Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei cere inchiderea bancilor din "furtul secolului": Sunt zombi

Miercuri, 05 August 2015, ora 19:21
3884 citiri
Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei cere inchiderea bancilor din "furtul secolului": Sunt zombi
Foto: Ziare.com

Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, sustine ca cele trei banci implicate in "furtul secolului" din aceasta tara, in urma caruia un miliard de dolari a disparut, ar trebui inchise deoarece sunt "banci zombi".

"Eu optez pentru lichidarea acestor banci inca de cand a fost instituita administrare speciala. Ele nu au viitor, ele nu sunt viabile, nu au produse. Sunt niste banci zombi, trebuie inchise", a spus Dragutan, citat de Unimedia.

Presa din SUA, despre miliardul de dolari disparut din Moldova, vinovati si destinatia banilor

Cele trei banci la care a facut referire guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei sunt Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

Dragutan a mai spus ca a transmis deja planul de lichidare a celor trei banci si a dat asigurari ca, la lichidarea bancilor, nu vor fi costuri suplimentare, iar depozitele sunt "complet in siguranta".

Urmarire penala in Republica Moldova, dupa disparitia miliardului de dolari

La sfarsitul lunii mai, procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a anuntat demararea unei investigatii privind sistemul financiar din aceasta tara, precum si felul in care a fost devalizata Banca de Economii a Moldovei, respectiv in care un miliard de dolari a disparut din tara.

Numele Bancii de Economii a aparut in scandalul disparitiei unui miliard de dolari din trei mari banci ale Republicii Moldova, suma fiind retrasa in zilele dinainte de alegerile parlamentare, din luna noiembrie.

Circuitul banilor

Un raport independent, comandat de banca centrala a tarii si intreprins de firma americana de gestionare a riscurilor Kroll, a fost facut public, doar dupa ce zeci de mii de protestatari au iesit pe strazi, pe 3 mai, cerand raspunsuri si reforme guvernamentale.

In raportul Kroll de 83 de pagini, se arata clar ca planurile privind disparitia banilor datau din 2012. Este astfel enuntat numele lui Ilan Shor, in varsta de 28 de ani, una dintre cele mai bogate persoane ale Moldovei si cel considerat arhitectul principal din spatele schemei.

In raport se arata ca, in anii 2013 si 2014, companiile detinute de Shor Group si-au crescut imprumuturile de la circa doua miliarde de lei (99 de milioane de euro) pana la aproape 14 miliarde de lei, banii provenind "aproape exclusiv" de la trei banci.

Banii au fost transferati intre cele trei banci - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank -, in circuit intrand si banci din Rusia, de fiecare data crescandu-se artificial lichiditatea bancilor moldovenesti pana cand au putut in cele din urma sa acorde imprumuturi de miliarde de lei moldovenesti.

"Se pare ca a fost un plan deliberat de a castiga control asupra fiecarei banci si de a manipula ulterior tranzactiile pentru a obtine acces la creditare", se mai arata in raport. In cele din urma, pe 25 si 26 noiembrie 2014, banii imprumutati au fost transferati in masa de la companiile Shor Group la entitati offshore.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#guvernator Moldova inchidere banci, #inchidere banci furtul secolului Moldova, #furtul secolului Moldova, #furt miliard dolari Moldova , #Moldova