Guvernul Boc aloca bani pentru reeditarea manualelor de istorie din R. Moldova

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 12:42
1302 citiri
Guvernul Boc aloca bani pentru reeditarea manualelor de istorie din R. Moldova
Foto: chisinau.ch

Guvernul Romaniei va sprijini financiar reeditarea manualelor de istorie din Republica Moldova, a anuntat sambata la Chisinau secretarul de stat in Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac.

Eugen Tomac a facut acest anunt in cadrul Congresului I al invatatorilor din Republica Moldova, organizat de Asociatia generala a invatatorilor din Romania, filiala Republica Moldova.

Potrivit lui, a existat o solicitare din partea Guvernului de la Chisinau pentru a oferi sprijin pentru editarea manualelor de istorie. "Cererea a fost aprobata. Exista o alocare bugetara prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, iar in acest moment proiectul este in derulare", a declarat presei Eugen Tomac. El a spus ca se doreste sa fie editate toate manualele de istorie a romanilor si istorie universala.

Consilierul premierului Vlad Filat pe probleme de educatie, Leonid Bujor, a anuntat ca manualele urmeaza sa fie editate pana la 1 septembrie, cand incepe anul scolar in Republica Moldova.

Ministrul educatiei de la Chisinau, Mihai Sleahtitchi, a declarat ca urmeaza sa fie stabilite numarul exact al manualelor si suma necesara de bani. Potrivit lui, reeditarea manualelor este importanta pentru ca istoria sa fie studiata in baza adevarului stiintific si istoric.

"Invatamantul trebuie sa se axeze pe adevarul istoric si cel stiintific. Avem o mare problema in Republica Moldova - problema identitara. Solutionarea acestei probleme este strans legata de modul cum este predata istoria. Este important sa stim cine suntem si de unde venim", a subliniat Mihai Sleatitchi.

Senatorul Viorel Badea a precizat ca autorii manualelor sunt profesori din Republica Moldova.

Manualele de istorie din Republica Moldova au fost inlocuite in perioada guvernarii comuniste cu cele de "Istorie integrata". Istoricii si profesorii de la Chisinau au criticat dur acest manual, care, potrivit lor, a fost elaborat doar cu scopul de a ascunde adevarul istoric despre radacinile Republicii Moldova si pentru a elogia perioada in care aceasta a fost sub ocupatia sovietica.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#guvern roman manuale Moldova, #bani Romania manuale Moldova , #Moldova