Ghimpu: Lupu n-a avut niciun rol in 7 aprilie, totul era sub controlul lui Voronin

Autor: Ana Ilie
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 19:05
1800 citiri
Ghimpu: Lupu n-a avut niciun rol in 7 aprilie, totul era sub controlul lui Voronin

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, este de parere ca autoritatile moldovenesti nu au facut suficient pentru aflarea vinovatilor pentru represiunea brutala a protestelor tinerilor din urma cu doi ani, din Chisinau, si nu considera ca partenerul sau de alianta de guvernare, Marian Lupu, ar fi vinovat de ceva, desi la momentul respectiv era presedintele Parlamentului si membru al Partidului Comunist.

"Parerea mea e ca Lupu nu a avut niciun rol in evenimentele din 7 aprilie (2009, n.r.) chiar fiind presedintele parlamentului, deoarece totul era sub controlul lui Voronin", a spus Ghimpu, la Publika Tv.

"Si pe mine ma doare foarte mult si eu sunt unul din cei care vazand ca taraganeaza am inceput sa imping aceasta ancheta, am scos imaginile (in care Valeriu Boboc, in varsta de 23 de ani, este omorat in bataie de politie, n.r.); e foarte greu sa faci o ancheta dupa ce au fost arse toate documentele, toate urmele de catre puterea comunista", a explicat Ghimpu.

Presedintele Republicii Moldova a identificat cateva dintre problemele anchetei: "In comisariat au ramas in functii toti care au produs teroarea, unii au functii inalte, iar subalternii nu vor da marturii impotriva lor...Nu avem voturi indeajuns, multe initiative am avut care n-au avut sustinere".

"Eu nu pot sa fac mai mult decat am facut, nu am dreptul sa dau o comanda, dispozitii judecatorilor...", a explicat el.

Cu toate acestea, seful statului moldovean este optimist: "Eu totusi cred ca adevarul o sa apara; acum e o solidaritate intre judecatori, politisti, cu acceptul unor politicieni, mai mult nu pot sa va spun...".

Sacrificiul lui Boboc nu este insa zadarnic: "Orice om care se sacrifica o face pentru un viitor nu pentru el, pentru toata societatea; asta ne obliga sa schimbam radical Republica Moldova, unde democratia sa fie simtita de cetatean".

"Eu vreau sa le multumesc tinerilor care au iesit in starada atunci deoarece, datorita lor, noi, deputati in Parlamentul Moldovei, trebuia sa decidem daca oferim votul de aur pentru comunisti, contributia lor a fost esentiala ca nimeni nu a acordat acel vot comunistilor", a explicat presedintele moldovean impactul miscarilor de protest din 7 aprilie 2009.

Ramane insa mult de lucru, in special in ceea ce priveste indepartarea mentalitatii sovietice si a influentei Federatiei Ruse.

"Problema e ca noua, moldovenilor, romanii din aceasta parte de Prut, ne ramane nu doar sa trecem de la comunism la democratie, ci sa scapam de influenta imperiului. Una tine de forta Federatiei Ruse, alta tine de mentalitatea cetatenilor nostri care au fost trecuti an de an prin masina imperiului...Aici ne-am inglodat... Eu sunt roman si foarte multi cetateni sunt romani si adevarul acesta doare si de aceea nu se poate face reforma de atata timp", a marturisit seful statului moldovean.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Mihai Ghimpu, #mihai ghimpu 7 aprilie, #mihai ghimpu valeriu boboc , #Moldova