Ghimpu nu se duce la Moscova, militarii moldoveni vor fi insotiti de ambasador

Marti, 04 Mai 2010, ora 16:31
1620 citiri
Ghimpu nu se duce la Moscova, militarii moldoveni vor fi insotiti de ambasador

Militarii din Republica Moldova vor fi insotiti la parada care va avea loc la Moscova de Ziua Victoriei, la 9 mai, numai de ambasadorul Chisinaului in Rusia, Andrei Neguta, a declarat premierul Vladimir Filat.

Filat a afirmat luni seara, la emisiunea "In Profunzime", de la ProTV Chisinau, ca aceasta a fost "solutia de compromis", adoptata de Alianta pentru Integrare Europeana (AIE). "Am fost informat ca ostasii nostri au cea mai buna prezentare si sunt cei mai frumosi dintre toti militarii invitati", a adaugat Filat citat de INFOTAG.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a marturisit ca divergentele din cadrul coalitiei aflata la guvernare la Chisinau privind participarea Republicii Moldova la parada au avut fundament emotiv si ca ele au fost depasite.

"Am avut discutii in AIE si in trecut, de data aceasta insa au rabufnit emotiile si noi am iesit cu discutiile in public. Trebuie sa recunoastem ca a fost un moment mai mult emotional, decat rational", a spus Lupu.

La randul sau, liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, a afirmat ca presa este vinovata de scandalul pe tema paradei din 9 mai. "Presa face din tantar armasar. Jurnalistii fac mai multe probleme Aliantei, decat exista cu adevarat in coalitie", a apreciat Urechean.

La summit-ul CSI da, nu si la Parada

Presedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca a decis sa participe la summitul sefilor de state CSI, care va avea loc la Moscova la 8 mai, dar a reiterat ca nu va participa la parada militara din 9 mai.

O controversa privind participarea la ceremoniile de la Moscova a izbucnit la Chisinau, dupa ce ministrul apararii, Vitalie Marinuta, a declarat ca militarii moldoveni nu pot participa la parada din motive financiare si tehnice.

Premierul Vlad Filat l-a criticat insa pentru aceasta declaratie pe ministrul apararii, considerand-o neoportuna. Liderii din coalitia celor patru partide aflate la guvernare s-au intalnit si au decis in cele din urma sa trimita 70 de militari la parada de la Moscova. Liberalii moldoveni s-au opus acestei decizii.

Ulterior, presedintele interimar al R. Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, a declarat ca participarea soldatilor moldoveni la parada din 9 mai a fost o comanda, nu o propunere, adaugand ca nu va participa la eveniment.

Ghimpu declarase anterior, la Vocea Basarabiei, ca nu va lua parte la parada de la Moscova. "Cum sa particip la parada alaturi de armata care ne-a adus comunismul, a organizat foametea si ne-a deportat in Siberia? Astazi ea se afla in cetatea lui Stefan cel Mare. Aceasta armata a stat si la baza formarii Transnistriei", a spus Ghimpu, adaugand ca la Moscova, la 9 mai, "se vor aduna invingatorii, iar noi nu avem ce sa cautam acolo". Declaratiile liderului moldovean au pus pe jar presa si politicienii de la Moscova.

In consecinta, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguta, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, iar adjunctul ministrului rus de externe, Grigori Karasin, i-a atras atentia diplomatului moldovean asupra unor "declaratii tendentioase" facute de politicieni si istorici de la Chisinau.

Lavrov: Nu toti vecinii recunosc natiunea moldoveana

Ulterior, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a "sugerat" lui Ghimpu sa nu foloseasca Ziua Victoriei drept motiv pentru "speculatii politice". "Recunoastem R. Moldova ca stat suveran independent. Insa nu toti vecinii R. Moldova fac la fel. De exemplu, vecinii sai din vest nu ii considera pe moldoveni ca fiind o natiune. In locul lui Ghimpu, m-as preocupa de acest lucru, mai degraba decat sa ma folosesc de o sarbatoare sfanta pentru noi, recurgand la insinuari", a spus Lavrov.

In replica, presedintele interimar Mihai Ghimpu a subliniat vineri ca "nu Romania este cea care are armata straina pe teritoriul Republicii Moldova". "Declaratiile sunt inventii si imi pare rau. Ei se supara cand eu spun, dar nu Romania are armata straina pe teritoriul Republicii Moldova. Cetatenii Republicii Moldova s-au convins ca Romania recunoaste independenta tarii noastre si a fost prima tara care a facut-o", a afirmat Ghimpu.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Mihai Ghimpu parada Moscova, #parada Moscova, #invitati Parada Moscova , #Moldova
Comentarii