Ghimpu spera ca renumararea va aduce inca doua mandate democratilor

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 18:13
897 citiri
Ghimpu spera ca renumararea va aduce inca doua mandate democratilor

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, spera ca renumararea voturilor de la alegerile parlamentare ar putea aduce cele doua mandate de care au nevoie partidele democratice pentru a numi presedintele.

Curtea Constitutionala din Republica Moldova a decis, vineri, renumararea tuturor voturilor de la alegerile parlamentare anticipate, dupa ce a admis cererea PCRM in acest sens.

Prim-vicepresedintele PLDM, Alexandru Tanase, sustine insa ca in opinia sa renumararea nu va schimba nimic, iar negocierile privind crearea coalitiilor de guvernamant nu vor fi afectate de hotararea Curtii.

"Eu consider ca este dreptul fiecarui concurent de a solicita renumararea voturilor. Anul trecut comunistii de asemenea au solicitat renumararea voturilor. Cateva milioane de lei din banii publici au fost cheltuiti pentru acest lucru, insa nimic nu s-a schimbat", a declarat Alexandru Tanase, potrivit Unimedia.

Alegeri in Republica Moldova: Voturile vor fi renumarate

Comunistii spera, la randul lor, sa obtina inca un mandat, potrivit declaratiilor lui Sergiu Sarbu, juristul PCRM. "Suntem multumiti de decizia Curtii Constitutionale. Renumararea nu va schimba esenta rezultatele alegerilor si distribuirea mandatelor. Desi am putea sa mai primim un mandat. Fraudele masive le vom putea demonstra dupa ce vom obtine listele electorale", a spus acesta, potrivit Publika TV.

Comisia Electorala Centrala urmeaza sa purceada la renumararea voturilor, in ansamblu, pe tara. Cererea comunistilor a fost admisa dupa ce s-a constatat incorectidutinea datelor dintre procesele verbale primite de la birourile electorale, comparativ cu cele care au fost plasate pe site-ul CEC.

Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a obtinut cele mai multe mandate de parlamentar (42) dintre toate partidele participante la alegeri.

Pe locul doi s-a clasat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), care a obtinut 29,4% din voturi (32 mandate), pe trei Partidul Democrat din Moldova (PDM) cu 12,7% din voturi (15 mandate), iar pe patru Partidul Liberal (PL) cu 10% din voturi (12 mandate).

Partidele democrate, in cazul in care ar forma o alianta, ar putea astfel sa formeze Guvernul, sa aleaga presedintele Parlamentului, dar nu pot alege presedintele Republicii Moldova, in conditiile in care majoritatea democratica are nevoie de 61 de mandate, din totalul celor 101 ale Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mihai Ghimpu, #Ghimpu mandat parlamentari, #alegeri Republica Moldova, #renumarare voturi Moldova , #Moldova