudinea lor sunt lucruri serioase, fundamentale. Sper ca OSCE sa trimita observatori si sa supravegheze aceste alegeri asa cum a facut de fiecare data", a declarat Mihai Ghimpu.

Unirea cu Romania, dupa modelul german

Cunoscut ca unul dintre cei mai inversunati politicieni unionisti, Mihai Ghimpu a subliniat inca o data faptul ca unirea R.Moldova cu Romania este singura si cea mai rapida cale de dezvoltare a tarii sale, iar aceasta cale trebuie promovata in campanie.

" (...) In aceasta campanie ma voi stradui, impreuna cu Partidul Liberal si toti prietenii nostri, sa ajungem la acest electorat, sa intru cu el in dialog, sa il mobilizez la vot. Iar dupa turul al doilea problema nu se mai pune. Electoratul va avea de ales intre candidatul Rusiei, care ne va federaliza si ne va duce in Uniunea Vamala si Uniunea Eurasiatica, si candidatul unionist, care va duce R. Moldova in UE si NATO prin Unirea cu Romania. Alte optiuni realiste nu vor exista in aceasta campanie", a mai declarat Mihai Ghimpu in interviul citat.

Liderul PL a anuntat si cum va proceda in cazul in care va fi ales presedinte al R.Moldova.

"Voi face, pe modelul german, un 'Consiliu al inteleptilor', compus din 100 de personalitati din Romania, R. Moldova si alte state euroatlantice, care va functiona pe langa Presedintia R. Moldova si va pregati Unirea pe toate componentele sale: juridice, economice, politice, de securitate, sociale, culturale etc. Totul in acord cu dreptul international si cu precedentele care au existat.

Repet, nu vom inventa roata, vom folosi modelul german de reunificare. Eu am mai spus asta si atunci cand i-am raspuns ambasadorului american Pettit dupa aceea nefericita declaratie: daca s-a acceptat unificarea germana de toata lumea, America, Rusia, Europa etc., de ce nu s-ar accepta si pentru romani acelasi lucru? Legislatia internationala si dreptul international sunt aceleasi pentru toti (...)

Proiectul meu politic si al Partidului Liberal este acesta: 'integrarea in UE prin Unire cu Romania'. Este mult mai realist, de fapt singurul realist, si depinde in cea mai mare masura de noi, cei de pe ambele maluri ale Prutului. Din momentul in care ne vom decide sa il facem, din acel moment incepem sa numaram anii, lunile si zilele. Cu cat incepem mai repede, cu atat va dura mai putin", a conchis Mihai Ghimpu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Mihai Ghimpu Dodon alegeri Rusia, #Mihai Ghimpu unire Moldova Romania , #Moldova